Πρέβεζα: Πρώτη Συνάντηση του Φιλοσοφικού Καφενείου για το 2011

Τον υπέροχο χώρο της Πινακοθήκης του Λέανδρου Σπαρτιώτη στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας(φωτο) επέλεξε για να ξεκινήσει φέτος τις συναντήσεις του το Φιλοσοφικό Καφενείο.
Μετά από 6 συναντήσεις πέρσι στη Λευκάδα, στον δημιουργικό και φιλόξενο χώρο της Artηρίας, και 2 συναντήσεις στην Άρτα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Βιβλίου Άρτας, το Φιλοσοφικό Καφενείο ξεκινάει και φέτος τις συναντήσεις του στον ιδεώδη χώρο της Πινακοθήκης του Λέανδρου Σπαρτιώτη. Σημειωτέον ότι το Φιλοσοφικό καφενείο έχει ήδη, αισίως, πραγματοποιήσει σε δύο χρόνια πάνω από 20 συναντήσεις στην Ήπειρο, σε Πρέβεζα, Λευκάδα, Άρτα και Ιωάννινα.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 ώρα 19:30
Η πρώτη για φέτος συνάντηση του Φιλοσοφικού Καφενείου θα ασχολείται με την Τέχνη, σύμφωνα με το διοργανωτή Κων/νο Ακρίβο, τόσο γιατί θα πραγματοποιηθεί σε έναν εμπνευστικό χώρο τέχνης, όσο επίσης για να τιμηθεί συμβολικά ο ιδρυτής της Πινακοθήκης Λέανδρος Σπαρτιώτης. Η εισήγηση του δρος Κων/νου Ακρίβου θα έχει τον τίτλο «Νάμα», που σημαίνει καθάριο νερό πηγής, και θα αποτελέσει την βάση της ελεύθερης συζήτησης που θα ακολουθήσει για την τέχνη, το έργο τέχνης, το δημιουργό και τους αποδέκτες του. Συγκεκριμένα ζητούμενο της συζήτησης θα είναι ο προβληματισμός σχετικά την επιδραστική δύναμη του έργου τέχνης και τους τρόπους που η δύναμη αυτή διεκδικεί καθολικότητα. Θα τεθούν ερωτήματα όπως «πώς το έργο το έργο τέχνης επιτυγχάνει να επιδρά σε πλήθος ετερόκλητων αποδεκτών;», «Χάριν ποιών αιτίων η επίδραση του έργου τέχνης τείνει να ανακτήσει καθολικότητα;» «Πώς ο δημιουργός κατορθώνει να αγγίξει τους αποδέκτες του έργου του;» «ποιος είναι ο ρόλος του αποδέκτη στην διαδικασία πρόσληψης και αποδοχής του έργου τέχνης και πώς νοείται η ετοιμότητά του για αυτήν;» «Πώς ιδιωτικοποιείται το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο επιρροής κατά τη γενεσιουργία του έργου τέχνης;», κ.α.
Ο εισηγητής Κωνσταντίνος Ακρίβος, είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου «Η Περιπέτεια του ερωτήματος στον Αριστοτέλη»(Ελλ.Γράμ.2007). Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων (Μουσείο Μπενάκη, Μέγαρο Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, κα) ενώ διδάσκει στο ΤΕΙ Πρέβεζας στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής.
Το φιλοσοφικό Καφενείο:
Το φιλοσοφικό καφενείο έχει, ως σήμερα, ασχοληθεί με ένα πλήθος θεματικών: Θέματα γενικού ενδιαφέροντος όπως πχ «Η χρησιμότητα της Φιλοσοφίας σήμερα», «Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση», «Παγκοσμιοποίηση, η νέα Βαβέλ», «Οι Φιλόσοφοι και ο Έρωτας», αλλά και ειδικότερα θέματα όπως αφιερώματα στον Ηράκλειτο, στον Επίκουρο, στον Heidegger, ενώ ο Κ. Ακρίβος παρουσίασε σε σειρά συναντήσεων πρωτότυπη θεωρία για την Τέχνη.
Το Φιλοσοφικό Καφενείο κατάφερε από την αρχή να συγκεντρώσει φίλους από όλες τις ηλικίες, χωρίς να θέτει «φίλτρα» στο ποιοί μπορούν να μετάσχουν. Πρόκειται για μια ανοιχτή συνθήκη ισότιμης συνομιλίας, η οποία δεν απευθύνεται μόνον σε ειδικούς αλλά σε όλους όσους προβληματίζονται και επιθυμούν να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα φιλικό περιβάλλον. Και κυρίως, το Φιλοσοφικό Καφενείο δεν αποκλείει κανέναν, καθώς δεν είναι μια ελιτίστικη εκδήλωση. Το φιλοσοφικό Καφενείο λειτουργεί ως ανάπαυλα του μοναχικού στοχασμού και προσφέρει μια ασφαλή συνθήκη εξωτερίκευσης και μια συνθήκη γόνιμου διαλόγου.
Ο Χώρος:
Η Πινακοθήκη του Λέανδρου Σπαρτιώτη φιλοξενεί την ιδιωτική συλλογή του ιδρυτή της, η οποία αποτελείται από πάνω από 110 σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, καθώς και σπάνια ξυλόγλυπτα, συλλεγμένα στη διάρκεια μιας ζωής. Τα έργα αυτά εκτίθενται στο νεοκλασικής γραμμής κτίριο, φτιαγμένο με το γούστο και το μεράκι του Λέανδρου Σπαρτιώτη, σε έναν χώρο 500 τμ.. Ομολογουμένως, η Πινακοθήκη του Λέανδρου Σπαρτιώτη είναι ένα κόσμημα για την Ήπειρο. Ειδικά για την συνάντηση του Φιλοσοφικού καφενείου, θα διαμορφωθεί αίθουσα της Πινακοθήκης σε διάταξη καφενείου, ώστε, όσοι παρευρεθούν να έχουν την οικεία φιλική αίσθηση που υπάρχει σε κάθε χώρο που γίνονται οι συναντήσεις. Η εμπλουτιστική διαφορά θα είναι η παρουσία σημαντικών έργων τέχνης ολόγυρα.
Οι συναντήσεις του Φιλοσοφικού Καφενείου είναι ανοιχτές σε όλους με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: