Από το Χατζηκώστα στο... Πανεπιστημιακό πάει το νοσοκομείο Φιλιατών!!!

Μειώνεται ο αριθμός κλινών στους Φιλιάτες κατά 10 παρά το γεγονός ότι το ίδρυμα μεγαλώνει κατά 7.000 τ.μ.!!!
Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Αυτό το λαϊκό ρητό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της απόφασης του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την συνένωση των νοσοκομείων της περιοχής. Το μόνο που άλλαξε αναφορικά με την συνένωση του νοσοκομείου Φιλιατών είναι ότι αντί να συνενωθεί με το νοσοκομείο Χατζηκώστα κάτω από μια ενιαία διοίκηση συνενώνεται τελικά με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ καταργείται η θέση υποδιοικητή στο Χατζηκώστα.
Αυτό προβλέπει η τελική Απόφαση - Πρόταση ΚΕΣΥΠΕ, 21/07/2011 (Δ.Υ.Πε. - Υ.Υ.Κ.Α.) διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση προτεινόμενες οργανικές κλίνες, η οποία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.


Η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το αίτημα του δήμου Φιλιατών, των εργαζομένων στο νοσοκομείο και των τοπικών φορέων αντιπροσωπεία των οποίων προχθές Τρίτη συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας κ Τιμοσίδη ο οποίος έδειξε να κατανοεί το δίκαιο του αιτήματος αλλά, όπως φάνηκε, μόνο στα λόγια.
Μετά από αυτά απομένει να δει κανείς αν ο δήμαρχος Φιλιατών, Μηνάς Παππάς, το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ νομού Θεσπρωτίας κ. Πανταζής θα υλοποιήσουν την απειλή τους για παραίτηση σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το αυτοδιοίκητο του νοσοκομείου.
Θυμίζουμε ότι στις κινητοποιήσεις των φορέων του δήμου Φιλιατών την περασμένη Βδομάδα που κατέληξαν στο συμβολικό κλείσιμο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στις δηλώσεις του, τονίζοντας τη διάθεσή του να παραιτηθεί, σε περίπτωση που η πρόταση του Υπουργείου, συνεχίσει ως έχει.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την ανησυχία των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε μια πιθανή συνδιοίκηση του Νοσοκομείου Φιλιατών και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η πορεία στην Ηγουμενίτσα και ο αποκλεισμός του λιμανιού.
Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι μόνο το Νοσοκομείο των Φιλιατών περνά σε συνδιοίκηση με Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα της Ηπείρου, ενώ εντύπωση του προκάλεσε, όπως ανέφερε, πως ενώ πρόσφατα... μπήκε στο ΕΣΠΑ η επέκταση - νέα πτέρυγα για το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, τώρα... έρχεται η εν λόγω απόφαση η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός της διοικητικής συνένωσης, προβλέπει και μείωση των κλινών, αλλά και κατάργηση μονάδων.
«Αν δεν δικαιωθούμε, θα παραιτηθούμε, τόσο εγώ ως Δήμαρχος, όσο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο», είχε δηλώσει.

«Στη διάθεση του κόμματος η κομματική μου ιδιότητα»
Είδηση ωστόσο βγήκε από τις δηλώσεις του Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας κ. Πανταζή, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για παραίτησή του, αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός.
Ο κ. Πανταζής έκανε λόγο για ένα Νοσοκομείο το οποίο δεν εξυπηρετεί μόνο τη Θεσπρωτία αλλά και μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενώ μίλησε για αιφνιδιασμό από όσα παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας. Είπε ότι δεν πείθεται απ' όσα λέγονται περί αναβάθμισης του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη του τη συγκεκριμένη πρόταση, αφού αντίθετα προβλέπει συρρίκνωση, μέσω της μείωσης των κλινών.
«Λυπάμαι πολύ και ντρέπομαι», σημείωσε και προϊδέασε και για δική του παραίτηση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει διοικητική αυτοτέλεια στο Νοσοκομείο.

Τραγέλαφος

Σε κάθε περίπτωση η τελική πρόταση μόνο ως μια ασυναρτησία αίσχιστου είδους θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς και εξηγούμε γιατί:
Η αρχική πρόταση προέβλεπε τη διατήρηση στο νοσοκομείο Φιλιατών εκατό κλινών. Αριθμός έξω από κάθε πραγματικότητα αφού το νοσοκομείο σήμερα έχει ανεπτυγμένες 76 κλίνες (120 προβλέπει ο Οργανισμός). Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε τις 27 κλίνες που έχει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το οποίο ολοκληρώθηκε στην Ηγουμενίτσα, αλλά και τις 24 κλίνες που προβλέπετε να δημιουργηθούν από την κατά 7.000 τ.μ. επέκταση του νοσοκομείου Φιλιατών (έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ) τότε ο αριθμός των κλινών του νοσοκομείου Φιλιατών ανέρχεται στις 127.
Η πρώτη πρόταση του υπουργείου προέβλεπε, όλως παραδόξως, 100 κλίνες.
Όσο για τη δεύτερη; Αυτή προβλέπει ακόμη μικρότερο αριθμό κλινών. Μόλις 90!!!
Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Διαφοροποιήσεις

Να σημειώσουμε όμως τώρα και τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη (βελτιωμένη υποτίθεται) πρόταση του υπουργείου και οι οποίες είναι σημαντικές σε ότι αφορά τα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας.
Η πρώτη λοιπόν πρόταση προέβλεπε για το νοσοκομείο Πρέβεζας 100 κλίνες ενώ η δεύτερη τελική προβλέπει 110 κλίνες.
Για το νοσοκομείο Λευκάδας η πρώτη πρόταση προέβλεπε 80 κλίνες και η δεύτερη 120. Τι μπορεί να σημαίνει πολύ απλά αυτό; Ότι τελικά η Λευκάδα κερδίζει την μάχη κατασκευής νέου νοσοκομείου σε βάρος της Πρέβεζας. Γιατί είναι λογικό ότι εφόσον είχε επιλεγεί η Πρέβεζα για την κατασκευή νέου νοσοκομείου τότε δεν θα ήταν λογικό να υπάρχει πρόβλεψη αύξησης του αριθμού των κλινών στο νοσοκομείο Λευκάδας....
Να σημειώσουμε κάποιες ακόμη επιμέρους διαφοροποιήσεις.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών υποβιβάζεται σε υποδιοικητή και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα καταργείται η θέση του υποδιοικητή.

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/19852-2011-07-21-12-48-58.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: