Σταύρος Καλογιάννης: Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

Για τις γονικές παροχές με την οποία επιβάλλεται προσωρινός φόρος!

Στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας» μίλησε χθες ο Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Το σχέδιο νόμου (Σ/Ν) που συζητάμε αντιμετωπίζει εντελώς αποσπασματικά το μεγάλο θέμα της προστασίας των δασών, καθώς αφορά μόνο τις περιοχές του Νομού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009.

Με το Σ/Ν δημιουργούνται νέοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, όπως Ειδικές Επιτροπές, Ειδική Υπηρεσία για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών κλπ, μηχανισμοί οι οποίοι έχουν σαν αποτέλεσμα την επικάλυψη αρμοδιοτήτων με υφιστάμενες υπηρεσίες και είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν ανενεργοί».
Ο Στ. Καλογιάννης τόνισε ότι προ διετίας με τον Νόμο 3621/2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ψηφίσει ρύθμιση με την οποία απαγορεύθηκε η ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος σε περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συνεπώς δεν χρειάζονται νέες ρυθμίσεις που ουσιαστικά αφορούν το ίδιο θέμα και μάλιστα για ένα Νομό.
Τέλος για την περίφημη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο κληρονομιάς που ενσωματώνεται στο υπό συζήτηση Σ/Ν ο Στ. Καλογιάννης ανέφερε:
«Αναιρώντας στην πράξη τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές της δεσμεύσεις ότι “δεν θα προστίθενται τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια” η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε στο σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την επαναφορά των φόρων κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών, και μάλιστα με τον πρωτοφανή όρο επιβολής “προσωρινού φόρου”!
Η τροπολογία, που αιφνιδίασε όλους τους έλληνες πολίτες, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και όσο και εάν ψάξει κανείς στα φορολογικά χρονικά δύσκολα θα βρει τέτοιο παραλογισμό.
Να προβλέπεται δηλαδή ότι οι δωρεές και οι γονικές παροχές που θα γίνονται μετά τις 8 Ιανουαρίου 2010 θα φορολογηθούν προσωρινά ενώ οι καταβλητέοι φόροι θα οριστικοποιηθούν μετά την 1η Μαΐου 2010 με άγνωστους σήμερα συντελεστές!
Τίθενται παράλληλα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας διότι δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 78 του Συντάγματος το οποίο και ειδικό νόμο απαιτεί για κάθε επιβολή φόρου αλλά και απαγορεύει την αναδρομικότητα της ισχύος του, έστω και έμμεση, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποσυρθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: