Η «τοπική ανάπτυξη» του Καλλικράτη

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας
Το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη φέρνει μια θύελλα αλλαγών στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πολλές από τις αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας περνούν πλέον στους δήμους και στις περιφέρειες. Αρκεί να αναφέρουμε τις περιπτώσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας όπου οι δήμοι θα είναι πλέον ολοκληρωτικά υπεύθυνοι για τη σχολική στέγη, όπως επίσης για την λειτουργία και χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος μεταφέρει τα βάρη για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και πολιτικών πρόνοιας στις πλάτες των δήμων. Δυστυχώς αυτό δεν συνεπάγεται την μεταφορά κονδυλίων για όλα αυτά.


Έτσι λοιπόν, ο δήμος της Πρέβεζας θα πρέπει να αναζητήσει κονδύλια για να καλύψει τις πλέον διευρυμένες ανάγκες που αναδεικνύονται από το πλαίσιο του Καλλικράτη, παρόλο που οι δημότες του δήμου Πρέβεζας έχουν ήδη πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν για αυτές μέσω των άμεσων και έμμεσων φόρων τους.
Αρχικά, οι λύσεις που υπάρχουν για να ανταπεξέλθει ο δήμος στις νέες του αρμοδιότητες είναι τρείς:
Η πρώτη έχει να κάνει με γενναίες αυξήσεις των δημοτικών φόρων και με βάση αυτή τη λύση οι πολίτες καλούνται να ξαναπληρώσουν για τις ανάγκες τους. Η δεύτερη λύση είναι η περικοπές των δαπανών που σημαίνει λιγότερα σχολεία, λιγότερες αστικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, νοσοκομείο που υπολειτουργεί, πολιτιστικές εκδηλώσεις για λίγους και γενικά μια πολιτική που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο προσεγγίσεις αναδύεται μια τρίτη που για κάποιους θα φαίνεται (και θα τη παρουσιάσουν) ως η σωτήριος λύση, για να μην αυξηθούν οι δημοτικοί φόροι και για να μην περικοπούν οι δημοτικές δαπάνες. Αυτή η λύση εισάγει το ιδιωτικό κεφάλαιο με την μορφή επενδύσεων στο δήμο. Ιδιώτες-σωτήρες θα είναι αυτοί που με μεγάλη χαρά θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους μέσω των ΣΔΙΤ σε δημοτικές επιχειρήσεις, στο νοσοκομείο, στην τοπική εκπαίδευση κλπ, αρκεί σε όλα αυτά να υπάρχει ένα ικανό περιθώριο κέρδους. Οι ζωές μας και η αξιοπρεπής διαβίωση θα παραμεριστούν και θα εξαρτώνται από το κέρδος. Θα χρειαζόμαστε πλέον να πληρώνουμε αδρά πχ. για να χρησιμοποιούμε αξονικό τομογράφο στο νοσοκομείο, για να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο, για να μπορούν να λειτουργούν τα ΚΑΠΗ κλπ. Ακόμη και αν οι ιδιώτες με τα κεφάλαιά τους δεν βρίσκουν συμφέρον να καλύψουν μια ανάγκη μας, η εναλλακτική λύση έχει ήδη προβλεφθεί. Τον τελευταίο καιρό, συχνά πυκνά ακούμε για τα νέα χρηματοδοτικά και τεχνικά προγράμματα της ΕΕ, με τα ονόματα Jessica και Jaspers, που έρχονται να χρηματοδοτήσουν προγράμματα αστικής ανάπτυξης των δήμων (περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ενέργεια, κατασκευή δρόμων κλπ), με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που δεν έχουμε ακούσει όμως είναι ότι πχ. το πρόγραμμα Jessica δεν είναι μια χρηματοδότηση άνευ όρων αλλά κανονικό δάνειο που λαμβάνει ο δήμος από την ΕΚΤ!
Έτσι, είναι πλέον πασιφανές ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη δεν γίνεται για να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλά για να «στρωθεί» ο δρόμος για την επέλαση του κεφαλαίου στους δήμους και στις περιφέρειες. Οι αντιστάσεις που χρειάζονται για να αντικρούσουμε αυτή την επέλαση δεν τελειώνουν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Τότε αρχίζουν. Αρχίζει η πάλη για μια διαφορετική λύση από τις παραπάνω. Για τη προσέγγιση που θέλει περισσότερα για τους πολλούς και καμία ανάμειξη του κεφαλαίου στην καθημερινότητά μας.
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών δ. Πρέβεζας έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στις ΣΔΙΤ, προβάλλοντας την ανάγκη για περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες μας. Τοπική ανάπτυξη σημαίνει καλύτερες συνθήκες ζωής, πιο καθαρό περιβάλλον, προσβασιμότητα, λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, δωρεάν παιδεία και υγεία. Δεν σημαίνει υποτέλεια και ανάπτυξη για λίγους.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου δηλώνουμε τη δυσαρέσκειά μας και παράλληλα προτείνουμε μια εναλλακτική πολιτική προσέγγιση. Στηρίζουμε-ψηφίζουμε την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών δ. Πρέβεζας
Βρείτε τις θέσεις και προτάσεις της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών στο www.arpapreveza.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: