Χιλιάδες Βλάχοι στο φετινό Αντάμωμά τους στο Μέτσοβο

Με τον παραδοσιακό «Τρανό Χορό» ή αλλιώς «Κόρλου Μάρι» που στήθηκε χθες το πρωί στον Προφήτη Ηλία του Μετσόβου ολοκληρώθηκε το ετήσιο πανελλήνιο Αντάμωμα των συλλόγων Βλάχων, το οποίο για πρώτη φορά φέτος διήρκησε τρεις ολόκληρες ημέρες.
Με αφορμή το Αντάμωμα βρέθηκαν στο Μέτσοβο χιλιάδες Βλάχοι απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα δρώμενά του.
Ανάμεσά τους και 2.000 χορευτές από 60 συλλόγους, οι οποίοι έδωσαν ένα έντονο χρώμα παράδοσης στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος. Αυτές ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή απ’ το Ανήλιο Μετσόβου, όπου παρουσία εκατοντάδων ντόπιων και επισκεπτών, παρουσιάστηκαν μουσικοχορευτικά δρώμενα από την βλάχικη ζωή και παράδοση. Ανάμεσά τους ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναπαράσταση του ολοκαυτώματος της Παναγίας της Κουτσούφλιανης.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην κεντρική Πλατεία του Μετσόβου, όπου πρωταγωνιστές ήταν οι δεκάδες σύλλογοι Βλάχων απ’ όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν σ’ αυτές. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας, χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις αναφέρθηκε στην πορεία της φυλής μέσα στο χρόνο, στη ζωή, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και παρουσίασε αναλυτικά τα δρώμενα, τα οποία περιλάμβαναν οι τριήμερες εκδηλώσεις. «Οι Βλάχοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Έθνους, στο οποίο πρόσφεραν και προσφέρουν ακόμα σημαντικές υπηρεσίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος σημείωσε ότι με τις εκδηλώσεις του Ανταμώματος «τιμούμε τις αξίες και τις παραδόσεις των Βλαχόφωνων Ρωμιών» και χαρακτήρισε το Αντάμωμα ως μία πολύ μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για τον τόπο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Μέτσοβο.
«Η καρδιά των Βλάχων χτυπά στην Ελλάδα και στο Μέτσοβο», υπογράμμισε με την σειρά του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στον βλαχόφωνο Ελληνισμό της Μοσχόπολης.
«Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις δραστηριότητες των Βλάχων», ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Σέργιος Λαμπρόπουλος.

Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Κώστας Τασούλας, ο οποίος απηύθυνε στους συγκεντρωμένους μήνυμα εκ μέρους του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Τασούλας θυμήθηκε και τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ, που πρωτοστατούσε στις βλάχικες εκδηλώσεις. Τέλος, υποστήριξε ότι η Ν.Δ. θα δώσει λύση στο αδιέξοδο της χώρας.

Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα ποντιακά, τα αρβανίτικα και τα βλάχικα δεν είναι ξένες γλώσσες, όπως διατείνεται η ιστοσελίδα "Ανοιχτή Διακυβέρνηση" του πρωθυπουργικού γραφείου».
Στις εκδηλώσεις παραυρέθηκαν ακόμη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου και οι βουλευτές της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και Κώστας Γκιουλέκας, οι αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων Οδυσσέας Πότσης και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Σκοπίων κ. Τριπολιτάκης, οι δήμαρχοι Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Καλαμπάκας Τάκης Σακελαρίου και Ρ. Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Μιχάλης Τρίτος, ο αντιπρόεδρος του κόμματος ΚΕΑΔ της Αλβανίας Θανάσης Πότσης κ.ά.. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, ενώ ο μεγάλος Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας ήρθε στο Μέτσοβο από την Αθήνα για να τραγουδήσει στο Αντάμωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, το φετινό Αντάμωμα των Βλάχων περιλάμβανε και την παρουσίαση εικαστικής συλλογής στο Πνευματικό Κέντρο Μετσόβου, η οποία αποτελούνταν, μεταξύ άλλων, από κειμήλια της επανάστασης του 1821 και από τοπικές παραδοσιακές φορεσιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: