Μεταμόσχευση σταθμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού που έγινε πριν από λίγες ημέρες αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στη λειτουργία του.
Ο 46χρονος Βορειοηπειρώτης που είχε την τύχη να πάρει τον νεφρό από έναν νεαρό δότη την περασμένη Πέμπτη, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, είναι ήδη περιπατητικός και όπως ανέφεραν ο καθηγητής της Νεφρολογίας Κωνσταντίνος Σιαμόπουλος και ο καθηγητής Χειρουργικής Μιχάλης Φατούρος από την ημέρα της μεταμόσχευσης δεν έχει χρειαστεί ξανά αιμοκάθαρση.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση που έγινε στα Γιάννινα είναι η ετοιμότητα πλέον της ομάδας των ιατρών, να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους περιστατικά.
Ακόμη, αναδεικνύεται η κάλυψη ενός διαχρονικού κενού στην ευρύτερη περιοχή, που καλύπτει τα τελευταία χρόνια και την γειτονική Αλβανία, όπως επίσης και η συνεργασία με τη Νεφρολογική κλινική του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, στη λίστα αναμονής της οποίας είχε ενταχθεί ο 46χρονος ασθενής.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο διοικητής του ΠΠΓΝΙ Σ. Κωσταράς και οι καθηγητές κ.κ. Σιαμόπουλος και Φατούρος αναφέρθηκαν στο ιστορικό της μεταμόσχευσης, αλλά και στους στόχους που θέτουν για το άμεσο μέλλον.
Ο κ. Κωσταράς συνεχάρη όλη την ομάδα των ιατρών, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους διευθυντές των υπηρεσιών και των εργαστηρίων για τον συντονισμό και την ετοιμότητα που επέδειξαν.
«Το γεγονός αυτό δίνει σε όλους τους πολίτες ένα αίσθημα ασφαλείας, καθιστώντας σαφές, ότι το ΠΠΓΝΙ κάνει βήματα επιστημονικής προόδου που αποτυπώνονται με πράξεις, οι οποίες δημιουργούν ελπίδα και αισιοδοξία στους πολίτες της περιοχής», σημείωσε ο κ. Κωσταράς.
Ικανοποίηση των καθηγητών
Για έναν στόχο που μετρά από το 1984 έκανε λόγο ο καθηγητής Χειρουργικής Μιχ. Φατούρος, που ευχαρίστησε παράλληλα τους επίκουρους καθηγητές κ.κ. Μήτση, Χαρίση και Γκλατζούμη.
«Η μεταμόσχευση είναι μια συλλογική δουλειά για την οποία αξίζουν τα εύσημα σε όλους. Η άδεια που έχει το ΠΠΓΝΙ πλέον είναι για μεταμόσχευση νεφρού. Η χειρουργική ομάδα ωστόσο μπορεί να αναλάβει και είναι στα σχέδιά της οι μεταμοσχεύσεις σε ήπαρ και πάγκρεας. Επιζητούμε 20-25 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο. Για φέτος όμως που είναι η πρώτη χρονιά με 10 μεταμοσχεύσεις νεφρού θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Νεφρολογίας κ. Σιαμόπουλος τόνισε πως η μεταμόσχευση ήταν ένα επίτευγμα και πρόσθεσε πως αυτό θα έχει αντανάκλαση και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην γειτονική Αλβανία.
Τόσο ο κ. Σιαμόπουλος όσο και ο κ. Φατούρος στάθηκαν στο ότι στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων υπάρχουν πολλοί δότες, μέχρι σήμερα όμως τα όργανα κατέληγαν σε άλλες περιοχές της χώρας.
«Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που έπεισαν τους ασθενείς να μπουν στην τοπική λίστα αναμονής. Θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό θα έχει σημαντική αντανάκλαση και για την γειτονική Αλβανία, αφού πλέον μπορούμε να προσφέρουμε τέτοιες διαδικασίες και στα Γιάννινα, απαλύνοντας και το δικό τους πρόβλημα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά μοσχεύματα γιατί είναι η κουλτούρα μας τέτοια που οι συγγενείς δυσκολεύονται να δώσουν όργανα των αγαπημένων τους προσώπων», σημείωσε ο κ. Σιαμόπουλος.
«Ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η Ήπειρος έχει το κοινωνικό χάρισμα της προσφοράς διαχρονικά. Θεωρούμε ότι η πρώτη μεταμόσχευση είναι μια δικαίωση της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Φατούρος.
Δήλωση Μ. Παντούλα
Τη χαρά και την υπερηφάνεια για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού και την ποιότητα των υπηρεσιών, που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ήπειρο, εκφράζει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας με αφορμή την πραγματοποίηση της πρώτης μεταμόσχευσης νεφρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
«Τους καθηγητές Μιχάλη Φατούρο και Κώστα Σιαμόπουλο, Διευθυντές της Χειρουργικής και Νεφρολογικής Κλινικής αντιστοίχως και στους επίκουρους καθηγητές Μιχάλη Μήτση, Χάρη Χαρίση και Γιώργο Γκλατζούνη, που αποτέλεσαν την ομάδα μεταμόσχευσης νεφρού, συγχαίρω από βάθους καρδίας. Τα συγχαρητήριά μου έχουν, επίσης, αποδέκτες το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που συμμετείχε στην όλη προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι την επιτυχία αυτή θα διαδεχθούν και πολλές άλλες, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας της πατρίδας μας. Χίλιες φορές μπράβο!», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6273:2011-02-22-22-33-46&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: