Δώστε φυσικό αέριο και στους Ηπειρώτες

Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στην Ήπειρο προσπαθεί να πιέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου, το οποίο απέστειλε σχετική επιστολή στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).
Ζητά μάλιστα να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας της εταιρίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση και οι πολίτες της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου, όπως και να υπάρξει σχεδιασμός που να προβλέπει σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή χωροθέτησης των εγκαταστάσεων.

Με την επιστολή του ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά τη θέση του για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης, για την οποία εκτιμά ότι πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές θέσεις.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται δύο εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στην Ήπειρο, παρουσία βουλευτών, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης αυτής χαρακτηρίστηκε ικανοποιητικό από όλους τους συμμετέχοντες, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στη χάραξη αλλά και στη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης που με την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τοποθετείται στη θέση «Βαρικό».

Στη συνεδρίαση αυτή παρών ήταν και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Ρεκατσίνας, ο οποίος αν και έκρινε ότι η θέση «Βαρικό» δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα, εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εξέτασης και άλλων θέσεων για χάρη της κοινωνικής συναίνεσης.

Στην επιστολή γίνεται μια πιο αναλυτική τοποθέτηση. Καταρχάς, το Τεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει ότι «η αναγκαιότητα ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων συμπίεσης και μέτρησης φυσικού αερίου και από τη χωροθέτηση της διαδρομής του αγωγού και της προσαιγιάλωσής του, είναι τεράστια». Για το σημείο προσαιγιάλωσης, ζητά μια μικρή διόρθωση. Αντί να καταλήξει στο σημείο «Ομπρέλα 1», να καταλήξει στο σημείο «Ομπρέλα 2», το οποίο βρίσκεται 500 μέτρα πιο μακριά. Κι αυτό επειδή, όπως εκτιμά, στην πρώτη θέση υπάρχουν κατολισθήσεις και σεισμικά ρήγματα με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Φαινόμενα που δεν υπάρχουν στην άλλη θέση. Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ο δήμαρχος κ. Κάτσινος. Για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης, το Τεχνικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι οι προσδιοριζόμενες θέσεις «Βαρικό» και «Γουρί» καλύπτουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις ασφαλούς χωροθέτησης. Ωστόσο, «επειδή η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, θεωρούμε πως είναι δυνατόν (και σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί), να εξευρεθούν και άλλες θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης ώστε η περιοχή να προστατευτεί με τον καλύτερο τρόπο, επιφέροντας έτσι και τη κοινωνική συναίνεση, προϋπόθεση απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου» όπως τονίζεται. Η πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι αυτή της θέσης «Φλοροβούνι» εντός πάλι του δημοτικού διαμερίσματος Πέρδικας που βρίσκεται 1,5 χλμ. δυτικότερα από το «Βαρικό».

Όσο για τα περί δημιουργίας ΕΠΑ, το αίτημα αυτό είναι κοινό για όλους τους φορείς της Ηπείρου. Ο κ. Ρεκατσίνας όπως και οι ηπειρώτες βουλευτές το είχαν ζητήσει από τον υφυπουργό κ. Μανιάτη και κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο κ. Μανιάτης είχε αποφύγει να δώσει οποιαδήποτε δέσμευση. «Μέχρι να υλοποιηθεί ο αγωγός, να υπάρξει αέριο, να σταθεροποιηθεί η αγορά και να ξέρουμε τι διαθέσιμα έχουμε, θεωρώ προφανές ότι η επόμενη δουλειά θα είναι να προκηρυχθεί η ΕΠΑ Ηπείρου, διότι δείχνει ότι έχει και εμπορικό ενδιαφέρον. Όμως αυτό μη το εκλάβετε ως δέσμευση. Όλα αυτά έχουν μέσα τους το κριτήριο της εμπορικότητας» είχε πει.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/10250/2011-02-16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: