Μεγαλέξανδρος στο Λούβρο με 600 αρχαιότητες

Το Μουσείο διαφημίζει από τώρα τη μεγάλη έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου
Γιγάντιες φωτογραφικές πινακίδες έχουν αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα στην πρόσοψη του Λούβρου προαναγγέλλοντας την μεγάλη έκθεση για την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, που πρόκειται να εγκαινιασθεί σε τρεις μήνες από τώρα, στις 13 Οκτωβρίου. Περισσότερα από 600 αρχαία έργα τέχνης από την Ελλάδα κυρίως αλλά και από τις συλλογές του Λούβρου θα παρουσιασθούν στην έκθεση για την οποία συνεργάζονται έλληνες και γάλλοι επιστήμονες με στόχο να συστήσουν στο γαλλικό και το διεθνές κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά. Μία κληρονομιά της Ευρώπης εν πολλοίς άγνωστη ακόμη, αφού οι σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Μακεδονία είναι προϊόν μόλις των τελευταίων 30 χρόνων.
Στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, σε 1.100 τ. μ. δηλαδή, οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει για την ανάπτυξη της έκθεσης, η οποία με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» θα αφηγηθεί την πορεία της Μακεδονίας ανά τους αιώνες, σε εννέα θεματικές ενότητες. Η αρχή γίνεται από τους Μυκηναϊκούς χρόνους και φθάνει ως την Υστερη αρχαιότητα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα εκτεθούν αρχαιότητες, που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής (Armιe d' Orient).
Ο κατάλογος της έκθεσης _ πάνω από 800 σελίδες_ έχει ήδη γραφτεί εξάλλου, με τη συμμετοχή 70 επιστημόνων, Ελλήνων και Γάλλων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκτύπωσης. Και στην Ελλάδα κατασκευάζονται τα ειδικά κιβώτια με τα οποία θα ταξιδέψουν με ασφάλεια οι πολύτιμοι θησαυροί για το Παρίσι. Ταυτόχρονα, και καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης που θα είναι ανοικτή ως 16 Ιανουαρίου 2012 οργανώνεται σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (2-4 Δεκεμβρίου), που θα εστιάσουν το ενδιαφέρον του κοινού στη Βόρεια Ελλάδα.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι ως αντίδωρο γι΄ αυτή την έκθεση, το Λούβρο θα δανείσει το 2012 στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα 5 Μουσεία της πόλης, κορυφαία αριστουργήματα των συλλογών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: