Επιστολή Αντώνη Μπέζα στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο

Παρέμβαση του Θεσπρωτού πολιτικού υπέρ της διοικητικής αυτονομίας του Νοσοκομείου Φιλιατών

Προς: κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοινοποίηση: κ. Μιχάλη Τιμοσίδη
Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Στην «πρόταση λειτουργικών αναδιατάξεων των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ», που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο σας, προβλέπεται μεταξύ άλλων η λειτουργική διασύνδεση - συνδιοίκηση του Γ.Ν.- Κ.Υ. Φιλιατών Θεσπρωτίας με το Γ.Ν. Ιωαννίνων – Γ. Χατζηκώστα.



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές, όπως η συγκεκριμένη, έχουν συνδεθεί στην κοινή γνώμη με το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και το Μνημόνιο. Βρισκόμαστε πράγματι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια εποχή κρίσης χρέους και ελλείμματος όπως η τωρινή, χρειάζεται περιορισμός των δαπανών, δημοσιονομική πειθαρχία και ορθολογική διαχείριση. Η περιστολή της σπατάλης στο ΕΣΥ, πιστεύω μάλιστα, ότι είναι μια ανάγκη που υπήρχε και νωρίτερα, πριν από την κρίση, όπως υπάρχει σε κάθε χώρα που επιθυμεί να έχει ένα αξιοπρεπές για τους πολίτες της και βιώσιμο σύστημα υγείας.
Επειδή ανήκω σε μια παράταξη που έχει ως θεμελιώδη πολιτική της τον περιορισμό της σπατάλης και τη μείωση του κράτους, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και έξοδος από την κρίση, δεν μπορεί παρά να στέκομαι θετικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια που έχει τους συγκεκριμένους στόχους.
Εκείνο στο οποίο διαφωνούμε, είναι στους τρόπους για την επίτευξη αυτών των στόχων, αφού στο χώρο της υγείας δε θα πρέπει να παραβιάζουμε κόκκινες γραμμές, όπως η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αποκεντρωμένη ανάπτυξη των υγειονομικών δομών, των σημείων δηλαδή που ο πολίτης συναντιέται με το οργανωμένο κράτος, στις πιο ευαίσθητες στιγμές της ζωής του.

Εκτίμησή μου είναι, ότι η βιασύνη με την οποία το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνει μέτρα προκειμένου να παρουσιάσει εξοικονόμηση στελεχιακού δυναμικού και πόρων μέσα από τη συγκράτηση των δαπανών, μόνο αναστάτωση θα προκαλέσει αφού οδηγεί στη μείωση των ποιοτικών δεικτών της υγείας και σε στρεβλώσεις στην περιφερειακή διάρθρωση των μονάδων της.
Πρόκειται για ένα απλοϊκό σχέδιο «συγχωνεύσεων» χωρίς σαφή και ξεκάθαρη στόχευση, γεμάτο αοριστίες και στατιστικές αλχημείες, στο οποίο απουσιάζουν τα αναλυτικά οικονομικά μεγέθη και δε τεκμηριώνονται τα οικονομικά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι πολλά νοσοκομεία συνενώνονται «στα χαρτιά», όπως των Φιλιατών και των Ιωαννίνων, ενώ βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που καθιστά την καθημερινή τους λειτουργία υπό κοινή διοίκηση προβληματική.
Το Νοσοκομείο Φιλιατών έχει συνδεθεί με την ιστορία αυτού του ακριτικού τόπου, εξυπηρετεί ένα νομό με μεγάλα έργα υποδομής, (Εγνατία Οδός, Λιμένας Ηγουμενίτσας), που αποτελεί βασική πύλη της χώρας προς την υπόλοιπη Ευρώπη και στηρίζει τους ομογενείς μας και άλλους πολίτες στη νότια Αλβανία, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για την επανασύνδεση της Θεσπρωτίας και της πατρίδας μας γενικότερα με το ζωτικό αυτό οικονομικά χώρο.
Παράλληλα, διαθέτει πλέον, μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, και για την οποία έχω ιδία αντίληψη, σημαντικές νέες κτηριακές υποδομές, όπως η εξαώροφη επέκταση-νέα πτέρυγα, με την οποία τριπλασιάζεται η υπάρχουσα επιφάνεια και διπλασιάζεται η δυναμικότητά του σε κλίνες καθώς και το πιο σύγχρονο στην πατρίδα μας Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με έδρα την Ηγουμενίτσα, το οποίο υπάγεται λειτουργικά στο Νοσοκομείο.
Η διοικητική συνένωση με οποιοδήποτε άλλο Νοσοκομείο της Ηπείρου - πέρα από τα όποια ελάχιστα επιμέρους οφέλη, που μπορεί να επιτευχθούν και με άλλο τρόπο- είναι βέβαιο ότι θα υποθηκεύσει το μέλλον του και θα οδηγήσει σε υποβάθμισή του και επομένως σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Θεσπρωτίας, ενώ το ζητούμενο και το αναγκαίο είναι η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξή του.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Από την κοινοβουλευτική μου θητεία γνωρίζετε προσωπικά ότι προσπαθώ να προσεγγίζω τα ζητήματα με υπεύθυνο τρόπο. Πιστεύω επίσης ότι ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν πρέπει να κλείνει ερμητικά τα στόματα των πολιτικών, ούτε να οδηγεί τον πολιτικό λόγο στη στρογγυλοποίηση και την ασάφεια, προκειμένου να θωπεύσει τους πολίτες και να αναβάλλεται η ανάληψη των ευθυνών.
Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή, με άλλα λόγια, να «χαϊδέψω» τα αυτιά των συμπολιτών μου, ούτε να προκαλέσω πολιτική αντιπαράθεση, αλλά να διατυπώσω την αλήθεια, έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι μέσα από την ευθύνη του πολιτικού.
Με αυτή την ευθύνη, σας ζητώ να μην υλοποιήσετε την τεχνοκρατική πρόταση για διοικητική συνένωση του Νοσοκομείου Φιλιατών. Αν υπάρξει συνένωση, καμία πρόσθετη διαβεβαίωση δεν μπορεί να διασφαλίσει την προοπτική του, καθώς οι εξελίξεις μετά τις συνενώσεις θα παραμένουν θολές. Η μόνη αποδεκτή λύση, είναι η πολιτική απόφαση για τη διατήρηση της διοικητικής αυτονομίας του.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Μπέζας
πρ. Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
πρ. Βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: