Ανακοίνωση για την κερδοφορία του Νοσοκομείου Φιλιατών

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Οι συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας όπου τα νοσοκομεία, οι δημόσιες μονάδες υγείας συνολικά λειτουργούν ως επιχειρήσεις που πουλάνε υπηρεσίες με κριτήριο τα έσοδα και τα κέρδη αποτυπώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στην πρόσφατη δημοσίευση των οικονομικών στοιχειών για το 2010 από την διοίκηση του νοσοκομείου Φιλιατών στην Θεσπρωτία.
Σύμφωνα με την διοίκηση του νοσοκομείου τα έσοδα από τα νοσήλια που καταβάλουν οι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 10,05% το 2010 (από 3.596.995 ευρώ το 2009 κατά 3.958.408 ευρώ το 2010) με τα έξοδα δηλαδή τις δαπάνες για φάρμακα, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια να μειώνονται κατά 37,64% ( από 5.082.456 ευρώ το 2009 σε 3.169.623).

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει χειροπιαστά αποτελέσματα αφού το Νοσοκομείο Φιλιατών ένα από τα πιο υποβαθμισμένα στην χώρα είναι κερδοφόρο . Η διοίκηση του νοσοκομείου καμαρώνει, δίνοντας παράλληλα την εικόνα ενός «υγιούς» νοσηλευτικού ιδρύματος που μπορεί να εξυπηρετήσει με ορθολογική διαχείριση και χωρίς σπατάλες κάνοντας γαργάρα ότι οι ασθενείς γίνονται πελάτες που χώνουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν υπηρεσίες υγείας. Αποσιωπώντας πως το νοικοκύρεμα των δαπανών σημαίνει μείωση των κρατικών κονδυλίων και οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα νοσοκομεία.
Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση η μείωση των εξόδων επιτεύχθηκε με περιορισμό στην χρήση και προμήθεια κατώτερης ποιότητας αναλώσιμων υλικών πρώτης ανάγκης (γάντια, γάζες, ράματα κ.α) , με ελλείψεις σε φάρμακα που αντικαθιστούνται με φθηνά αντίγραφα, με την μη κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, με περικοπές στις εφημερίες. Και την ίδια στιγμή τα έξοδα αυξήθηκαν από χρήματα των ασθενών για διάφορες εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, την αύξηση των νοσηλίων στις κλινικές και στα τμήματα . Αυτά είναι τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης- εμπορευματοποίησης της υγείας εις βάρος ασθενών και εργαζομένων που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα τραγικά αδιέξοδα αυτής της ανθυγιεινής πολιτικής σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει ΜΕΘ και που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν αποφασιστικά στο ΠΑΜΕ. Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες πρέπει να ενταθούν και να στηριχθούν με τον αγώνα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Στη δράση, με την πάλη τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι να αγκαλιάσουν τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Έτσι θα δοθεί στον αγώνα φιλολαϊκή προοπτική και θα αντιμετωπιστεί η δημαγωγία της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Ηγουμενίτσα 15-02-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: