Εικόνες αδιαφορίας δυσφημίζουν την Ήπειρο στα μάτια επισκεπτών!

Έκπληξη στην αρχή και απογοήτευση στη συνέχεια προκαλούν εικόνες που αντικρίζουν συχνά στην πατρίδα τους απόδημοι Ηπειρώτες οι οποίοι επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους προκειμένου να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Το πρώτο πράγμα που αντικρίζουν οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, εισερχόμενοι στο έδαφος της Ηπείρου είναι οι δρόμοι και οι υποδομές που συνδέονται με το εθνικό και επαρχιακό μας δίκτυο και η εικόνα που διαμορφώνουν για την περιοχή μας μάλλον δεν μας κολακεύει καθόλου! Αιτία η ίδια η νοοτροπία των πολιτών που δεν δείχνουν κανένα σεβασμό απέναντι στην δημόσια περιουσία αλλά και η αδιαφορία ή αδυναμία ίσως των αρμόδιων ΟΤΑ και των κρατικών υπηρεσιών να προστατεύσουν ή έστω να συντηρήσουν σωστά υποδομές για τις οποίες έχουν ευθύνη, ειδικά στις «πύλες» εισόδου επισκεπτών στην περιοχή μας.

Φεύγοντας από δω, οι απόδημοι Ηπειρώτες και κυρίως οι ξένοι δύσκολα ξεχνούν όσα έχει αποτυπώσει η μνήμη τους, όπως αποδεικνύεται και από επιστολή που έστειλε στον «Π.Λ.» ο κ. Γιώργος Θεοδώρου. Ένα απόδημος Ηπειρώτης -κατάγεται από την Θεσπρωτία- ο οποίος ζει μόνιμα στην Ολλανδία και την Γερμανία. Ο κ. Θεοδώρου ερχόμενος πρόσφατα με Ευρωπαίους φίλους (δημοσιογράφους στο επάγγελμα!) στην Ήπειρο, ένιωσε αρνητική έκπληξη από την κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και χρόνια μεγάλη πινακίδα που προαναγγέλλει την είσοδο στον πρώην Δήμο Μαστοροχωρίων, με χάρτη της περιοχής. Στην επιστολή του καταφέρεται εναντίον όλων των αρμοδίων φορέων για την αδιαφορία που επιδεικνύουν.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο κ. Γ. Θεοδώρου δημοσιοποιεί την απογοήτευσή του για την εικόνα που είδε κατά την επιστροφή του στην Ήπειρο:
«Κύριε Διευθυντά,
Ο λόγος που επικοινωνώ με την εφημερίδα σας είναι για να μοιραστώ μαζί σας και με τους αναγνώστες την απογοήτευση που ένοιωσα από μια εικόνα που είδα στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Ελλάδα. Ζω και εργάζομαι στην Ολλανδία και Γερμανία. Όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου έρχομαι με την οικογένειά μου στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Θεσπρωτία.
Με ένα φιλικό ζευγάρι Σουηδών δημοσιογράφων επισκεφτήκαμε τη Φλώρινα και την Καστοριά και από το Άργος Ορεστικό περάσαμε τα όρια Μακεδονίας - Ηπείρου. Εδώ μας περίμενε η ίδια οδυνηρή έκπληξη όπως και πριν πέντε χρόνια που ήρθα στην Ελλάδα και πέρασα ξανά από το ίδιο σημείο της Ε.Ο. Κοζάνης - Κονίτσης. Το σημείο αυτό, μία πανέμορφη χαράδρα που σχηματίζει ο Σαραντάπορος ποταμός, είναι μια από τις τρεις κύριες πύλες εισόδου στην Ήπειρο χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Η επιβλητική πινακίδα-χάρτης του πρώην Δήμου Μαστοροχωρίων με έδρα την Πυρσόγιαννη (πρόσφατα ενώθηκε με τον Δήμο Κόνιτσας) και μια μικρότερη πινακίδα της 3ης ΔΕΚΕ Ιωαννίνων μας υποδέχονται με το «Καλώς ήρθατε στην Ήπειρο». Εδώ και πέντε χρόνια η πινακίδα είναι κατεστραμμένη από συνθήματα, μπογιές και διάτρητη από σφαίρες κυνηγών. Η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική και αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Πρόκειται για μια αθλιότητα που μας πληγώνει, μία πικρία που δεν μπορεί να απορροφηθεί εύκολα και τροφοδοτεί μόνο αγανάκτηση.
Οι διαχειριστές του Δήμου Μαστοροχωρίων και νυν Δήμου Κόνιτσας, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι είναι και ανέμπνευστοι και ανεύθυνοι. Όμως αναρωτιόμαστε τον νυν Περιφερειάρχη και πρώην Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέκο Καχριμάνη δεν τον ενημέρωσε κανένας;
Οι υπεύθυνοι της 3ης ΔΕΚΕ Ιωαννίνων που βρίσκονται; Μάτια για να βλέπουν δεν είχαν όλα αυτά τα πέντε χρόνια;
Θερμά… συγχαρητήρια στους υπεύθυνους του Δήμου Μαστοροχωρίων και της 3ης ΔΕΚΕ Ιωαννίνων που τόσο… ενεργά συμβάλλουν στην τουριστική διαφήμιση και ανάπτυξη της Ηπείρου. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα οι κύριοι αυτοί θα είχαν παυθεί και τιμωρηθεί παραδειγματικά.
Πριν φύγω από την Ελλάδα ταχυδρομώ την επιστολή μου, με την παράκληση να δημοσιευτεί.
Με εκτίμηση
Γιώργος Θεοδώρου».
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5785&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: