Η Ελληνίδα αγρότισσα τιμήθηκε στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Στις 15 Οκτωβρίου 1996 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας . Έκτοτε κάθε χρόνο στην χώρα μας - η Ελληνίδα αγρότισσα: μάνα , σύζυγος , αδερφή - έχει την τιμητική της ...
Σε μια χώρα που ακόμη και σήμερα ο ρόλος της γυναίκας Αγρότισσας παραμένει ιδιαιτέρως σημαντικός στον κοινωνικό ιστό οι εκδηλώσεις είναι πολλές. Η συμβολή της άλλωστε στην ελληνική κοινωνία είναι ανεκτίμητη.



Στην Πέρδικα {Θεσπρωτίας} την περασμένη Παρασκευή έλαβε χώρα μια ακόμη εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την κα Παπακώστα Κατερίνα {Επικεφαλής Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. και Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής} και κεντρική συντονίστρια την υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Σκούρα-Πανταζή Ευτυχία, με το ψηφοδέλτιο «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» του νυν Νομάρχη Ιωαννίνων , κ. Αλέκου Καχριμάνη.
Στο Συνεδριακό κέντρο παρουσία πλήθους κόσμου η κα. Παπακώστα στάθηκε - με την ομιλία της - κυρίως στον πολύπλευρο ρόλο της ελληνίδας Αγρότισσας και την σημαντική παρουσία της στην ελληνική κοινωνία . Η κα. Σκούρα-Πανταζή { Υπεύθυνη Γυναικών ΝΟ.Δ.Ε της ΝΔ Θεσπρωτίας} στην δική της ομιλία , μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Η Ελληνίδα αγρότισσα είναι η θεμελιώδης μονάδα της κοινωνικής ζωής , ο στυλοβάτης της αγροτικής οικογένειας . Μεταφέρει ήθη και έθιμα σε νεότερες γενεές διατηρώντας την γλώσσα και την παράδοση του τόπου μας . Ο ρόλος της είναι πολύπλευρος : μάνα , σύζυγος , αδερφή , γυναίκα της υπαίθρου. Εργάζεται στο χωράφι αλλά και στο σπίτι , στο βουνό , στον κάμπο , στην παγωνιά και στον καύσωνα. Ανατρέφει με πολλές δυσκολίες τα παιδιά της , παλεύει ατελείωτες ώρες κατά κανόνα χωρίς εφόδια γραμμάτων , αλλά με ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ».

Πολλές φορές η Ελληνίδα Αγρότισσα «αντικαθιστά», όποτε χρειάζεται τον σύζυγο, τον πατέρα, τον αδερφό στις αγροτικές δουλειές. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, οι καταναλωτικές ανάγκες επιβάλλουν την ένταση των προσπαθειών της και οδηγούν την σύγχρονη Ελληνίδα στην ανάπτυξη νέων παράλληλων δραστηριοτήτων. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εισβάλλει και στον δικό της χώρο , οπότε απαιτείται γνώση και οργάνωση αλλά και νέους τρόπους καλλιέργειας.
Η ποιότητα της ζωής στην ύπαιθρο βελτιώνεται. Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Είναι κοινό χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι υποχρέωση ανταπόκρισης στα πολλά που χρωστά η ελληνική κοινωνία στην Αγρότισσα γυναίκα που ήταν και είναι ΑΞΙΑ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ και ΤΙΜΗΣ».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ.κ . Σακαβίτσης Σωτήρης {Πρόεδρος Τ.Ο Ν.Δ Πέρδικας} , Πάκος Δημήτρης {Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρδικας} , Λάμπρου Αλκιβιάδης {Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Ν.Δ Θεσπρωτίας}
http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=7970:2010-10-20-13-34-41&catid=76:kentriki-selida&Itemid=724

Δεν υπάρχουν σχόλια: