Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία

Τη Χέλε Τόρνινγκ - Σμιντ την ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατικών εξέλεξαν οι Δανοί ψηφοφόροι ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό τερματίζοντας την επί δέκα χρόνια δεξιά διακυβέρνηση
Κατά τα επίσημα αποτελέσματα περίπου στις 00:00 τοπική ώρα (01:00, ώρα Ελλάδας) με το 99,2% των ψήφων καταμετρημένο, η κεντροαριστερά κερδίζει 89 από τις 179 έδρες του Folketing (Κοινοβουλίου) έναντι 86 της κεντροδεξιάς υπό τον Ράσμουσεν.


"Νωρίτερα απόψε, τηλεφώνησα στην (επικεφαλής της αντιπολίτευσης) Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. Τη συνεχάρην και της είπα ότι έχει πλέον την δυνατότητα να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση", είπε ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Έτσι η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Τόρνινγκ-Σμιτ θα γίνει, στα 44 της χρόνια, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας.
Πρόκειται για τη σύζυγο του Στίβεν Κίνοκ, γιου του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Νιλ Κίνοκ, με τον οποίο έχουν δύο κόρες. "Τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει την εικόνα της κομψής μεγαλοαστής και να καταστεί η «φυσική αρχηγός» του κεντροαριστερού κόμματός της" αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η προεκλογική καμπάνια της Σμιντ επικεντρώθηκε στην αύξηση των φόρων και στις δημοσιονομικές δαπάνες, ενώ η Χέλε Σμιντ επέρριψε ευθύνες στον Ράσμουσεν για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Επίσης η ίδια πρότεινε την αύξηση κατά 12 λεπτών των ωρών εργασίας ημερησίως κάτι που όπως υποστηρίζει θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αναδείχθηκε στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών το 2005. Σχημάτισε συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και επίσης εξασφάλισε τη στήριξη δυο μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλφιλελεύθερων και του αριστερού Κόμματος της Ενότητας.
Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης ίσως αποδειχθεί πρόκληση, ειδικά διότι οι Σοσιαλφιλελεύθεροι και το Κόμμα της Ενότητας έχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: