Σχετικά με την τουριστική προβολή της Ηπείρου

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
Με αφορμή το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που τέθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίασή του, παραθέτουμε την άποψη του συνδυασμού ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ για το θέμα :
Το θέμα του σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης και της τουριστικής προβολής είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Ηπείρου, αφού ο τουρισμός είναι ένα από τα «κρυμμένα δυναμικά» της Περιφέρειας. Ένα ζήτημα που η αιρετή Περιφέρεια ως θεσμός οφείλει να επεξεργαστεί προκειμένου με στοχευμένο τρόπο να αξιοποιήσει και να προωθήσει προς όφελος των πολιτών της Ηπείρου.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης που ενώ προαναγγέλθηκε από τον Περιφερειάρχη έχει προσωρινά αποσυρθεί «προκειμένου να εξεταστούν με προσοχή οι αρμοδιότητές της», σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουριστική προβολή και όχι από τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κατ’ εξουσιοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η Περιφέρεια οφείλει να συμμετέχει σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού προκειμένου να προβληθεί με ολοκληρωμένο τρόπο ο τουριστικός προορισμός : «ΗΠΕΙΡΟΣ». Ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε σχέση με :
• Τι τουριστικό προϊόν έχουμε και τι επιδιώκουμε να έχουμε;
• Ποιες είναι οι ομάδες – στόχοι της τουριστικής προβολής και με ποιους τρόπους προσεγγίζονται;
• Τι προβάλλουμε;
• Πως το προβάλουμε; Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα – σύνθημα;
• Τι ποσοτικούς στόχους επιδιώκουμε με την τουριστική προβολή;
• Πόσους πόρους θα χρησιμοποιήσουμε και σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις;
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου μπορούν να συνθέσουν ένα συμπληρωματικό και ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, που θα κάνει τον προορισμό ΗΠΕΙΡΟΣ πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα θα δίνει ιδιαίτερη δυναμική στις επί μέρους ενότητες.
Η διαχείριση του τουριστικού προορισμού ΗΠΕΙΡΟΣ είναι σημαντικό να αναληφθεί με «ομπρέλα» την Περιφέρεια και τη συμμετοχή όλων των άλλων «εταίρων» όπως οι δήμοι, οι ενώσεις ξενοδόχων, τα επιμελητήρια κ.α.
Η αποσπασματική συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, όταν προκύπτουν εξωγενείς αφορμές, μπορεί να δικαιολογηθεί για μια πρώτη φορά αλλά δεν μπορεί να γίνει ο κανόνας. Ο λόγος είναι προφανής. Αν την επόμενη χρονιά συμμετέχει η Περιφέρεια στην ίδια έκθεση με διαφορετικά σχεδιασμένη τη στόχευσή της και το κεντρικό της μήνυμα ακυρώνει τον εαυτό της αποπροσανατολίζοντας τις ομάδες στις οποίες απευθύνεται.
Και στον τουρισμό όπως και σε όλα τα αναπτυξιακά θέματα της Περιφέρειας βλέπουμε να ακολουθείται η λογική «βλέποντας και κάνοντας». Μια λογική που δεν ταιριάζει στην αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας που σέβεται τους πολίτες της Ηπείρου και η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρόκληση να αξιοποιήσει το νέο θεσμό και να «κάνει τη διαφορά».
Περιμένουμε …


Δεν υπάρχουν σχόλια: