Κλείνει το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Φιλιατών

Κλείνει το ΚΠΕ Φιλιατών, ¨λόγω οργανωτικών αδυναμιών¨, αναφέρει ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου. Έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα και με δημοσιεύσεις τους ανέφεραν τις λανθασμένες κατευθύνσεις που έπαιρνε αυτό, ο Θωμάς Σόρογκας- τέως Σύμβουλος Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, η εφημερίδα ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ κλπ. Έτσι δεν μας εκπλήσσει το γεγονός και η αναφορά του Υπουργείου περί ¨οργανωτικών αδυναμιών¨. Μας εκπλήσσει όμως η αδιαφορία της νέας δημοτικής αρχής, παρά το ότι μήνες τώρα κάποιοι κτυπούσαν καμπανάκι του κίνδυνου για το ΚΠΕ λόγω των εμφανών λειτουργικών αδυναμιών του.
Μας απογοητεύει η συνέχεια - η προηγούμενη δημοτική αρχή Φιλιατών - το ¨ξαπόστειλε¨ να στεγαστεί στη Βρυσέλλα, η δε νέα δεν έκανε κάτι να διορθωθεί η κατάσταση. Η Β΄βάθμια εκπαίδευση Θεσπρωτίας δεν φάνηκε ικανή να στηρίξει την λειτουργία του. Ούτε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Ηγουμενίτσας, που είχαν συμφέρον από την λειτουργία του δεν αγωνίστηκαν να μην κλείσει… Κρίμα..!
....…Γ.Κ. filiates.blog
«Προφητικό» αποδεικνύεται και το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (Μάρτιος 2011) το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «…ο λοξός δρόμος που ακολουθεί προς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δημιουργεί ερωτηματικά। Ίσως πιστεύουν ότι η λέξη περιβάλλον στο τίτλο κάθε εκδήλωσης είναι ικανή να μετατρέψει τα πάντα συμβατά προς τους βασικούς στόχους του κέντρου. Περιβάλλον και … (εδώ βάζετε τον τίτλο όποιας εκδήλωσης επιθυμείτε)» … «…τι στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντολογικές αυθαιρεσίες αποτελούν μάστιγα για τον τόπο μας, είναι περίεργο να γίνονται εκδηλώσεις φαινομενικά τουλάχιστον ασύμβατες με το περιβάλλον.» και καταλήγει το δημοσίευμα: «...το μέλλον του κέντρου, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις οικονομικές δυσκολίες, διαγράφεται αβέβαιο.
Και είναι βέβαιο ότι τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου σε ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου, θα ακούγονται ως ασκήσεις υποκρισίας και λαϊκισμού.»
Οι «οργανωτικές αδυναμίες» απ ότι φαίνεται εντοπίστηκαν εγκαίρως αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν τις έλαβαν υπόψη…

3 σχόλια:

ΔΑΝΑΗ είπε...

Το ΚΠΕ Φιλιατών πρόσφερε εξαιρετικό έργο στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Παρά τα ελάχιστα πρόσωπα που είχε στη διάθεσή του, σε αντίθεση με τα περισσότερα ΚΠΕ της υπόλοιπης Ελλάδας, και παρά το ελάχιστο διάστημα της λειτουργίας τους. Στην ιστοσελίδα του μπορεί κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά για όλες τις φετινές δραστηριότητες:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr

και να διαπιστώσει το γελοίο των καταγγελιών σε βάρος του από ανθρώπους εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αλλά και την έλλειψη ειλικρίνειας κάποιων που για δικές τους σκοπιμότητες φρόντισαν να στεγαστεί το ΚΠΕ στην άκρη της Θεσπρωτίας και σε σημείο δύσκολα προσβάσιμο τόσο για τους μαθητές του νομού όσο και των γειτονικών νομών, που σύμφωνα με τους κανονισμούς των ΚΠΕ όφειλαν κι αυτοί να εξυπηρετούνται.

Αν το ΚΠΕ είχε στεγαστεί σε χώρο κοντά στην Εγνατία θα είχε δεχθεί πολύ περισσότερους μαθητές. Όμως φροντίσαν κάποιοι για να προβάλουν τους Φιλιάτες να το στεγάσουν στη δική τους πόλη. Το κάθε πόλη και στάδιο που είπε χθες ο πρωθυπουργός, εδώ θα μπορούσε να ειπωθεί: Κάθε πόλη και ΚΠΕ!

Κι αυτό γιατί παραμερίστηκαν οι εκπαιδευτικοί σκοποί και το πρώτα ο μαθητής και στόχος μπήκαν να δουλέψουν τα εστιατόρια!!!

Δε φταίει όμως το προσωπικό του ΚΠΕ γι' αυτό. Αλλά οι διάφοροι παράγοντες που αναμειγνύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν.

Φαγώθηκαν ειδικά με την ημερίδα του ΚΠΕ με τίτλος Χριστιανισμός και παράδοση. Παραγνωρίζοντας πως στη συγκεκριμένη περιοχή του ΚΠΕ Φιλιατών υφίσταται λόγος σημαντικός για προβολή και αυτής της πτυχής. Απόδειξη η προχτεσινή βράβευση:

http://epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/9011-2011-07-28-19-47-22.html

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:

_____________________

[Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας βραβεύτηκε με Έπαινο (αναδείχθηκε Δ' προορισμός για την Ελλάδα), στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος: «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας EDEN 2011».

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν Τουρισμός & Ανάπλαση χώρων – περιοχών και η Π.Ε. Θεσπρωτίας κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας για το έργο της ανάπλασης της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Φιλιατών.

Η διάκριση είναι σημαντική διότι μέσω του προγράμματος αναδεικνύονται νέοι, μη παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συνεισφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Η Ιερά Μονή Γηρομερίου και η Θεσπρωτία γενικότερα θα προβληθεί πανευρωπαϊκά μέσω του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλο το έτος 2011.]
___________________________

ΔΑΝΑΗ είπε...

Το ΚΠΕ Φιλιατών μήνες πριν τη βράβευση αυτή διείδε το σημαντικό χαρακτήρα των χριστιανικών μνημείων στην περιοχή και θέλησε να αναδείξει το ζήτημα. Κι αντί επαίνου, κατηγορήθηκε!!!

Απόδειξη όσα πικρόχολα έγραψε για το ζήτημα ο κ. Σόρογκας, στο σάιτ της εφημερίδας Διαβούλευση με ημερομηνία Μάρτιος 29, 2011 - 15:54:
______________________

[Το ΚΠΕ ωστόσο «Βρυσέλλας» βγήκε από την αφάνειά του με τη διοργάνωση μιας πρώτης, θεωρώ, «Εσπερίδας» στο Επαγγελματικό Λύκειο Ηγουμενίτσας – μέσα Φλεβάρη – με το γενικό και βαρύγδουπο θέμα: «Χριστιανισμός και παράδοση» και υπότιτλο «Κύριλλος και Μεθόδιος, Κοσμάς Αιτωλός».[...]Ποιες είναι, λοιπόν, οι ενστάσεις μου σε όλα αυτά; Αρχικά και κύρια ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) έχουν πρώτο και κυρίαρχο στόχο «τη δημιουργία γνωστικού και αξιακού υπόβαθρου στους ΜΑΘΗΤΕΣ και τους νέους,[...] Εμείς οι μεγαλύτεροι δεν τα έχουμε και τόσο ανάγκη. ]
__________________________

Ο κ. Σόρογκας δεν είχε καν την υπομονή να περάσει η χρονιά για να ασκήσει κριτική. Να φανεί δηλαδή η συνολική δράση του Κέντρου. Που παρά τις δικές του ενστάσεις πλαισιώθηκε και με πολλές άλλες αξιόλογες δράσεις. Δείτε παρακαλώ ποιες ακριβώς εδώ:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=18

Και διαβάστε και όσα προτείνει ο κ. Σόρογκας στο κείμενό του στη Διαβούλευση. Αν υπάρχει δηλαδή το παραμικρό που προτείνει και που δεν το είχε ήδη κάνει πράξη το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Πχ μιλάει για συνεργασία με το ΤΕΙ Ιχθυοκομίας και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Συνεργασίες που πράγματι το ΚΠΕ εφάρμοσε. Ή για προγράμματα για τον Καλαμά και τους παραδοσιακούς οικισμούς. Που επίσης πραγματοποιήθηκαν...

Τώρα που το ΚΠΕ καταργήθηκε, είναι ώρα όχι να πανηγυρίζουν κάποιοι ότι το είχαν προβλέψει αλλά για αυτοκριτική. Να αναλογιστούν σε ποιο βαθμό η αδικαιολόγητη και αστήριχτη κριτική τους υπέσκαψε τη λειτουργία του ΚΠΕ.

Ενημερώνω επίσης ότι στη γειτονική Πρέβεζα που κι εκεί καταργήθηκε το ΚΠΕ, αμέσως αντέδρασε ο βουλευτής του νομού:

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-49/19993-2011-07-29-12-49-02.html

Στη Θεσπρωτία; Ξέρουμε μόνο να χτυπάμε και παλαμάκια σε μια απόφαση που πλήττει τον τόπο μας και κυρίως την εκπαίδευση των παιδιών μας...

Και κλείνοντας θα αναφέρω και τούτο:

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/19989-2011-07-29-12-42-56.html

τη γνώμη δηλαδή των ειδικών να κρίνουν τη λειτουργία του ΚΠΕ Φιλιατών:

[Το ΚΠΕ Φιλιατών (μοναδικό ΚΠΕ στην ακριτική Θεσπρωτία), προστίθεται ότι, πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νέο χώρο και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, καθώς παρείχε εκπαίδευση σε 28 σχολεία με πολυήμερα και μονοήμερα προγράμματα και διοργάνωσε 4 Σεμινάρια-Εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και πολίτες καθώς και πολλές συνεργασίες με διάφορους φορείς.]

Αυτή είναι η αλήθεια. Κι ας λένε ό,τι θέλουν όσοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης παριστάνοντας πως ενδιαφέρονται περισσότερο από τους συναδέλφους τους που βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία.

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Η διαπίστωση της κυρίας Δανάης τα λέει όλα:
«…παραμερίστηκαν οι εκπαιδευτικοί σκοποί και το πρώτα ο μαθητής και στόχος μπήκαν να δουλέψουν τα εστιατόρια!!!
Δε φταίει όμως το προσωπικό του ΚΠΕ γι' αυτό. Αλλά οι διάφοροι παράγοντες που αναμειγνύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν. »
Η ουσία του προβλήματος είναι ότι: «παραμερίστηκαν οι εκπαιδευτικοί σκοποί και το πρώτα ο μαθητής»
Να μη ξεχνάμε και τα διήμερα εκπαιδευτικά ταξιδάκια των …εκπαιδευτικών!