Πλημμύρες στη βορειοδυτική Αλβανία

Άνοιξαν τις πύλες κινδύνου στα τρία μεγάλα φράγματα των υδροηλεκτρικών σταθμών .

Πλημμύρισαν περιοχές της βορειοδυτικής Αλβανίας από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Οι νομοί Σκόρδας και Λέζιας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αρκετές κοινότητες εκκενώθηκαν και κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία, σε μαθητικές και φοιτητικές εστίες και σε άλλους δημόσιους χώρους. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο οι υλικές ζημιές είναι πάρα πολλές.
Η στάθμη του νερού στις πλημμυρισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο. Τις περιοχές επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα...

Τα αίτια των πλημμύρων οφείλονται όχι μόνο στην ακατάπαυστη νεροποντή που πλήττει την περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και στην πρωτοφανή πλημμυρίδα της Αδριατικής.

Οι αρχές αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πύλες κινδύνου στα τρία μεγάλα φράγματα των υδροηλεκτρικών σταθμών, πάνω στο Δρίνο, στην ίδια περιοχή, κάνοντας πιο δύσκολη την κατάσταση.

Η αλβανική ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι οι πύλες κινδύνου των φραγμάτων θα μείνουν ανοικτές και τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθούν, όπως είπαν, οι υπερχειλίσεις και η καταστροφή των φραγμάτων. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει φτάσει το μάξιμουμ και η χώρα εξάγει ένδεκα εκατομμύρια χιλιοβατώρες ημερησίως, ή το 50 τοις εκατό των αναγκών της χώρας.

Την ίδια στιγμή λόγω βλαβών από την κακοκαιρία, αρκετές περιοχές της χώρας είναι χωρίς ηλεκτρικό. Μάλιστα, υποδέχθηκαν χωρίς ηλεκτρικό και το νέο έτος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: