Ημερίδα Θεολόγων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδος στην Ηγουμενίτσα

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή 150 και πλέον θεολόγων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 στην Ηγουμενίτσα η Ε΄ Επιμορφωτική Ημερίδα Θεολόγων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδος που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο οικείος Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος, ο Καθηγούμενος της Ι.Μονής Γηρομερίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος,
ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Ανδρέας Δήμου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Θεσπρωτίας κ. Ευάγγελος Τζάνης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Τσατσαρώνης, Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας κ. Πέτρος Τσάπες, ο δήμαρχος Σαγιάδας κ. Βαγγέλης Μάστορας και άλλοι επίσημοι.
Το θέμα της Ημερίδας ήταν «Ο Θεολόγος του σήμερα μεταξύ Παράδοσης και Ανανέωσης» και πέραν των εισηγήσεων έγινε γόνιμος διάλογος τόσο για το μάθημα των Θρησκευτικών, το χαρακτήρα του, τη θέση του στο «νέο Λύκειο» όσο και για ζητήματα «λειτουργικής ανανέωσης» και μεταφράσεων των λειτουργικών κειμένων*.......
Στον Χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία του θεολόγου ήταν πάντοτε σημαντική στα σχολεία. Σήμερα με επίγνωση ο θεολόγος είναι πάνω στην έπαλξη όχι μόνο για να διδάξει γνώσεις αλλά και για να οδηγεί τα παιδιά εις γνώσιν Θεού και ηθική ζωή».
Χαιρετισμό του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου μετέφερε στους συνέδρους ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Θεσπρωτίας κ. Ευάγγελος Τζάνης σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του: «Καθήκον του σύγχρονου θεολόγου είναι να μελετά, να ερευνά, να απορρίπτει τα άχρηστα και να κρατά «τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών». Έκλεισε μάλιστα τονίζοντας ότι «Οι μέντορες της παιδείας μας, οι Τρεις Ιεράρχες αμφισβήτησαν το πρωτείο και το αλάθητο του Πάπα και προώθησαν την ιδέα «πίστευε και ερεύνα», για να τονίσει την ανάγκη διαρκούς έρευνας και μελέτης από τους θεολόγους.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την από κοινού έγκριση Ψηφίσματος των Θεολόγων της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών, κυρίως δε για τη θέση του στο Λύκειο.
Μετά το πέρας της Ημερίδας ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρακάθισαν όλοι οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: