Από Εθνικός Δρυμός… παράνομος βοσκότοπος!

....Και ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να τ' ακούσεις.... Κι ένας εθνικός δρυμός είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε εθνικό οδυρμό! Για τον ομορφότερο ίσως εθνικό δρυμό της χώρας, αυτόν του Βίκου- Αώου, η κακή αρχή έχει γίνει προ πολλού. Κι αυτό το καλοκαίρι η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη, καθώς με την ανοχή των τοπικών αρχών ο δρυμός μετατράπηκε σε βοσκότοπο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι τεράστιες, η επιβάρυνση στο περιβάλλον μεγάλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως νεκρά ζώα εντοπίστηκαν ακόμη και κοντά στη Δρακόλιμνη.

Ο κ. Γιώργος Ροκάς εκπαιδευτής ορειβασίας ΕΟΟΑ και διαχειριστής του ορειβατικού καταφυγίου Τύμφης καταβάλλει το τελευταίο διάστημα μία συντονισμένη προσπάθεια, από αυτές που σπανίζουν στις μέρες μας, για να ευαισθητοποίηση την κοινή γνώμη και την τοπική αυτοδιοίκηση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Φωνή βοόντος...
Όπως αναφέρει κτηνοτρόφοι έχουν μισθώσει βοσκότοπους που γειτνιάζουν με τον πυρήνα του εθνικού δρυμού. Περισσότερα από 350 βοοειδή έχουν εγκατασταθεί εντός του δρυμού με αποτέλεσμα να καταστραφούν πηγές πόσιμου νερού.
Η αναζήτηση νερού αλλά και τροφής, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας οδήγησαν τα ζώα σε κάθε πιθανή αναζήτηση. Έτσι ο δρυμός έγινε δικός τους, αφού κανένας δεν τους έβαλε όρια και φυσικά κανένας δεν φρόντισε να συνετίσει τους κτηνοτρόφους. Έφτασαν μέχρι την Δρακόλιμνη. Από ορειβάτες εντοπίστηκαν ακόμη και νεκρά ζώα, εγκαταλελειμμένα σε μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους.
Η μετατροπή του δρυμού σε παράνομο βοσκότοπο δεν τιμά κανέναν. Όφειλαν κάποιοι να πάρουν μέτρα εγκαίρως. Δεν το έκαναν. Ας φροντίσουν να το πράξουν έστω και τώρα.... Γιατί κι ένα βουνό είναι ποίημα, που σου γυρεύεις να το ακούσεις...
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/9307-2011-09-01-23-03-13.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: