Γεμάτη …Ήπειρο η ‘πίτα της Ηπειρώτισσας’


Στις 5 Φεβρουαρίου, παραμονή της εκδήλωσης κοπής πίτας του Ηπειρώτη, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση «Η πίτα της Ηπειρώτισσας» από το σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου.
Η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην Ηπειρωτική αποδημία, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στο κέντρο της Αθήνας και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.


Αξιοσημείωτη η απουσία από την εκδήλωση βουλευτών και υπουργών (εστάλησαν μόνο κάποιοι χαιρετισμοί) με φωτεινή εξαίρεση την παρουσία του βουλευτή ΠΑΣΟΚ και πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη.

Η απουσία πολιτικών προσώπων από την εκδήλωση, σε αντίθεση με παλαιότερες εκδηλώσεις όπου γινόταν πραγματική ‘παρέλαση’ σχολιάστηκε δυσμενώς από το σύνολο το παραβρισκόμενων, ενώ το θέμα επισήμανε και η οικοδέσποινα πρόεδρος του συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου, κα Εύα Χαλατσά.

Η κα Χαλατσά αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους, σημείωσε: «Μ’ ευχές, όνειρα, σχέδια αλλά και αισιοδοξία προχωράμε στο 2011.

Ο νέος χρόνος παρέλαβε τα προβλήματά μας, τα οποία βιώνουμε στη μεγάλη κοινωνική κρίση και όχι μόνο, όπου ζει ο τόπος μας κι ελπίζουμε, αν όχι όλα, μέρος αυτών να τα λύσει.

Αν και ζούμε στην εποχή της αδιάκοπης σύγκρουσης των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα, όπου μεγάλοι πνευματικοί καθοδηγητές σπανίζουν, η τίμια και δίκαιη ζωή χλευάζεται ή αγνοείται, όπου οι ρίζες των παραδόσεών μας ωθούνται στον αφανισμό, εμείς εδώ σε τούτο το χώρο που λέγεται Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου, με πείσμα αγωνιζόμαστε να φρενάρουμε την ξέφρενη κούρσα της φθοράς, η οποία αντιτίθεται σε ιδανικά και αξίες.

Επιχειρούμε να κάνουμε πράξη τις αιώνιες επιταγές της αλήθειας και όσο μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα γύρω από το νόημα της ζωής, τους νόμους της δημιουργίας, της φύσης του ανθρώπου και τη σχέση του με το Σύμπαν.

Για να πετύχουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε αισιοδοξία και πίστη στο θείο, γι’ αυτό στην κρίσιμη ετούτη περίοδο ας κρατήσουμε σφιχτά τους πατριωτικούς δεσμούς αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας με όλους τους απόδημους Ηπειρώτες και ας βάλουμε στη ζωή μας ποιοτικά στοιχεία, ούτως ώστε να την κάνουμε πιο ανθρώπινη.

Τέλος θέλω να ευχηθώ όλοι μαζί το 2011 να υλοποιήσει τις προσδοκίες μας και η δύναμη του Θεού να φέρει Ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρίζος και παρουσίασαν η Ιωάννα Κασίμη (υπεύθυνη Πολιτιστικής Επιτροπής του Συνδέσμου) και η Άννα Κίτσιου εξελίχτηκε ως εξής:

Ξεκίνησε με κάλαντα από τη χορωδία του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών, υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Πετρόπουλου.

Ακολούθησε ο πρόλογος από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ρίζο και οργανικοί σκοποί και τραγούδια από το συγκρότημα «Λαλητάδες».

Στη συνέχεια καλωσόρισε τους παρισταμένους η Ρόη Καλαμάκη, Α’ αντιπρόεδρος του συνδέσμου.

Το τραγούδι της νεαρής Χρυσαυγής Γιάλαρη που ακολούθησε έδωσε ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.

Η πρώτη ενότητα έκλεισε με χορό από το χορευτικό της ομοσπονδίας Μουργκάνας, υπό την διεύθυνση της Σωτηρίας Χήνου.

Το δεύτερο μέρος άνοιξε με προβολή ντοκιμαντέρ για την πανέμορφη περιοχή της Μουργκάνας και όμορφα τραγούδια από τους «Λαλητάδες».

Αμέσως μετά η δημοσιογράφος –συγγραφέας με πολυσχιδή δράση κα Βάντα Κουτσοκώστα η οποία μάλιστα βραβεύτηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε για την αξία και την προσφορά της Ηπειρωτικής Αποδημίας.

Ακολούθησε η απονομή βραβείων αλλά και όμορφη μουσική και τραγούδια από τους «Λαλητάδες».
Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και η Ηπειρώτισα Αγγέλα Γιαννάκη, κορυφαία στο μουσικό όργανο βιόλα αλλά και ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ομοσπονδίας Μουργκάνας Θωμάς Σμπίτας.
Η τρίτη και τελευταία ενότητα της εκδήλωσης ξεκίνησε με χορό από τις κοπέλες του συνδέσμου. Συντόνισε η Ελένη Σιάφη και διεύθυνε η Γιώτα Μπουραντώνη.

Τραγούδησαν ο Ηλίας Κόντης και η Φωτεινή Νέτσου.

Ακολούθησε η κοπή πίτας και η αναγγελία των επισήμων.

Η εκδήλωση έκλεισε με Ηπειρώτικους ήχους από το συγκρότημα «Λαλητάδες».

Το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου γυναικών Ηπείρου, έχει ως εξής: Πρόεδρος: Εύα Χαλατσά. Α’ αντιπρόεδρος: Ρόη Καλαμάκη. Β’ αντιπρόεδρος: Βάσω Αποστόλου. Γεν. Γραμματέας: Ηλέκτρα Φωτοπούλου. Ειδ. Γραμματέας: Εύη Μάχου. Ταμίας: Αυγή Μπέσκα. Αναπλ. Ταμίας: Ιωάννα Κασίμη. Έφορος Δημ. Σχέσεων: Γωγή Αθανασίου. Μέλη: Ευγενία Μπαλτογιάννη, Χριστίνα Ασπροποταμίτη, Ελευθερία Καρίνου, Ελένη Σιάφη, Φωτεινή Νέτσου.
http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=8399:2011-02-11-10-52-18&catid=76:kentriki-selida&Itemid=724


Δεν υπάρχουν σχόλια: