Discovery: Αναχώρησε για την τελευταία αποστολή της καριέρας του

Επόμενος σταθμός το... μουσείο

Μετά από 230 εκατομμύρια χιλιόμετρα διαστημικών ταξιδιών το Discovery εκτοξεύθηκε για τελευταία φορά από το Κέιπ Κανάβεραλ με προορισμό των Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν γύρω από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα για να δουν για τελευταία φορά το διαστημικό λεωφορείο που θα γίνει μουσειακό έκθεμα.
Πρόκειται για την 39η πτήση του διαστημικού λεωφορείου που πέταξε για πρώτη φορά στο διάστημα το 1984.

Το Discovery θα φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αύριο Σάββατο. Με εξαμελές πλήρωμα μεταφέρει εφόδια, μηχανήματα και ένα ανθρωποειδές ρομπότ

Η τελευταία εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών, λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων. Η αναχώρηση προγραμματιζόταν αρχικά για τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο οι προετοιμασίες διακόπηκαν αρκετές φορές.
Μόνο δύο ακόμα αποστολές απομένουν πριν από την απόσυρση και των δύο άλλων διαστημικών λεωφορείων: το Endeavour θα αναxωρήσει για τον ISS τον Απρίλιο, και το Atlantis στα τέλη Ιουνίου.
Η απόφαση για το σκάφος που θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία δεν έχει ακόμα ληφθεί. Στο μεταξύ, οι επανδρωμένες αποστολές στον ISS θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ρωσικά Soyuz.



Δεν υπάρχουν σχόλια: