Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στη Θεσπρωτία

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Στην Ηγουμενίτσα έφτασε λίγο πριν τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 24/9 πρωί και αφού επισκέφτηκε το κεντρικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατέληξε στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας συνοδευόμενος από στελέχη των οργανώσεων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο. Συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Ηγουμενίτσας και αναζητούν λύση. Αναφέρθηκαν ως τέτοια :
• τα χρέη του Δήμου που δημιουργούν ανασφάλεια στους εργαζόμενους και αποτελούν τροχοπέδη στην εκτέλεση έργων που τυπικά έχει δυνατότητα να προκηρύξει ο Δήμος, αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί, γιατί δεν έχει πόρους για να αποζημιώσει τους αναδόχους.

• Οι υστερήσεις – ανεπάρκειες του νομικού πλαισίου που διέπει τους νέους καλλικραττικούς Δήμους.
• Το ζήτημα του λιμένος Ηγουμενίτσας και της χερσαίας ζώνης του, που δεσμεύει ο ΟΛΗΓ και έτσι ο Δήμος δεν μπορεί να την αξιοποιήσει με κοινωφελείς για τους δημότες του χρήσεις, ενώ διαφαίνεται έντονα πως θα συμπεριληφθεί μαζί με την παράκτια ζώνη του (όπως και άλλα λιμάνια της χώρας) στο επικείμενο πακέτο αποκρατικοποιήσεων.
• Το ζήτημα της υποβάθμισης των υποδομών δημόσιας Υγείας του Νομού και της λειτουργίας του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, που δεν προχωρά ενώ έχει ολοκληρωθεί το κτήριο, γιατί αναμένονται να αντληθούν οι αντίστοιχοι πόροι από το ΕΣΠΑ.
• Το ζήτημα της κατασκευής καθέτου οδικού άξονα που συνδέει το Μαυρομμάτι με την Εγνατία και θα διευκολύνει την πρόσβαση στη γειτονική χώρα.
• Το ζήτημα της διέλευσης του αγωγού/ων φυσικού αερίου και την πρόθεση από τη ΔΕΠΑ για κατασκευή σταθμού συμπίεσης στην τουριστική περιοχή της Πέρδικας που έχει σαν αποτέλεσμα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και την αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που θεωρούν πως δεν είναι αυτή η καλύτερη θέση για την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης..
• Το μεταναστευτικό ζήτημα. που φαίνεται να βρίσκεται σε προσωρινή ύφεση στη περιοχή και τονίστηκε από την πλευρά του Δημάρχου η απόφαση να προτείνει ο Δήμος χώρο για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας μεταναστών, που όμως δεν αποδέχτηκε η τοπική κοινωνία. Ο Ν. Χουντής τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος που έχει να κάνει α) με την μη εφαρμογή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ από κάποιες χώρες (πχ από την Ιταλία που διευκόλυνε την έξοδο προσφύγων από τη Β. Αφρική προς τη Γαλλία) και στην ουσία κατάργησή της με την παραδοχή στη πράξη πως οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να εφαρμόσουν την συνθήκη επειδή δέχονται περισσότερους μετανάστες β) με το γεγονός πως πολλοί μετανάστες, πρώην κάτοικοι Αλβανίας εγκαταλείπουν την Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης γ) την καταδίκη της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς γιατί συχνά παραβλέπει την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και καταφεύγει σε λύσεις καταστολής ή προτείνει φράχτες που ανακυκλώνουν το ζήτημα. Επίσης πρότεινε να βοηθήσει το Δήμο να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να εκτελέσει προγράμματα ανακούφισης ευπαθών ομάδων όπως οι πληθυσμοί ρομά που διαβιούν στην περιοχή.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας, που παρουσίασε σχετικά καλή απορροφητικότητα από τους πόρους που αφορούν τις χρήσεις μέχρι τέλος του 2011 και έγινε σχετικό συμμάζεμα των διασκορπισμένων σε διαφορετικά κτήρια υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας (πλην της Διεύθυνσης ΔΕ) ώστε να υπάρχει το λιγότερο δυνατό λειτουργικό κόστος.. Υπάρχουν όμως οικονομικά προβλήματα που έχουν να κάνουν : α) με την υποχρηματοδότηση της ΣΑΤΑ β) τη μη τήρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ενώ ο ΟΣΚ χρωστάει περίπου 1 εκ. ευρώ γ) την απένταξη του τουριστικού καταφύγιου Συβότων, ενώ χρειάζεται διόρθωση και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Επίσης θα πρέπει να βρεθούν πόροι για την καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας και των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, ενώ επίσης επιβάλλεται να προωθηθεί η διαδικασία τυποποίησης ορισμένων τοπικών προϊόντων.
Κατόπιν o N. Χουντής, συναντήθηκε με εκπροσώπους της "Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Πέρδικας και Πάργας, ενάντια στην κατασκευή σταθμού συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου" και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με παρουσία μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στη αίθουσα "Πάνθεον" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το κεντρικό πολιτικό ζήτημα, ανέφερε πως η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα υπόδουλη στους δανειστές της και πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα φραγμό, καθώς συνεχίζοντας την παραβίαση του Συντάγματος και την καταστολή, λαμβάνει συνεχώς με αυταρχισμό σκληρά μέτρα. Τώρα πια είναι φανερό πως οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση. Όμως για το ΣΥΡΙΖΑ αυτή η τακτική δεν είναι μόνο αντικοινωνική και ανάλγητη, αλλά κυρίως είναι παράνομη. Ο Νίκος Χουντής αναφέρθηκε στην επιβολή τέλους ακινήτου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που είναι πράξη παράνομη σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, μια και οι ευπαθείς ομάδες δεν μπορεί να στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και η ΔΕΗ σαν ενεργειακός πάροχος, πληρώνεται για να παρέχει ρεύμα και όχι φόρους. Όμως η νομοθεσία και η Βουλή παρακάμπτονται, μπροστά στην ατελείωτη, φαύλη κατάσταση του να συγκεντρωθούν χρήματα για να αποπληρώσουμε το απεχθές χρέος, που δεν αποπληρώνεται και η ύφεση βαθαίνει. Η αποτυχία αυτών των πολιτικών δείχνει πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Η λύση και η διέξοδος θα δοθεί με πολιτικό τρόπο κάτω από την πίεση των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Όλοι όμως οφείλουμε να φανούμε χρήσιμοι στην επίλυση όποιων προβλημάτων της καθημερινότητας περνάει από το χέρι μας. Και στα πλαίσια αυτά επισκεφθήκαμε τους εκπροσώπους της ΤΑ Θεσπρωτίας ενώ δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε με εκπροσώπους της διοίκησης του ΟΛΗΓ.
http://www.vdella.com/politiki/2638-2011-09-25-19-05-47.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: