Το 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο των Βλάχων στον Αλμυρό Βόλου

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την διοργάνωση του «12ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Αλμυρό το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου. Το συμπόσιο πραγματοποιείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Αλμυρού, και τον Σύλλογο Βλάχων Αλμυρού
Για δύο ημέρες, πάνω από 300 άτομα από Συλλόγους όλης της χώρας, συγγραφείς, ερευνητές και πανεπιστημιακοί θα μελετήσουν την ιστορία, τη λαογραφία και τη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής στην οποία για πρώτη φορά φιλοξενείται το σεμινάριο.

Είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση η οποία εκτός της προβολής της ευρύτερης περιοχής θα αποφέρει και σημαντικά νέα στοιχεία για τους Βλαχόφωνους της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας.
Το πρόγραμμα των εισηγήσεων αποτελείται από δέκα ομιλητές, με εισηγήσεις οι οποίες αφορούν τον Αλμυρό, τη Σούρπη, την Μιτζέλα, το Σέσκλο και το Βελεστίνο. Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συμποσίου έχει ως εξής:
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου
14:00-15:00 Αφίξεις συνέδρων-Εγγραφές
15:30-17:30 Εργαστήρια χορού
20:30-21:00 Χορευτικές επιδείξεις των Χοροδιδασκάλων των Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας στην κεντρική πλατεία Αλμυρού
18:00 Έναρξη Συμποσίου – Χαιρετισμοί επισήμων
Πρόγραμμα Εισηγήσεων
18.15: Δημήτρης Τσούτσας, Πρόεδρος Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, Αντιδήμαρχος Αλμυρού - «Η ιστορική διαδρομή των Βλάχων του Αλμυρού»
18.35: Γιώργος Τσολάκης, Νομικός, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας - «Ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι.»
18.55:Τριαντάφυλλος Σπανός,-Καθηγητής Θεολόγος, ερευνητής - «Η Σούρπη, το μεγάλο Βλαχοχώρι του κάμπου του Αλμυρού»
19.30: Σταυρούλα Γκάγκα, Mεταπτυχιακή φοιτήτρια ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - «Η Βλάχικη ταυτότητα έναντι στην ιστορική συνέχεια του τόπου. Το παράδειγμα του Προϊστορικού και Σύγχρονου Σέσκλου»
19.50:Αικατερίνη Δ. Βούλγαρη, Mεταπτυχιακή φοιτήτρια ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - «Ο ρόλος των Αγίων Ταξιαρχών για το Σέσκλο Μαγνησίας»
20.10: Συζήτηση ερωτημάτων/επιμέρους θεμάτων - Σύνοψη εργασιών 1ης ημέρας
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου
10:00 Έναρξη Εισηγήσεων
10.00: Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος ΠΟΠΣΒ - «Ο Αρμάνικος Ελληνισμός σε δράση»
10.20:Φώτης Τράσιας, Αντιπρόεδρος ΠΟΠΣΒ – «Η Γυναικεία φορεσιά των Ρεμένων Βλάχων (Αρβανιτοβλάχων).Σύμβολο καταγωγής σημάδι φάρας.( Στοιχεία ενδυμασίας και η κατά τόπους εξέλιξη αυτής)».
11:00: Στέλλα Γιακούλα, Καθηγήτρια Β/θμιας Εκπαίδευσης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Λαογραφίας, ΑΠΘ - «Τα Υφαντά του Περιβολίου Γρεβενών. Μία πρώτη προσέγγιση».
11.20: Γεώργιος Σαββανάκης, Ιστορικός- Αρχαιολόγος, Μεταπτυχιακός - «Επαγγελματικές ασχολίες των Περιβολιωτών 18ος -20ος αιώνας» .
11.40: Στέργιος Λαΐτσος, Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Βιέννης - «‘Βεζείτε, ο τζέσαρ’. Ιστοριογραφικά "αινίγματα" κι η περιπετειώδης εμφάνιση των Βλάχων στο προσκήνιο της ιστορίας (10ος-11ος αιώνας)».
12:00: Συζήτηση ερωτημάτων επιμέρους θεμάτων
12.15:Συμπεράσματα Συμποσίου
Το διήμερο 25-26 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μιχάλης Μαγειρίας ήταν στον Αλμυρό όπου γνώρισε την περιοχή και ρύθμισε τις τελευταίες λεπτομέρειες της διοργάνωσης.
«Η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στοχεύει στη διεπιστημονική και κυρίως ψύχραιμη έρευνα των θεμάτων που αφορούν στους Βλάχους. Έχουμε αναμφίβολα κάνει μια επιτυχημένη αρχή την οποία κι επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία, συνεργάζεται με τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν ως αντικείμενο τη βλαχική θεματολογία, ερευνούν κι αναστοχάζονται το παρελθόν και το παρόν με μέθοδο αυστηρά επιστημονική», ανέφερε σε δηλώσεις του από την έδρα της Ομοσπονδίας στη Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: