Δημιουργικές μέρες στα μουσεία

Οι εκδηλώσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Η περίοδος είναι αυτή μια δημιουργική περίοδος για τα μουσεία όλης της χώρας, καθώς υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού γίνονται δύο σημαντικές εκδηλώσεις: «Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς» από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου και «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες» από 6 έως 9 Οκτωβρίου.

Στην Ήπειρο, για τις φετινές ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορούν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις στην ιστορία της περιοχής, μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τις εκδηλώσεις του. Στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, θα γίνουν λοιπόν θεματικές ξεναγήσεις στις ενότητες του μουσείου, στις 8.30 το βράδυ θα γίνει ομιλία του επίκουρου καθηγητή Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ηπείρου Θεμιστοκλή Γκόγκα με θέμα: «Οικονομική κρίση: Σύγκρουση πολιτισμών ή κρίση αξιών;» και στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει ομιλία του δασκάλου του τάνγκο AlessandroAvellis με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις. Το παράδειγμα του tango». Θα ακολουθήσει χορευτικό δρώμενο tango. Από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό (τηλ. 26650 29177/8).
Για τις «φωνές νερού μυριάδες», η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου είναι η πρώτη που ανακοίνωσε τις εκδηλώσεις της, οι οποίες θα γίνουν στο Αρχοντικό Μίσιου (Ασωπίου 11). Οι πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο «Το νερό της καθημερινότητας» και απευθύνονται στο μαθητικό και το ευρύ κοινό.
Την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τους μαθητές ε’ και στ’ τάξης Δημοτικού και α’ και β’ τάξης Γυμνασίου. Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό, στην έκθεση των μνημείων που αποκαταστάθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία. Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, από τις 11.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα στην «κρεββάτα» του Αρχοντικού με εισηγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας. Θα γίνουν εισηγήσεις για την υδροκίνηση στην Ήπειρο με αναφορά στον νερόμυλο Σιστρουνίου, για τις νεροτριβές-μαντάνια, για τα νεροπρίονα της Πίνδου, για το νερό στη βυρσοδεψία με αναφορά στα Ταμπάκικα Ιωαννίνων, για το νερό στην καθημερινή χρήση (πηγάδια και στέρνες) και για τα ποτάμια της Ηπείρου (αιτίες και αφορμές ύπαρξης των πέτρινων γεφυριών). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26510-78062, 26510-78018 (ώρες 08:00-14:00).
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
http://www.agon.gr/news/120/ARTICLE/13389/2011-09-21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: