Δύο γιατροί στο κύκλωμα

Πάνω από είκοσι γιατροί, ανάμεσά τους και δύο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, εμπλέκονται στην σκαναλώδη υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών της εταιρείας Depuy International. Για την διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, ο εισαγγελέας εφετών και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ζήτησαν την συνδρομή της ευρωπαικής δικαστικής αρχής. Να σημειωθεί ότι στις ελληνικές αρχές έχουν δοθεί έντεκα φάκελοι, οι εννέα από τους οποίους προέρχονται από το «Γραφείο Σοβαρής Απάτης» του Ηνωμένου Βασιλείου και οι δύο από τις αντίστοιχες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή» η εταιρεία της Depuy Kluma Trading τιμολογούσε επίσης στην εταιρεία του αντιπροσώπου της στην Ελλάδα, Orthomedical A. E., ιατρικές προμήθειες. Η εταιρεία αυτή έχει τιμολογήσει, μεταξύ άλλων, την Orthomedical στις 2 Δεκεμβρίου του 2002 για τη συμμετοχή 13 γιατρών σε συνέδριο της Βιέννης με βάση τις... «επιδόσεις» τους στην τοποθέτηση υλικών της εταιρείας αυτής στα νοσοκομεία στα οποία εργάζονταν. Στη λίστα με τα σημαντικότερα 15 νοσοκομεία ανά λογαριασμό και χειρουργούς περί τους τζίρους της Depuy εμφανίζονται ένας πανεπιστημιακός από το ΑΠΘ, με τζίρο σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας για την αμερικανική εταιρεία που προσεγγίζει τα 2,7 εκατ. ευρώ για τα χρόνια 2003 - 2004.
Ενας άλλος συνάδελφός του, πανεπιστημιακός στην Αθήνα, έχει «τζιράρει» 1,1 εκατ. ευρώ, δύο συνάδελφοί του στο «Ερρίκος Ντυνάν» 1,1 εκατ. ευρώ και τρεις ορθοπεδικοί στο ΚΑΤ, 1,1 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα. Στο ΝΙΜΤΣ δύο ορθοπεδικοί «τζίραραν» 1,05 εκατ. για την Depuy, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ένας γιατρός έχει «τζιράρει» 572.000 ευρώ, ενώ ένας άλλος καθηγητής, από το ΑΠΘ, έχει «τζιράρει» 400.000 ευρώ στη διετία. Τέλος, δύο άλλοι πανεπιστημιακοί στα Ιωάννινα φαίνεται να έχουν «τζιράρει» 550.000 ευρώ σε μία διετία.
Η προμήθεια που έδινε ο αντιπρόσωπος της Depuy έφτανε το 20% επί του τζίρου που πραγματοποιούσε έκαστος γιατρός.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αμερικανικές αρχές εντυπωσιάστηκαν από το βάθος της έρευνας που έχει γίνει στην Ελλάδα σχετικά με τους παραλήπτες του «μαύρου χρήματος» της Depuy. Μάλιστα, υποσχέθηκαν να βοηθήσουν με πρόσθετα στοιχεία που θα δίνουν τη δυνατότητα, πέραν των όποιων ενδείξεων υπάρχουν, να συνδυάζονται, όπου είναι εφικτό, ποσά που δεν δικαιολογούνται από τη μισθοδοσία των ιατρών, με πληρωμές βάσει του ύψους του «τζίρου». Τέτοια στοιχεία, πάντως, δεν έχουν προσκομιστεί μέχρι τώρα στην ανάκριση που διενεργεί η κ. Ζαΐρη.
Το ΣΔΟΕ, από την πλευρά του, φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει έως τα τέλη Νοεμβρίου την επεξεργασία τραπεζικών στοιχείων που αφορούν τόσο τις εταιρείες που πλήρωναν όσο και τους ιατρούς που ήταν αποδέκτες αυτών των πληρωμών, με στόχο να οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/6628-2010-10-24-21-54-03.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: