«Πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των βιολογικών καθαρισμών

Το «πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των απορροών των βιολογικών καθαρισμών όσων επιχειρήσεων στην Ήπειρο έχουν αποδέκτη υδάτινο οικοσύστημα, άναψε με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Εισηγητής της πρότασης ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, που τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η λήψη μέτρων προστασίας για τους ποταμούς Καλαμά, Άραχθο, Λούρο, Αώο, Αχέροντα, τον Αμβρακικό και τη λίμνη Παμβώτιδα.

Όλες οι μονάδες – συμπλήρωσε- που διαθέτουν σύστημα βιολογικής ή και χημικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και έχουν υδάτινο αποδέκτη, θα πρέπει απαραίτητα και σε διάστημα ενός έτους να εφοδιαστούν με μετρητή καταγραφικό των τιμών ποιοτικών χαρακτηριστικών, προκειμένου να είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχος για το κατά πόσο αυτά τα απόβλητα δύνανται να διατίθενται σε υδάτινους αποδέκτες.
Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται τα στοιχεία στην Περιφέρεια με on line σύνδεση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους.
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι βγάζει ο κάθε βιολογικός καθαρισμός, για να προστατεύουμε το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης που αναφέρθηκε και στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το Ειδικό Κλιμάκιο που έχει συγκροτηθεί με απόφασή του, και το οποίο ως τώρα, μεταξύ άλλων, έχει ελέγξει τους Βιολογικούς καθαρισμούς Πάργας, Ηγουμενίτσας, «ΠΙΝΔΟΥ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ», επιχειρήσεων Πάργας κ.α.

Προτάσεις για τις υδατοκαλλιέργειες

Ένας από τους πλέον δυναμικούς και αναπτυσσόμενους κλάδους της ηπειρωτικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι οι υδατοκαλλιέργειες και το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού.
Εισηγητής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Β. Ψαθάς, που επισήμανε ότι η μελέτη δεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας εσωτερικών υδάτων που θα συμπληρωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο μετά την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής. Σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου υπάρχουν μονάδες υδατοκαλλιέργειας γλυκέων υδάτων όπου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών είναι κατάλληλα για την εκτροφή αρκετών ειδών Σε αυτές τις μονάδες θεωρείται απαραίτητο να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ποσότητα νερού σε μακροχρόνια βάση, να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από μονάδες που ήδη λειτουργούν στις περιπτώσεις που η παροχή νερού γίνεται από τον ίδιο υδάτινο πάροχο και να μην απαγορεύεται η ίδρυση μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά να εξετάζεται για κάθε περίπτωση.
Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι με τη λήξη της πενταετούς προθεσμίας, οι δεξαμενές από τον Αμβρακικό πρέπει να απομακρυνθούν, ενώ υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συνυπάρχουν μονάδες ασφαλτικών και υδατοκαλλιεργειών στη Λωρίδα Σαγιάδας, κάνοντας ευθέως αναφορά σε προσπάθεια να υπογραφεί σχετική απόφαση πριν την έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι για τις δεξαμενές πετρελαίου που είναι εγκαταστημένες στον Αμβρακικό Κόλπο, ως πλειοψηφούσα παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα απαιτήσει να φύγουν. «Και θα φύγουν: Τελεία και παύλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας είπε, ότι τάσσεται κατά της δυνατότητας να μεταφέρονται στη Σαγιάδα μονάδες που σήμερα λειτουργούν εκτός Ηπείρου και υπογράμμισε την ανάγκη να μεταφερθούν στην συγκεκριμένη περιοχή και όσες σήμερα βρίσκονται στον κόλπο της Ηγουμενίτσας. Για το θέμα της συνύπαρξης ιχθυοκαλλιεργειών και μονάδων ασφαλτικών αποκάλυψε ότι ασκούνται πιέσεις ώστε να ξεπεραστούν εκκρεμότητες πριν την ψήφιση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου: «Τις πιέσεις αυτές τις υφιστάμεθα όλοι μας. Σέβομαι τη δουλειά αυτών που παράγουν. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να συνυπάρχουν μονάδες και δεξαμενές πετρελαίων και ασφαλτικών μαζί με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Δεν το λέω τυχαία. Αυτές τις ημέρες δέχτηκα παρεμβάσεις με επιχειρήματα γιατί πρέπει να συνυπάρχουν οι μονάδες. Υπάρχει λένε απόφαση του ΣτΕ. Τότε, προκύπτει το ερώτημα, γιατί να φύγουν οι δεξαμενές πετρελαίου από τον Αμβρακικό; Μου είπαν μάλιστα ότι αγόρασαν εκτάσεις για αυτό το σκοπό, αν και γνώριζαν ότι εκεί υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες».
Το λόγο πήραν επίσης και τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο μελετητής κ. Γιάννης Μπελάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών κ. Ιωάννης Χεκίμογλου, ο οποίος κατέθεσε σειρά προτάσεων, δηλώνοντας ότι αν υπογραφεί η αδειοδότηση για τα ασφαλτικά και τις δεξαμενές πετρελαίου, ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας δεν θα έχει μέλλον.
Την ανάγκη προστασίας του κλάδου, με αρμονία όμως προς την περιβαλλοντική προστασία, επισήμανε ο Β. Αργύρης.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9743:l-r-------&catid=36:top-news


Δεν υπάρχουν σχόλια: