Διάσωση 25χρονου με πολύωρη καθυστέρηση

Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΠΓΝΙ ένας 25χρονος ορειβάτης που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων μετά από μία περιπετειώδη επιχείρηση διάσωσης που κράτησε σχεδόν 12 ώρες.
Μέσα από την περιπέτεια του 25χρονου αναδεικνύεται ένα τεράστιο κενό που εξακολουθεί να υπάρχει στη λειτουργία των συναρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και η αδυναμία των εθελοντικών ομάδων διάσωσης να συνεισφέρουν σε όλα τα περιστατικά, χωρίς τη συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών.
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής όταν περίπου στις 11 ο νεαρός πεζοπόρος, μαζί με μία φίλη του, που είχε βρεθεί στη θέση «Λάκκα Τσουμάνη» (φωτ.) μεταξύ Τύμφης και Δρακόλιμνης σε απόσταση περίπου τριών ωρών από το ορειβατικό καταφύγιο του Παπίγκου ειδοποίησε, αφού είχε κάνει πολλές ώρες πεζοπορία και είχε υποστεί μεγάλη καταπόνηση δε μπορούσε να συνεχίσει, κάνοντας επίσης γνωστό, ότι έχει διαγνωσμένο πρόβλημα στένωσης αορτής.
Ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε με την Πυροσβεστική να ενημερώνει το ΕΚΑΒ και να ζητά ιατρική συνδρομή για τη διάσωση του νεαρού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ ενημέρωσε, ότι δε μπορεί να διαθέσει γιατρό, καθώς το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου θα ήταν αδύνατο να προσεγγίσει τον πεζοπόρο, κάνοντας μία διαδρομή τριών και πλέον ωρών. Η πυροσβεστική και η 5η ΕΜΑΚ, μετά από αυτήν την εξέλιξη ειδοποίησε, ότι αδυνατεί να σπεύσει στην περιοχή και να προχωρήσει επιχείρηση διάσωσης, χωρίς την ιατρική συνδρομή, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ο νεαρός είχε διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα.
Έτσι, ενημερώθηκε η Πολιτική Προστασία να μεριμνήσει για τη διακομιδή του πεζοπόρου με αεροπορικό μέσο στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ενώ την ίδια ώρα δινόταν οδηγίες τηλεφωνικά στον 25χρονο.
Τότε ανέκυψε άλλο πρόβλημα που είχε να κάνει με την κάλυψη του κόστους της αεροδιακομιδής με ελικόπτερο, το οποίο τελικά ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με επείγον έγγραφό της στην Πολεμική Αεροπορία. Έτσι, το πρωί λίγο μετά τις 10 ένα ελικόπτερο της Π.Α τύπου Αουγκούστα Μπελ, πέταξε από την Αθήνα με προορισμό τον Σμόλικα έχοντας μαζί του και πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Μετά από αναζήτηση δύο περίπου ωρών ο νεαρός και η φίλη του εντοπίστηκαν σε απόκρημνη περιοχή και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και από εκεί ο 25χρονος διεκομίσθη στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΠΓΝΙ.
Μέσα από την περιπέτεια αυτή αναδεικνύεται η πλήρης αποδιοργάνωση του συστήματος ταχείας επέμβασης σε τέτοιου είδους περιπτώσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Η ΕΜΑΚ δε μπορούσε να επέμβει γιατί δεν είχε ιατρική συνδρομή, το ΕΚΑΒ δήλωνε αδυναμία, αφού κανείς γιατρός δε θα μπορούσε να περπατήσει τρεις και πλέον ώρες για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον νεαρό πεζοπόρο, ενώ το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την αναζήτηση του εντολέα της αεροδιακομιδής, που θα επωμιζόταν και το κόστος, το οποί σημειωτέον ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Μέσα σε όλην αυτήν την κατάσταση αίσθηση προκαλεί η παντελής απουσία των εθελοντικών ομάδων διάσωσης, που δεν είναι φυσικά υποχρεωμένες να παρέμβουν, λειτουργούν όμως και κάποιες από αυτές, ενισχύονται κιόλας με υλικό, μέσα και χρήματα από την Πολιτεία για να βοηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ευτυχώς στη χθεσινή δεν υπήρξε κάποιο θύμα, μπορεί όμως οποιοσδήποτε να σκεφτεί ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα και το τι θα γινόταν εάν η περιπέτεια του νεαρού δεν είχε αίσιο τέλος…
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9650:-25---&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: