Οι Πλατανουσιώτες τα φέρνουν…βόλτα και στα δύσκολα

Του Κώστα Μπατσή

Από τα καλύτερα ετήσια πανηγυρικά ανταμώματά τους ήταν αυτό που πραγματοποίησαν φέτος οι απόδημοι της Πλατανούσας Ιωαννίνων, κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Οι αδάμαστοι ορεσίβιοι απέδειξαν για άλλη μια φορά πως σέβονται και τιμούν την παράδοση, τον πατριωτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους και προσήλθαν αδίστακτα στη γιορτή που οργάνωσε ο σύλλογός τους η «Αγία Παρασκευή» σε ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας. Αδίστακτα παρά τις δύσκολες κοινωνικές, οικονομικές και καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή στη χώρα μας.

Περισσότεροι από 170 συμπατριώτες και φίλοι τους έδωσαν το παρών στην εκδήλωση και επί 6 ώρες αντάλλαξαν ευχές και ειδήσεις, άσκησαν… κοινωνική κριτική, έφαγαν, ήπιαν, γλέντησαν και έφεραν τις… βόλτες τους οδηγώντας τα βήματά τους σε παραδοσιακούς ηπειρώτικους ήχους και ρυθμούς που πρόσφεραν ακάματα οι Μπάμπης Χαλκιάς, κλαρίνο, Βαγγέλης Κουμτζής, βιολί, Λάζαρος Τσαμπάς, κιθάρα και τραγούδι και ο καλλικέλαδος Ηλίας Κόντης, τραγούδι.

Ξεχωριστή εμφάνιση και εντύπωση έκανε το χορευτικό του συλλόγου, το οποίο με χρυσοκέντητες τοπικές φορεσιές απέδωσε παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας του και της περιοχής, καταχειροκροτούμενο.
Ευχάριστη νότα, πέραν της μουσικοχορευτικής, η παρουσία νέων, η συνέχεια και η ελπίδα της Πλατανουσιώτικης ύπαρξης και παράδοσης. Στα χέρια της οποίας πρέπει να παραδοθούν τα ηνία του συλλόγου, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια και δημιουργικότερο σήμερα και αύριο.
Εντυπωσιακή και η παρουσία του διαπρέψαντος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) συμπατριώτη Γιώργου Τσιλογιάννη, αμέριστου και ανεκτίμητου συμπαραστάτη και χορηγού του συλλόγου, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Λαμπρινή και εικοσαμελή παρέα έδωσαν τη δική τους νότα στην πανηγυρική εκδήλωση.
Τους παρευρισκόμενους τίμησε με την παρουσία του και με τα καλά του λόγια ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, ο οποίος στη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού που απηύθυνε ευχαρίστησε τους Πλατανουσιώτες για την πολύτιμη συμβολή και στήριξη που του παρείχαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξή του στο δημαρχιακό θώκο στο νέο διευρυμένο δήμο.
Χαιρετισμό απηύθυνε μοιράζοντας ευχαριστίες και ευχές και η πρόεδρος του συλλόγου κ. Παρθενία Αναγνώστου-Λυντζέρη.
Παραβρέθηκαν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος Πλατανούσας και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τάκης Τσιλογιάννης και Κώστας Νταλίτσας.
Όσο για το φλουρί της πίτας, που αντιστοιχούσε σε δωρεάν εκδρομή με το σύλλογο, φαίνεται πως πήγε… εκδρομή. Ας είναι, και του χρόνου κάτω από καλύτερες οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: