Υπουργείο Εσωτερικών: Οι υπάλληλοι Περιφερειών θα πληρώνουν από την τσέπη τους έσοδα που δεν εισπράττουν

Στελέχη των περιφερειών που επιδεικνύουν από δόλο ή αμέλεια αδράνεια στην είσπραξη νομίμως βεβαιωθέντων ποσών, καταβάλλουν τα χρήματα από την τσέπη τους.
Εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, που εστάλλει σε όλες τις Περιφέρειες, ορίζει ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται αδράνεια στην είσπραξη των εσόδων ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα για την είσπραξη τους και να παραπέμψουν τους υπεύθυνους για προσωπικό καταλογισμό με το ποσό της θετικής ζημιάς που προξένησαν.

Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, δια του αρμοδίου Επιτρόπου, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, οφείλει να παρακολουθεί την κανονική είσπραξη των εσόδων των Ο. Τ. Α. και των νομικών τους προσώπων και να ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα αρμόδια όργανα των περιφερειών οφείλουν να προχωρήσουν στην άμεση κατάρτιση των προϋπολογισμών οι οποίοι δεν θα είναι μόνον ισοσκελισμένοι, αλλά και «σφιχτοί».
Μείωση καταναλωτικών δαπανών
Οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των περιφερειών, οικονομικού έτους 2011, όπως επισημαίνεται, είναι:
- Η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.
- Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων.
- Η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του κράτους.
- Η εναρμόνισή τους προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού 2011 και ιδίως μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 10% τουλάχιστον.
Στον προϋπολογισμό, τονίζεται στην εγκύκλιο, εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα της περιφέρειας και υποβάλλεται ισοσκελισμένος. Η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρτιση ελλειμματικού προϋπολογισμού και αυτό απαγορεύεται από το νόμο.
Η τήρηση της αρχής αυτής, ελέγχεται από τον Ελεγκτή Νομιμότητας και η παραβίαση της μπορεί να οδηγήσει στην αναπομπή του προϋπολογισμού στο περιφερειακό συμβούλιο ή, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στην ακύρωση της σχετικής απόφασης. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να εγγραφούν έσοδα από δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

1 σχόλιο:

pap είπε...

Καλά τους υπάλληλους που δεν μαζεύουν τα έσοδα των Περιφερειών θα τους βάζει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, τους Δημάρχουν που δεν αποδίδουν, ως οφείλουν από το νόμο, τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων γιατί δεν τους πειράζει; Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν είναι δημοκρατία αυτό.