Ο ΧΥΤΑ Κορύτιανης και η ανακύκλωση

Τι λένε οι Δήμαρχοι των εμπλεκόμενων Δήμων και ποιες οι εκτιμήσεις τους

Η ανακύκλωση είναι ήδη γεγονός στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Παραποτάμου, όπου εδώ και κάποιες εβδομάδες οι κάτοικοι κάνουν διαχωρισμό των σκουπιδιών τους με τα προς ανακύκλωση υλικά, δηλαδή το χαρτί, το αλουμίνιο, το πλαστικό κλπ. Όσον αφορά τους Δήμους Σαγιάδας και Φιλιατών, σύμφωνα και με τους Δημάρχους, οι ειδικοί κάδοι έχουν τοποθετηθεί, το έντυπο υλικό έχει μοιραστεί στους κατοίκους των περιοχών αυτών και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία της ανακύκλωσης και στους συγκεκριμένους...

Και αναφέρουμε τους παραπάνω Δήμους αφού είναι εκείνοι που θα εξυπηρετούνται από τον Χυτά της Κορύτιανης, όταν αυτός αρχίσει να δέχεται τα απορρίμματα.

Η έναρξη της ανακύκλωσης αποτελεί σίγουρα μια θετική εξέλιξη και ένα καθοριστικό βήμα, με την εκτιμήσεις των εμπλεκομένων Δημάρχων να αναφέρουν ότι μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, ο ΧYTA θα ανοίξει επιτέλους τις.... πόρτες του.

Στις 2 Φεβρουαρίου ανοίγουν οι προσφορές

Όπως έχει γίνει γνωστό και όπως συμβαίνει στο σύνολο σχεδόν των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της χώρας η λειτουργία του ΧΥΤΑ Κορύτιανης, θα ανατεθεί σε ιδιώτη. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με πληροφορίες, για το λόγο ότι η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και επίσης θεωρήθηκε πιο συμφέρον να είναι ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει τη λειτουργία.

Έχει δημοπρατηθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ στις 2 Φεβρουαρίου ξεκινά ο διαγωνισμός και θα επιλεχθεί η πιο συμφέρουσα από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, προσφορά

Οι εκτιμήσεις των Δημάρχων

Από τη στιγμή που είτε ξεκίνησε, , η διαδικασία της ανακύκλωσης, είτε αναμένεται αυτό να γίνει προσεχώς οι Δήμοι θα εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ της Κορύτιανης,

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Θωμάς Πιτούλης, από τη στιγμή που αναμένεται σε λιγότερο από ένα μήνα ο διαγωνισμός, ...βλέπει ότι ίσως μέσα στον Απρίλιο μπει επιτέλους ένα τέλος στο πρόβλημα των απορριμμάτων, με το ΧΥΤΑ να δέχεται τα πρώτα απορρίμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δήμαρχος Παραποτάμου κ. Ιωάννης Τζάνης, που είναι και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΧΥΤΑ 4ης Διαχειριστικής Ενότητας, ο οποίος εκτιμά ότι σε 2 με 3 μήνες, με βάση πάντα τη λογική, όλα θα είναι έτοιμα για τον πολύπαθο Χυτά του Νομού, ή αλλιώς «Γεφύρι της Άρτας», όπως ο ίδιος τον είχε στο παρελθόν αποκαλέσει.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σαγιάδας κ. Ευάγγελος Μάστορας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ο οποίος μιλά για απαράδεκτη ολιγωρία σε όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το συγκεκριμένο έργο, λέει ότι «θα είμαστε ευτυχείς αν η λειτουργία του ΧΥΤΑ ξεκινήσει έστω τον Μάιο», αφού θεωρεί ότι η διαδικασία προσφορών, αξιολόγησης και πιθανών ενστάσεων είναι επίσης χρονοβόρα.

Τέλος, ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Μηνάς Ντουμάζιος, αφού επισημαίνει ότι είναι κατά των εκτιμήσεων, τοποθετεί την έναρξη της διαδικασίας σ' έναν ορίζοντα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Σε γραφείο μελετών για την επέκταση του ΧΥΤΑ

Ένα σημαντικό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα αφορά τη διάρκεια ζωής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Κορύτιανης και γι' αυτό το λόγο έχει ήδη ανατεθεί σε γραφείο μελετών η εκπόνηση μελέτης, ώστε το θέμα να προχωρήσει άμεσα.

Όπως γνωρίζουμε η υπάρχουσα έκταση είναι περιορισμένη και με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορούσε να δεχτεί απορρίμματα για περισσότερο από ένα έτος. Ίσως βέβαια η λειτουργία διαδικασίας ανακύκλωσης αποτελεί ένα... φάρμακο για λίγους μήνες παράτασης, αλλά δε λύνεται οριστικά το πρόβλημα και μόνο η επέκταση θα δημιουργούσε νέα δεδομένα.
Απώτερος στόχος βέβαια είναι να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Έληξαν οι συμβάσεις έργου, πρόβλημα με το προσωπικό

Ο έτερος ΧΥΤΑ που λειτουργεί ήδη στη Θεσπρωτία, εξυπηρετώντας Δήμους και της Πρέβεζας, βρίσκεται ως γνωστόν στην περιοχή ου Καρβουναρίου Παραμυθιάς.

Ωστόσο εδώ και λίγο καιρό έληξαν οι συμβάσεις έργου του προσωπικού που απασχολούνταν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις και ο Δήμαρχος Μαργαριτίου κ. Ιωάννης Λώλος, που είναι και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ των εξυπηρετούμενων Δήμων, να ζητά να γίνει άμεσα επαναπρόσληψη των απασχολούμενων, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

«Υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό, έληξαν οι συμβάσεις, που ήταν συμβάσεις έργου. Δεν είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνο ο δικός μας Σύνδεσμος, αλλά υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν και μάλιστα άμεσα», τονίζει ο κ. Λώλος.

neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: