Δηλώσεις Αντώνη Μπέζα για την Οικονομία

Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΑ και το δημοσιογράφο Γιώργο Γιουκάκη, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το ΠΑΣΟΚ διέπραξε απίστευτα λάθη όταν ανέλαβε την εξουσία. Ακύρωσε μέτρα που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη συγκράτηση του ελλείμματος, παρέλυσε τον κρατικό μηχανισμό και κατέρρευσαν τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου, έκανε λογιστικές αλχημείες μεταθέτοντας δαπάνες του επόμενου χρόνου στο 2009 και έσοδα του 2009 στον επόμενο χρόνο.
Μετά άρχισε να διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό, μετατρέποντας το πρόβλημα του ελλείμματος, που εμφανίστηκε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, σε κρίση δανεισμού.


Όταν άλλες κυβερνήσεις, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, με χειρότερα δημοσιονομικά προβλήματα από τα δικά μας, κατάφεραν μόλις πριν από λίγες ημέρες να δανειστούν από τις αγορές, εμείς πυροβολήσαμε τα πόδια μας και καταλήξαμε στο Μνημόνιο και την τριμερή επιτήρηση».
« Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για το μηδενισμό του ελλείμματος και την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Υπάρχει όμως διαφορετική οικονομική πρόταση και αυτή είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Το Μνημόνιο οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης που με τη σειρά της ανατροφοδοτεί το έλλειμμα. Δέστε τι γίνεται με τα έσοδα. Παρά την τεράστια αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, παρά τους νέους φόρους και το υποτιθέμενο κυνήγι της φοροδιαφυγής, τα έσοδα δεν πρόκειται ούτε να πλησιάσουν καν τους στόχους που έχουν τεθεί. Τόσες θυσίες για να επιτευχθούν ελάχιστα από την πλευρά των εσόδων το 2010.
Το πρόβλημα επομένως δεν είναι πότε θα μηδενισθεί το έλλειμμα. Αν θα μηδενισθεί σε 18 ή 28 μήνες. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Για να το αποδείξω αυτό θα σας πω το εξής χαρακτηριστικό. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, το χρέος, ως απόλυτος αριθμός, αναμένεται να εκτοξευθεί το 2011 στα 330 δις ευρώ, από 275 δις ευρώ το 2009, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 55 δις ευρώ σε δύο χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζω ότι στα πεντέμισυ χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το χρέος αυξήθηκε κατά 80 δις ευρώ περίπου, από τα οποία τα 70 δις αφορούσαν υποχρεώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Είναι επομένως ολοφάνερο ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά».
«Η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου έχει ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αν το βράδυ των εκλογών ο χάρτης πρασινίσει, αυτό θα αποτελεί πράσινο φως στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου. Με νέα επώδυνα μέτρα που ήδη προετοιμάζονται.
Όταν η χώρα συνεχώς βουλιάζει οικονομικά και κοινωνικά στην ύφεση, την ανεργία και τα λουκέτα, δεν μπορούμε να μιλάμε αποκλειστικά για θέματα Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου τα τοπικά ζητήματα συνδέονται άμεσα με τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα και τις περικοπές κονδυλίων παντού στις οποίες προχωράει αυτή η κυβέρνηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: