Ενα... σίριαλ στα ψηφοδέλτια

Το... καστ ολοκληρώθηκε και πλήθος καλλιτεχνών- ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, στιχουργοί- δίνουν τη λάμψη τους στους συνδυασμούς υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών
Πριν από είκοσι ημέρες στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη έφθασε μια επιστολή που ξεκινούσε με τη φράση «SΟS εκπέμπουν οι αγρότες καλλιεργητές της ελιάς της Ανατολικής Φθιώτιδας και όλου του πετάλου του Μαλιακού κόλπου...». Είχε σταλεί από τον κ. Απόστολο Γκλέτσο, τον ηθοποιό που κατεβαίνει στα πολιτικά χωράφια της περιοχής όπου γεννήθηκε, της Στυλίδας, διεκδικώντας τη δημαρχία.


Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του, χωρίς καμία προσπάθεια, μια και ακόμη μιλούν οι «Ψίθυροι καρδιάς» στον βιοκαλλιεργητή της «Τηλεμπόρας» και τώρα στον υποψήφιο δήμαρχο με ψηφοδέλτιο, στο οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει άλλος καλλιτέχνης. «Αν εκλεγώ δήμαρχος θα με φωνάζετε “Αποστόλη“, όχι “κύριε δήμαρχε”» έχει πει, όπως και ότι συμμετέχει στα κοινά για «το καλό αυτού του τόπου, να βγει από το τέλμα».

Σε όλη τη χώρα, από την άλλη πλευρά, πολλοί επικεφαλής συνδυασμών που δεν είναι καλλιτέχνες ζήτησαν και βρήκαν πλήθος υποψηφίους που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν το μεγαλύτερο πολιτικό σίριαλ όλων των εποχών με εναλλαγή ρόλων και μουσική υπόκρουση απ΄ όλη την γκάμα του μουσικού στερεώματος.

Ο «Καλλικράτης» και το μνημόνιο δεν διατάραξαν την τάση που από χρόνια υπάρχει, να κυνηγούν οι επικεφαλής συνδυασμών τους αναγνωρίσιμους από τον καλλιτεχνικό χώρο. Ωστόσο τόνωσαν, όπως φαίνεται, τη διάθεση καλλιτεχνών, ηθοποιών και τραγουδιστών να παρέμβουν στα πολιτικά πράγματα, ο καθένας απ΄ όπου έχει επιλέξει. Την επομένη των εκλογών θα μετρηθεί αν ήταν πρόσκαιρες παρουσίες, όπως τόσες και τόσες, που θα επιστρέψουν στα ειωθότα χωρίς να συνεχίσουν να δρουν ως κομμάτι της δρώσας ζωής στα κοινά. Θα φανεί, και στην περίπτωση εκλογής, αν θα ανταποκριθούν στην πρόκληση των περιφερειακών και τοπικών αναγκών και βέβαια θα αναδειχθούν και οι προθέσεις εκείνων που κάνουν το... καστ των ψηφοδελτίων αν επιζητούν ανθρώπους για να αγωνιστούν ή «λάμψη» για να φωτιστούν εκείνοι...

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Χάρης Κατσιμίχας συμμετέχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Αγιο Δημήτριο με τον συνδυασμό της Μαρίας Ανδρούτσου, έχοντας «προϊστορία» με την ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «Ιmagine- Πολίτες Αγίου Δημητρίου». Οπως έχει δηλώσει, «το Μπραχάμι των χρόνων της χαμένης παιδικής αθωότητας πέρασε ανεπιστρεπτί. Σήμεραείναι μια σκληρή και άχαρη πόλη. Στηρίζω λοιπόν την προσπάθεια των φίλων μου και εύχομαι το όνειρό τους να γίνει πραγματικότητα». Για δεύτερη φορά ο λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Διονυσίου κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βύρωνα με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Κόνσουλα . Ο ΘέμηςΑδαμαντίδης θα είναι υποψήφιος στις εκλογές στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Δημαρά, με τον οποίο κατέρχονται επίσης ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός και ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης.

«Είμαι κι εγώ ένας αγανακτισμένος πολίτης και κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βγει από τα αδιέξοδα η πόλη» λέει στο «Βήμα» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Ευδόκιμος Τσολακίδης που κατεβαίνει ως δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη». « Δεν τον ήξερα προσωπικά τον Καμίνη. Ηξερα όμως την προσφορά του. Και κάτι ακόμη, δεν ήταν πολιτικός καριέρας».

Το ερώτημα είναι πώς μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί τη δραστηριοποίησή του εκείνος, ένας άνθρωπος του θεάτρου. «Ζούμε σε μια Αθήνα που δεν την αναγνωρίζουμε πια. Η πόλη μού θυμίζει Ντοστογέφσκι και Κάφκα:υπάρχει η παρακμή που συναντάμε στον Ντοστογέφσκι και όλος αυτός ο εφιάλτης που συναντάμε στον Κάφκα» παρατηρεί.

Απέναντι, στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ- ΛΑΟΣ) μετέχουν οι ηθοποιοί Βάσια Τριφύλλη και Μαρία Τζομπανάκη, Δευκαλίων Κόμης, Νίκος Ψαρράς , αλλά και ομουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός.

Κοινωνική δράση και συμμετοχή σε κινηματικές διαδικασίες για τα προβλήματα συνθέτουν το προφίλ των καλλιτεχνών που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο της κυρίας Ελένης Πορτάλιου (ΣΥΡΙΖΑ) για τον δήμο της Αθήνας (οι ηθοποιοί Μαρία Κανελλοπούλου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Βασίλης Βλάχος και ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης ). Πολιτικό κριτήριο, συνδικαλιστική δράση και συμμετοχή σε κοινωνικούς αγώνες θέτουν ως προτεραιότητα στην επιλογή των υποψηφίων τους στη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ χαρακτηριστική η περίπτωση της ηθοποιού και αντιπροέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Λίλας Καφαντάρη, που είναι υποψήφια περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου. Συζητήσεις έχει προκαλέσει η περίπτωση του κ. Γκλέτσου, ο οποίος διατηρούσε ανοιχτή δίοδο με το ΚΚΕ σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Στον Δήμο Στυλίδας πάντως το ΚΚΕ υποστηρίζει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον κ. Χρ. Οικονόμου, γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας.

Ανέξοδη εκστρατεία ή καλλιτεχνική «γυάλα»;

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι οι περιορισμοί που έχει θέσει ο νόμος του «Καλλικράτη» στα οικονομικά των υποψηφίων και των συνδυασμών αλλά και στον αριθμό των εμφανίσεων των υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο Ιnternet έγινε «δίκοπο μαχαίρι». Από τη μία νέοι ή εργαζόμενοι που δεν έχουν οικονομική επιφάνεια, ενώ από την άλλη γίνεται ανέξοδη η προεκλογική εκστρατεία για «αναγνωρίσιμους» που επιλέγονται για να συμπαρασύρουν στη λάμψη και στη δημοσιότητα τον συνδυασμό με τον οποίο κατέρχονται. Πάντως η ηθοποιός Φαίη Κοκκινοπούλου που μετέχει στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής κ. Γρ. Ψαριανού δεν αποδέχεται τους... επαγγελματικούς διαχωρισμούςή την καλλιτεχνική «γυάλα». «Οι καλλιτέχνες ζουν στον παλμό της καθημερινότητας.Είμαστε όπως όλοι. Οι πολιτικοί δεν είναι όπως όλοι».

Και συμπληρώνει: «Ο καθένας μας έχει τους λόγους του να πάρει το ρίσκο να μετάσχει στις εκλογές.“Γλάστρα” γίνεται εκείνος που επιτρέπει να τον χρησιμοποιήσουν σαν γλάστρα». Η ίδια εκτιμά ότι σήμερα είναι η εποχή που δεν μπορεί πια να μένει κανείς αδρανής: «Πρέπει να βγούμε προς τα έξω. Δεν πάει άλλο».

Μαζί τηςστο ψηφοδέλτιο του Γρηγόρη Ψαριανού («Δημοκρατική Αριστερά») δίνουν το «παρών» ο μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής, οι ηθοποιοί Φίλιππος Σοφιανός, Ηλίας Λογοθέτης και Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, η ηθοποιός, σεναριογράφος και στιχουργός Ελένη Ζιώγα, οι σκηνοθέτες Γιάννης Κακλέας και Μύρνα Τσάπα.

Από την άλλη, και ο Γιάννης Σγουρός (ΠαΣοΚ) στη μάχη της Περιφέρειας Αττικής έχει δίπλα του τους ηθοποιούς Τάσο Χαλκιά, Μαίρη Βιδάλη, Θάνο Καληώρα , Γιώργο Ματαράγκα , ενώσυμμετέχει η τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη, αδελφή του Μπάμπη Τσέρτου. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την «Αττική Συνεργασία- Οχι στο Μνημόνιο» κ. Αλ. Μητρόπουλος (ΣΥΝ και πασοκογενείς) έχει στο ψηφοδέλτιό του τον μουσικό Νίκο Τουλιάτο και την ηθοποιό Ιλιάδα Ροζάκη. Στη μάχη της Αττικής ο κ. Αλ. Αλαβάνος έχει προτάξει την κινητοποίηση καλλιτεχνών σε δράσεις στους δρόμους, παράλληλα με το μουσικό φορτηγό της «Ελεύθερης Αττικής» που περιοδεύει στις γειτονιές.

Στον Πειραιά η «παράδοση» συνεχίζεται και τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Γιάννη Μίχα (ΠαΣοΚ) πλαισιώνουν οι τραγουδίστριες Πόπη Αστεριάδη, Αναστασία Μουτσάτσου και Πένυ Ξενάκη.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=362721&dt=24/10/2010#ixzz13Kv9Bchn

Δεν υπάρχουν σχόλια: