Βήματα για την ευημερία των αγροτών και την ανάπτυξη της υπαίθρου

Στόχος η ενίσχυση του δικαιώματος του «συνεταιρίζεσθαι»
Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους»
Με το νομοσχέδιο τοποθετείται η αιχμή μιας μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο.
Γίνεται προσπάθεια να απαλλαγεί η ύπαιθρος από συνεταιρισμούς – σφραγίδες, υπερχρεωμένους και ανυπόληπτους συνεταιρισμούς και να αναδειχθούν οι πρωτοπόρες οργανώσεις του χώρου που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.


Η προοδευτική αγροτική μεταρρύθμιση συνιστά, λοιπόν, το βασικό εργαλείο μας για να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την ευημερία των αγροτών μας και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Η παρέμβαση στο χώρο των συνεταιρισμών έχει διπλό στόχο:
o να απελευθερώσει δυνάμεις που συνεπείς στη συνεταιριστική ιδέα έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους προς όφελος της ελληνικής γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης του τόπου.
o να ανατρέψει θετικά και δημιουργικά μια απαξιωμένη κατάσταση που τείνει να οδηγήσει σε ουσιαστική ατροφία και μαρασμό ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για την υιοθέτηση του οποίου χρειάστηκαν σκληροί αγώνες και θυσίες.
Το άρθρο 12 παρ. 4 του Συντάγματος κατοχυρώνει, όπως είναι γνωστό, το συνεταιρισμό ως ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα. Θεμελιώνει την ελευθερία ίδρυσης και λειτουργίας του καθώς και την αυτοδιοίκησή του. Συνιστά μια συλλογική διαδικασία ανοιχτή και εθελοντική. Προβλέπει την προστασία και εποπτεία του συνεταιρισμού από το κράτος για το οποίο επιβάλλει την υποχρέωση να μεριμνά για την ανάπτυξή του.
Με το παρόν σχέδιο νόμου επιζητούμε την αναζωογόνηση του δικαιώματος του «συνεταιρίζεσθαι» και τη θεσμική επικαιροποίηση της εποπτείας του κράτους επί των συνεταιρισμών.
Δείτε το Σχέδιο Νόμου και την αιτιολογική έκθεση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: