Στο Ιντερνετ 20.000 έργα τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί

Ένα αρχείο των 20.000 έργων τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί από τους Εβραίους, και των οποίων τα μισά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί, δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο με φωτογραφίες των αντικειμένων και την ταυτότητα των ιδιοκτητών, ανακοίνωσε την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη η οργάνωση «Claims Conference».
Η ιστοσελίδα www.errproject.org / jeudepaume είναι προσβάσιμη σε όλους και με δυνατότητα αναζήτησης δωρεάν, διευκρινίζουν σε ανακοίνωση τους αξιωματούχοι της «Διάσκεψης για τις Εβραϊκές Υλικές Αξιώσεις έναντι της Γερμανίας», η οποία ολοκλήρωσε το σχέδιο αυτό σε συνεργασία με το Αμερικανικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο άρχισε το 2005, έγινε ψηφιοποίηση και στη συνέχεια αποκρυπτογράφηση των αρχείων της ERR-Einsatzstab Reichsleiter Ρόζενμπεργκ- η γερμανική υπηρεσία που ήταν υπεύθυνη για τις λεηλασίες των έργων τέχνης την περίοδο 1940 και 1944.

Αυτά τα αρχεία βρίσκονται τώρα σε τρία κέντρα, τα αρχεία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, τα αμερικανικά Εθνικά Αρχεία, και τα Γερμανικά Ομοσπονδιακά Αρχεία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διευθυντές του έργου, ο ιστορικός Μαρκ Μαζουρόσφκι.
Τα έργα σε αυτούς τους καταλόγους ανήκαν σε εβραϊκές οικογένειες, κυρίως γαλλικές, και σε ορισμένες βελγικές οικογένειες, και είχαν συγκεντρωθεί και καταγραφεί από τους Ναζί στο Μουσείο Jeu de Paume στο Παρίσι.
«Δεκαετίες μετά τη μεγαλύτερη μαζική λεηλασία στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι οικογένειες που υπέστησαν τη λεηλασία μπορούν στο εξής να συμβουλευτούν το αρχείο αυτό που θα τους βοηθήσει εντοπίσουν τους θησαυρούς που χάθηκαν εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει στο έγγραφο αυτό ο πρόεδρος της Claims Conference, Τζούλιους Μπέρμαν.
«Τώρα είναι ευθύνη των μουσείων, των εμπόρων έργων τέχνης, και των οίκων δημοπρασιών, να ελέγξουν αυτά που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να καθορίσουν εάν κατέχουν τα έργα τέχνης που έχουν κλαπεί από θύματα του Ολοκαυτώματος», πρόσθεσε.
Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα, που είναι πολύ εύκολη, επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να δουν εκατοντάδες έργων -από έργα μεγάλων ζωγράφων, έως έπιπλα, αγγεία και γλυπτά -και να επαληθεύσουν ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης, κάτι που οι κληρονόμοι αγνοούν μερικές φορές, δήλωσε ο καθηγητής Ουέσλι Φίσερ, Διευθυντής Ερευνών της Διάσκεψης.
«Σε ότι αφορά την διεκδίκηση του έργου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, για πρώτη φορά περιλαμβάνονται όλα όσα έχουν κατασχεθεί, έχουμε συντάξει λεπτομερή κατάλογο για αυτά που λεηλατήθηκαν. Το ερώτημα όμως παραμένει: πού είναι τα έργα; «, είπε.
Συνολικά, 260 συλλογές και 269 ιδιοκτήτες προσδιορίζονται σε αυτή τη βάση δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: