«Μην καίτε χωρίς λόγο βενζίνη»

Να κάνουν ορθολογική χρήση των κρατικών οχημάτων που διαθέτουν ώστε να εξοικονομούνται πόροι από την κατανάλωση καυσίμων ζητά με έγγραφό της προς τους Ο.Τ.Α. η Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, περί περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου, από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε και εφάρμοσε πολιτικές με στόχο να συμβάλει στον περιορισμό των εξόδων και των δαπανών, που επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό και να βοηθήσει ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα σπατάλης δημόσιου χρήματος.


Έτσι, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και του περιορισμού της σπατάλης και των εξόδων όχι μόνο από τις υπηρεσίες της αλλά και από τους φορείς που εποπτεύει (μεταξύ αυτών και οι Ο.Τ.Α) ελέγχει κατά τακτά διαστήματα τις δαπάνες τους.
Τους τελευταίους μήνες όμως προσκομίζονται στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλο και πιο συχνά αιτήματα των Ο.Τ.Α. για έγκριση υπέρβασης κατανάλωσης καυσίμων των οχημάτων τους (επιβατηγά, απορριμματοφόρα κλπ.). Τα αιτήματα στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται με ανεπαρκή αιτιολογία γεγονός που οδήγησε τη Γενική Γραμματέα να ζητήσει με έγγραφό της προς όλους τους Ο.Τ.Α. να σταματήσουν την αλόγιστη χρήση των κρατικών οχημάτων.
«Η εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιβάλει περιστολή των δαπανών και κατά συνέπεια την εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμων, περιορίζοντας τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες» αναφέρει στο έγγραφό της η Γενική Γραμματέας και καθιστά σαφές πως στο μέλλον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν θα εγκρίνουν υπέρβαση κατανάλωσης καυσίμων των κρατικών οχημάτων των Ο.Τ.Α. εάν δεν είναι πλήρως αιτιολογημένη, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 1450/550/82(ΦΕΚ 93 Β΄), υπέρβαση της κλίμακας κατανάλωσης καύσιμων που καθορίζεται από αυτή, δικαιολογείται μόνο λόγω απρόβλεπτων και επιτακτικών αναγκών, όπως π.χ. εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λ.π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: