Η Επιστολή – παρέμβαση της Μαρίνας Π. Τσόγκα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Η επιστολή αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμά Παππά στη συνεδρίαση της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου 2011

"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και αξιότιμα Μέλη του ΔΣ του Δήμου Ηγουμενίτσας,
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε διάφορες πόλεις, για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, διαπιστώνει κανείς να καταγγέλλονται παρασκηνιακές συμφωνίες, προώθηση ημετέρων, υποστήριξη πρώην υποψηφίων και διάφορες τέτοιες αδιαφανείς καταστάσεις. Η όλη διαδικασία έχει εξελιχθεί σε αστείο μειώνοντας την αξία του θεσμού, με βέβαιη την αχρηστία του, αφού δίνεται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται για ένα θεσμό συνταξιοδότησης των παλαιών τοπικών αιρετών εξαργυρώνοντας προεκλογικές επιταγές.


Συμπερασματικά, φαίνεται ότι αυτός που αποφασίζει για το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως Συμπαραστάτης είναι ο Δήμαρχος.
Αυτό είναι ήδη μια πρώτη στρεβλή εφαρμογή του «Καλλικράτη»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό σχέδιο του Καλλικράτη που έδωσε η Κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση, ως Συμπαραστάτης («Συνήγορος του Δημότη») οριζόταν ένας από τους δημοτικούς Συμβούλους! Ύστερα από έντονες αντιρρήσεις του κοινού διαπιστώθηκε ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν εξαρχής αντι-λειτουργική, αφού θα ταυτιζόταν ο ελέγχων με τον ελεγχόμενο.
Τελικά στο σχέδιο του «Καλλικράτη» που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η αντίρρηση αυτή θεσπίστηκε νομοθετικά και έτσι Συμπαραστάτης δεν μπορεί να εκλεγεί κάποιο αιρετό πρόσωπο. Πρόκειται για μια διάταξη που ενισχύει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του θεσμού και αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σεβαστό από τα δημοτικά συμβούλια, καθώς απηχεί την γενικότερη επιλογή της κοινωνίας: ο Συμπαραστάτης δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως προηγούμενη σχέση με τον Δήμαρχο και την «κυβερνώσα» παράταξη.
Σύμφωνα λοιπόν με το πνεύμα του Νόμου ο Συμπαραστάτης είναι ο ανεξάρτητος, δίκαιος, αμερόληπτος και ο αποστασιοποιημένος «κριτής» που προασπίζει τα συμφέροντα πρωτίστως του Δημότη και κατόπιν της δημοτικής αρχής. Άλλωστε για αυτό ονομάζεται συμπαραστάτης του Δημότη και όχι του Δημάρχου ούτε της δημοτικής αρχής.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δεν επιλέγεται από τον Δήμαρχο, δεν είναι αρεστό πρόσωπο, δηλαδή δεν πρέπει να επιλέγεται με κριτήριο τη σχέση του με την δημοτική αρχή, αντιθέτως, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο απόλυτα ανεξάρτητο από τα πολιτικά «παιχνίδια» που υπάρχουν στο Δήμο. Εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Η ψηφοφορία είναι μυστική, ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική γνώμη των εκλεκτόρων απέναντι στις υποψηφιότητες. Είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα, στα οποία η Αντιπολίτευση έχει αποφασιστικό λόγο.
Μια από τις γενικές αρχές κατά τις οποίες πρέπει να λειτουργεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι η αρχή της διαφάνειας και της αμεροληψίας. Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση αυτής της αρχής, θα πρέπει η επιλογή του προσώπου να διενεργηθεί ακολουθώντας αυτά τα προστάγματα. Αντιθέτως, με τις παρασκηνιακές διεργασίες, οι οποίες τυπικώς μεν δεν είναι παράνομες, υπονομεύουν όμως την (ίδια την ελπίδα για) διαφανή και με ίσους όρους συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην διαδικασία. Διακινδυνεύει δε και εν προκειμένω την καχυποψία των πολιτών απέναντι στο νέο θεσμό- πρόσωπο. Μια τέτοια εκκίνηση της λειτουργίας του, δεν θα αποτελούσε ευοίωνο μήνυμα για την μετέπειτα πορεία του.

Ο ίδιος ο Καλλικράτης λοιπόν δημιουργεί εγγυήσεις για να αποτραπεί η «κομματική πειθαρχία» όσον αφορά την επιλογή του προσώπου του Συμπαραστάτη.
Είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο ότι δεν πρόκειται για μία πολιτική θέση!!!
Ο κίνδυνος να μην υπάρξει τελικά Συμπαραστάτης είναι ορατός με μοναδικούς πληγωμένους το θεσμό και τους δημότες της Ηγουμενίτσας.

Κύριε Δήμαρχε, εάν πραγματικά πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός αυτός και να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική, όπως άλλωστε προεκλογικά λέγατε, οφείλετε να συνεργαστείτε με την αντιπολίτευση προκειμένου να καταλήξετε ομόφωνα σ’ ένα πρόσωπο, έστω και αν χρειαστεί να υποχωρήσετε από μία ενδεχομένως αρχική επιλογή σας.

Αξιότιμα μέλη του ΔΣ, είμαι βέβαιη ότι μπορείτε, θέτοντας κοινώς αποδεκτά κριτήρια να αξιολογήσετε τις υποψηφιότητες επί ίσους όρους όπως άλλωστε αξίζει σε κάθε ένα υποψήφιο. Είναι κρίμα στο βωμό μιας παραταξιακής επιλογής να θυσιαστεί ένας τόσο σημαντικός νέος θεσμός.

Η λύση μπορεί να δοθεί εύκολα και απλά, αρκεί να απαντήσετε στο ερώτημα: «θέλετε ή δεν θέλετε Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης;»
Εάν θέλετε, συνεργαστείτε χωρίς έτοιμες λύσεις και με αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως εκφράζεται η ανάγκη της κοινωνίας μέσα στο Πνεύμα του Πολιτικού Πολιτισμού. ΄Ετσι άλλωστε φαντάζομαι και την Κοινωνία Αξιών….

Εάν δεν θέλετε, πείτε ξεκάθαρα αναλαμβάνοντας ο καθένας τις δικές του ευθύνες. Αυτό που απεύχομαι και νομίζω ότι μαζί με εμένα θα συμφωνήσουν και οι συνυποψήφιοί μου, είναι τις μετέπειτα αλληλοκατηγορίες μεταξύ σας για το ποιος τελικά συνδυασμός θα χρεωθεί την επικείμενη αποτυχία.

Αξιότιμοι Σύμβουλοι, ο Δημότης της Ηγουμενίτσας δικαιούται και αξίζει να έχει Συμπαραστάτη, οφείλετε να δείξετε τον ανάλογο πολιτικό πολιτισμό και την κρίσιμη αυτή στιγμή να κάνετε πολιτικές υπερβάσεις κερδίζοντας τις συνειδήσεις των πολιτών.

Με εκτίμηση,
Μαρίνα Π. Τσόγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: