Αναδεικνύονται τα Κάστρα της Πρέβεζας με στήριξη του ΕΜΠ

Βασικός άξονας της αξιοποίησης είναι η σύνδεσή τους με την ζωή της πόλης

Την αξιοποίηση των Κάστρων της Πρέβεζας ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, παρέχοντας επιστημονική βοήθεια και στήριξη στον Δήμο, για να αναδειχθούν.
Βασικός άξονας της αξιοποίησης των ιστορικών αυτών χώρων είναι η σύνδεσή τους με την ζωή της πόλης, αλλά και με το Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε το Κάστρο να αποτελεί και χώρο άσκησης των φοιτητών.
Μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάδειξη του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα. Σ΄ αυτό προβλέπεται και η δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης των αρχαιοτήτων της Νικόπολης...

ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Τόσο στην πόλη, όσο και στο Νομό της Πρέβεζας, υπάρχουν τα περισσότερα κάστρα της Ηπείρου, γιατί η περιοχή, λόγω της θέσης της, ήταν αναγκαίο να οχυρωθεί για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις επιθέσεις που δεχόνταν.
Οι Τούρκοι ήταν αυτοί, που πρώτοι οχύρωσαν την Πρέβεζα τον 15ο αι. Συγκεκριμένα, στη θέση Μπούκα ("Παλιοσάραγα") έγινε το πρώτο φρούριο της πόλης, η κατασκευή του οποίου άρχισε στα τέλη του 15ου αι. Στη βόρεια πλευρά της πόλης βρίσκεται το κάστρο του Αγ. Ανδρέα. Μετά την κατάληψη της πόλης ο Αλή-Πασάς κατασκεύασε τάφρο που περιέβαλλε όλη την παλιά πόλη, επισκεύασε τα παλιά και κατασκεύασε νέα κάστρα. Τέσσερις πύλες οδηγούσαν από την πόλη στην εξοχή. Ο Αλή-Πασάς κατασκεύασε επίσης το κάστρο του Αγ. Γεωργίου, τον προμαχώνα Πευκάκια και το κάστρο του Παντοκράτορα.
Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι: Κάστρο Ρηνιάσας (Λυγιά), Προμαχώνας Πευκάκια (Πρέβεζα), Κάστρο (Πάργα), Κάστρο (Αγιά), Κάστρο της Μπούκας, Κάστρο Αγίου Ανδρέα (Πρέβεζα), Κάστρο Αγίου Γεωργίου (Πρέβεζα), Κάστρο Πέντε Πηγάδια, Κάστρο Παντοκράτορα, Κάστρο Ρωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: