Ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,9 δισ. από ΟΤΑ-ΝΠΔΔ

ΣTO ύψος των 1,9 δισ. ευρώ έφθαναν στο τέλος Αυγούστου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών) των φορέων εκτός κεντρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Yπουργείο Οικονομικών. Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστεί ποσό 5,3 δισ. για τις παλαιές οφειλές των νοσοκομείων, που έχουν ρυθμιστεί με τον νόμο 3867/2010 και έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών επιβεβαιώνει τη σαφώς μεγαλύτερη απειθαρχία στους φορείς της γενικής κυβέρνησης σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) ανήλθαν σε 376,04 εκατ. ευρώ. στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Σημειώνεται ότι, στόχος του προγράμματος είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος κάθε έτους και τα στοιχεία αυτά έχουν συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το τελικό ύψος του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, όπως έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011.
Με βάση τα διαθέσιμα αυτά στοιχεία το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 ανήλθε σε 14.172,5 εκατ. ευρώ.
Το Yπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε χθες για πρώτη φορά μηνιαία στοιχεία για το έλλειμμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010. Oπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «τα στοιχεία αυτά θα επικαιροποιούνται και θα δημοσιοποιούνται από εδώ και στο εξής κάθε μήνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεχούς παρακολούθησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αναλάβει την ευθύνη της συλλογής, επεξεργασίας και δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων από κάθε διαθέσιμη σήμερα πηγή, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η ποιότητα και η ακρίβεια αυτών των δεδομένων θα βελτιώνεται όσο αναβαθμίζονται οι μηχανισμοί συλλογής και επεξεργασίας από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2011, η συλλογή αυτών των δεδομένων θα γίνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τις δημόσιες δαπάνες που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.
Η δημοσίευση αφορά ταμειακά στοιχεία εσόδων –ή καθαρής απόκτησης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων– και δαπανών –ή καθαρής ανάληψης υποχρεώσεων– όπως και σε στοιχεία οφειλών που χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχει παρέλθει περίοδος 90 ημερών από την ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής τους.
Στα στοιχεία αυτά δεν έχει υπάρξει καμία προσαρμογή με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95) και από αυτή την άποψη δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αξιολόγησης του προγράμματος λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση της επίτευξης των ποσοτικών ταμειακών στόχων».
http://www.express.gr/news/finance/372329oz_20101023372329.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια: