Ανακοίνωση του Δημάρχου Φιλιατών Μηνά Παππά για την συνένωση του Νοσοκομείου Φιλιατών

Στην πρόσφατη (21/07/) ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κου Ανδρέα Λοβέρδου για τις διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων, επιλέχθηκε τελικά το Γ.Ν Φιλιατών να υπαχθεί διοικητικά στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. (αντί Χατζηκώστα), σαν μοναδική συνένωση στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Από την αρχή τάχθηκα (και με την ιδιότητα του λειτουργού δημόσιας υγείας),υπέρ μιας πραγματικής και ουσιαστικής μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας, ωστόσο στο τελικό κείμενο διαβούλευσης, προτάθηκαν χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, άλλα νοσοκομεία να υπαχθούν διοικητικά και άλλα ομοειδή να μείνουν υπό αυτοτελή διοίκηση.

Αυτό είχε σαν φυσικό επακόλουθο ένα έντονο κλίμα ανησυχίας στην Θεσπρωτία, κυρίως όμως στους Φιλιάτες ,όπου για ιστορικούς λόγους εδρεύει το νοσοκομείο ,που εξυπηρετεί τον νομό και όχι μόνο.

Σε αυτό λοιπόν το κλίμα συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο , με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ομόφωνα μια σειρά ενεργειών όπως :

• Να υιοθετήσουμε το ψήφισμα των εργαζομένων στο νοσοκομείο Φιλιατών,
• Να προβούμε σε κλείσιμο του Δήμου Φιλιατών την επόμενη,
• Να γίνει πορεία από το Κ.Υ Ηγουμενίτσας στο Νέο Λιμάνι και συμβολικό κλείσιμο αυτού.
• Και σαν ακραία μορφή διαμαρτυρίας ανάλογα με την εξέλιξη, να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος.

Παράλληλα επεδίωξα και συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας(Υπουργό κο Τιμοσίδη),παρουσία του βουλευτή Θεσπρωτίας κο Κατσούρα, όπου του υπέβαλα το αίτημα μας υπέρ της αυτοτελούς διοίκησης στο ΓΝ Φιλιατών.

Τελικά η επιλογή του Υπουργού Υγείας ήταν ως μοναδική διοικητική και λειτουργική συγχώνευση στην Ήπειρο, αυτή του νοσοκομείου Φιλιατών με το Π.Π.Γ.Ν.Ι. , αφήνοντας έτσι ΄΄στα κρύα του λουτρού΄΄ τόσο εμάς τους Θεσπρωτούς όσο βεβαίως και την ίδια την «μεταρύθμιση» .

Ωστόσο η δημόσια τοποθέτηση και ταυτόχρονα δέσμευση του βουλευτή Θεσπρωτίας κου Χρήστου Κατσούρα , ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα επηρεάσει την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου (η οποία εντάχθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή στο ΕΣΠΑ) , όσο και την εύρυθμη λειτουργία του, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και λειτουργία του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας,δημιούργησε ένα κλίμα ηρεμίας.

Παρόλα αυτά εμείς από την πλευρά μας , οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αυτονόητα σε κάθε προσπάθεια αρνητικής έκβασης και απόκλισης από τα υπεσχεμένα να αντιδράσουμε, υπερασπιζόμενοι του δικαιώματος κάθε Θεσπρωτού, για ένα σύχρονο και πλήρως ανεπτυγμένο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές υγείας.

Υ.Γ.
Όσο αφορά στην απόφασή μας για παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου & του Δημάρχου, αρχές της εβδομάδος η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας ,υπό το πρίσμα του ρεαλισμού και της εξυπηρέτησης του κεντρικού στόχου, που είναι η αναβάθμιση και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου Φιλιατών θα λάβουμε την οριστική μας απόφαση.


Φιλιάτες,23-07-2011
Μηνάς Παππας
Δήμαρχος Φιίατών

Δεν υπάρχουν σχόλια: