Πανηπειρωτικής το παραλήρημα...

Με μία ανακοίνωση έκπληξη, που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί άσκοπη, άστοχη, άκαιρη και υπερβολική έκανε την επανεμφάνισή της στα τοπικά δρώμενα η πάλαι ποτέ Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Η οργάνωση της ηπειρωτικής αποδημίας θέλησε να κάνει την επανεμφάνισή της καταγγέλλοντας ως φιέστα τον αγώνα μπάσκετ των Ελλήνων βετεράνων με τους βετεράνους της Μπαρτσελόνα, ο οποίος θα διεξαχθεί στα Γιάννινα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση της Πανηπειρωτικής ζει πολύ μακριά από την Ήπειρο, αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει πιθανόν την άγνοιά της για άλλα, σοβαρά και σημαντικά προβλήματα της περιοχής, για τα οποία εδώ και χρόνια τηρεί σιγή ιχθύος.


Αλήθεια είναι δυνατό η Πανηπειρωτική να ανησυχεί για την ζημιά στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» εξ αιτίας της χορηγίας στην διοργάνωση του αγώνα και να μην ανησυχεί για την τύχη της μεγαλύτερης επιχείρησης της Ηπείρου που οδεύει προς πώληση;
Αλήθεια είναι δυνατό, μία τέτοια οργάνωση να κλαψουρίζει επειδή ο ΟΠΑΠ δεν στήριξε οικονομικά τις δικές της εκδηλώσεις και στηρίζει τον αγώνα των βετεράνων και να μην έχει πει ούτε μία λέξη για την αθλητική υποβάθμιση που βιώνει εδώ και είκοσι χρόνια η Ήπειρος;
Δεν βρήκε κουβέντα να πει όταν τα Γιάννινα είχαν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν το κωπηλατοδρόμιο έγινε όνειρο θερινής νυχτός, όταν τα μεγάλα γήπεδα στήνονταν ανά την Ελλάδα, όχι όμως και στην δική μας περιοχή, όταν άλλες πόλεις αποκτούσαν το ένα κλειστό γυμναστήριο πίσω από το άλλο και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου δεν μπορεί να γίνει το δεύτερο, όταν αλλού κατασκευάζονταν κολυμβητήρια και άλλες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις....
Αλήθεια που ήταν η Πανηπειρωτική όταν καθυστερούσαν τα έργα της Εγνατίας Οδού; Που ήταν όταν κόβονταν τα μεγάλα έργα πολιτισμού, που ήταν όταν η σιδηροδρομική σύνδεση ακυρώνονταν;
Και που είναι τώρα, όπου τα έργα στο αεροδρόμιο σταμάτησαν.... Όπου η Ιόνια Οδός κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί ποτέ... Όπου το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει μετατραπεί σε λιμάνι του τρόμου....
Που είναι;
Προφανώς η Πανηπειρωτική και εν συνεχεία αδελφότητες και σύλλογοι αποδήμων έχουν παρερμηνεύσει ή έχουν καταλάβει λάθος τον ρόλο τους.
Η πατρίδα δεν τους χρειάζεται ως κριτές ή επικριτές όσων συμβαίνουν εδώ....
Δεν στάθηκαν για παράδειγμα αρωγοί σε καμία προσπάθεια των τοπικών αρχών για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Προφανώς γιατί αυτοί δεν ζούνε με τον εφιάλτη της Δουρούτης, του Κούκου και των υπολοίπων χωματερών πάνω από το κεφάλι τους. Αντιθέτως παρενέβαιναν, συνήθως με τον ίδιο άκομψο τρόπο σε κάθε απόπειρα για την λύση του προβλήματος.
Δεν στέκονται αρωγοί ούτε στην προσπάθεια λύσης της χωροθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου και της μονάδας συμπίεσης. Αντιθέτως θέλουν να επιβάλλουν άποψη....
Η τελευταία παρέμβαση και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, από την Πανηπειρωτική, αποδεικνύει ότι βρίσκεται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της Ηπείρου. Μπορεί κι άλλα πράγματα να σημαίνει.... Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν έχουν λόγο, δεν έχουν και νόημα...
Αν η Πανηπειρωτική θέλει την Ήπειρο για να κάνει μνημόσυνα, ατύχησε... Γιατί οι Ηπειρώτες που επιμένουν εδώ, θέλουν στον τόπο τους να κάνουν πανηγύρι... κι όχι βέβαια να γίνουν για το πανηγύρι!!! Αποκαλώντας δε την περιοχή ψωροκώσταινα, την προσβάλλει βαθύτατα και δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες ούτε στην Ήπειρο, ούτε στους μόνιμους κατοίκους της, που δεν έχουν ξεχάσει τι σημαίνει περηφάνεια αλλά και φιλοξενία!



Πανηπειρωτική εναντίον βετεράνων
Απορία και αγανάκτηση εκφράζει η Πανηπειρωτική για την διοργάνωση του αγώνα μπάσκετ των βετεράνων στα Γιάννινα. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Με ανάμικτα συναισθήματα απορίας και αγανάκτησης, εκφράστηκαν έντονα όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΣΕ κατά τη συνεδρίασή του στις 14-2-2011, μετά τη γνωστοποίηση δια του τύπου και του διαδικτύου επικείμενης φιέστας Μπάσκετ μπόλ στα Γιάννενα στις 20/2/2011 μεταξύ βετεράνων Ελλήνων παικτών και εκείνων της Μπαρτσελόνας.
Απορίας καθότι σε μέρες ισχνών αγελάδων και τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, διοργανώνεται από ιδιώτες πολυδάπανη και αμφιβόλου πρακτικής αξίας εκδήλωση, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν πλήθος ξένων παικτών μετά των συζύγων τους – δαπάνη η οποία θα καλυφθεί από δύο ιδιωτικές εταιρείες αλλά κυρίως από τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε και τον ΟΠΑΠ.
Και όσον αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαίωμά τους να διαθέτουν τα κέρδη τους όπως νομίζουν, η απορία μας όμως παραμένει για την Συνεταιριστική και κρατική ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., αλλά και πιο πολύ για τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ.
Ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του τελευταίου η αγανάκτηση των μελών του Δ.Σ. υπήρξε έκδηλη, όχι τόσο για τον εμπαιγμό που επιφύλαξε στην Συνομοσπονδία μας σε αίτημα έστω και τυπικής συνδρομής σημαντικών εκδηλώσεών της, όσο όταν και σε αντιδιαστολή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στον οποίο ο ΟΠΑΠ υπάγεται και στον κατάλογο των ενισχύσεων του Υπουργείου ανά φορέα, για πολιτιστικούς σκοπούς, για το 2010 απουσιάζει προκλητικά η Συνομοσπονδία παρά τον τεράστιο σε αριθμό και ποιότητα εκδηλώσεών της που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και την Ήπειρο, σε αντίθεση με άλλες άγνωστες ακόμη οργανώσεις.
Για την εμπλοκή τέλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως τιμώμενο πρόσωπο σ' αυτή την επιχειρούμενη φιέστα, αμφιβάλουμε αν τελικά ο ίδιος την επικροτεί, ιδιαίτερα με την εκδηλουμένη ευαισθησία του σ' αυτή την οικονομική συγκυρία του τόπου. Υπάρχουν άλλωστε πάμπολλες άλλες ευκαιρίες για να τιμηθεί, όπως άλλωστε το αξίζει. Ως προς τον αγαθοεργό σκοπό «των εσόδων», αμφιβάλουμε αν ισοσκελίσουν τις τεράστιες δαπάνες ενός τέτοιου είδους πανηγυριού.
Εύγε παλικάρια. Ο χορός καλά κρατεί στην ψωροκώσταινα και δεν μένει άλλο παρά να κληθούν εκτός από τις γυναίκες οι γονείς και τα πεθερικά των βετεράνων όχι μόνο της Βαρκελώνης, αλλά και της Αμερικής που διατηρεί αναμφισβήτητα το καλύτερο μπάσκετ στον κόσμο».


Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση που δόθηκε από την διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΣ Γιάννινα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:
Mε ειλικρινή έκπληξη διαβάσαμε μια ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, αναφορικά με τη διοργάνωση στην πόλη μας του διεθνούς αγώνα βετεράνων Καλαθοσφαιριστών της Ελλάδας με αυτούς της Μπαρτσελόνα, αφού η ...ομοσπονδία μας, δεν μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις για ζητήματα της Ηπείρου, πολύ δε περισσότερο για αθλητικά ζητήματα της πόλης μας.
Δεν θυμόμαστε για παράδειγμα η ...Ομοσπονδία μας, να έκανε κάποια παρέμβαση όταν το Πανηπειρωτικό στάδιο των 30.000 θέσεων έγινε 3.000 σε περίοδο παχέων αγελάδων.
Δεν θυμόμαστε να έκανε παρέμβαση όταν αντί για το κωπηλατοδρόμιο Ιωαννίνων έγινε αυτό του Σχοινιά, με τα γνωστά προβλήματα.
Δεν θυμόμαστε να έκανε παρέμβαση όταν έγινε το Παμπελοπονησιακό, το Πανθεσσαλικό, το Πανκρήτιο στάδιο, αλλά δεν έγινε Πανηπειρωτικό για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Δεν θυμόμαστε η ...ομοσπονδία μας, να έκανε παρέμβαση που πρόσφατα σταμάτησαν οι εργασίες για το 2ο κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων, για τα κολυμβητήρια των Ιωαννίνων και της Αρτας που βρίσκονται λίγο προ της καταστροφής.
Δεν θυμόμαστε να πήρε θέση όταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Ηπείρου, αδικήθηκε από της πολιτεία με άδικο υποβιβασμό, όταν όλοι οι Ηπειρωτικοί φορείς και πολιτικοί στάθηκαν δίπλα της.
Δεν ξέρουμε όμως αν γνωρίζουν και αυτά τα οποία προαναφέραμε, γιατί αλλιώς δεν μπορεί, θα έπρεπε για ένα να είχαν ευαισθητοποιηθεί... Εστω για ένα...
Όμως την ευαισθησία τους την έδειξαν για μια εκδήλωση που προβάλει το ερασιτεχνικό σωματείο μας, τον πόλη και την Ήπειρο ,ανά την Υφήλιο.
Πρώτα απ όλα να μάθουν ότι ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν είναι ιδιώτης, όπως αναφέρουν. Είναι σωματείο με τεράστιο έργο στην πόλη και λειτουργεί από το 1966, αν τους θυμίζει κάτι από ότι έγινε τότε στα Γιάννινα.
Να μάθουν ότι την πρακτική αξία αυτής της διοργάνωσης θα την γνωρίσουν όσοι την βιώσουν και ας μας επιτρέψουν να την γνωρίσουμε εμείς, οι γονείς μας και τα παιδιά μας, που ζούμε σ αυτόν τον τόπο που ποτέ δεν γνώρισε τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση.
Αν εκεί ικανοποιούνται με την πίτα του Ηπειρώτη, εμείς δεν μένουμε απαθείς, όταν δεν έχουμε γυμναστήρια, γήπεδα, δεν ερχόμαστε σε επαφή με πρότυπα αθλητών και είμαστε εκτός των βασικών έργων που γνωρίζουν άλλες περιοχές της χώρας.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα από τα στελέχη του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής θα μας ήθελαν εδώ στην ακριτική Ηπειρο μέσα στη μιζέρια, αλλά να ξέρουν ότι δεν μας ταιριάζει. Και αν εκείνοι άλλαξαν βιώματα, ας μας επιτρέψουν σ εμάς που ζούμε σ' αυτό τον τόπο να έχουμε τις δικές μας επιλογές.
Η πικρία που διακρίνεται μέσα στην επαίσχυντη επιστολή είναι σαφές ότι, πηγάζει από την μη επιχορήγηση της Πανηπειρωτικής από τον ΟΠΑΠ. Όμως θα έπρεπε να βγει προς την πλευρά του Γιαννιώτικου αθλητικού σωματείου και όχι προς άλλες πλευρές που ο οργανισμός συμπαρίσταται; Οι Ηπειρώτες σας έφταιξαν μωρέ παιδιά της ...Πανηπειρωτικής;
Σε τελευταία ανάλυση ο ΟΠΑΠ -χωρίς να είμαστε απολογητές του- έσοδα έχει από τον αθλητισμό και υποχρέωση έχει να τα διαθέτει στον αθλητισμό και όχι στις ...πίτες!
Η βιομηχανία μας στηρίζεται καθημερινά από όλους εμάς τους Ηπειρώτες και αυτούς έχει υποχρέωση να στηρίξει και όχι όσους την θυμούνται για φιέστες εκτός περιοχής.
Όσο για την ασέβεια που εκφράζεται προς το πρόσωπο του συμπατριώτη μας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, εδώ ταιριάζει το «αιδώς αργείοι».
Για το αγαθοεργό έργο που αναφέρεται στην επιστολή ένας θα πούμε στους ανθρώπους της Πανηπειρωτικής.
Εμείς οι περήφανοι Ηπειρώτες που κατοικούμε στην περιοχή μας, από το υστέρημά μας και με τις μικρές μας δυνάμεις προσφέραμε και θα προσφέρουμε στα Ιδρύματα της πόλης μας. Ηθικά και οικονομικά. Τον δικό σας οβολό αλλά και την παρουσία σας δεν είδαμε ή να μας απατά η μνήμη;
Όσο για το «πανηγύρι» στο οποίο γίνεται λόγος στην επιστολή, όταν η εκδήλωση αυτή είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή μας, λυπούμαστε που οι ...ξενιτεμένοι μας δεν σκέφτονται ότι στην περιοχή μας που γιορτάζει ζουν ακόμα συγγενείς και φίλοι τους που με λαχτάρα περιμένουν αυτό που ποτέ δεν θα μπορούσαν να τους προσφέρουν οι λεβέντες που διοικούν της Ομοσπονδία της πίτας.
Ας μας αφήσουν τέλος, να διαχειριστούμε όπως εμείς νομίζουμε, όπως οι κάτοικοι της περιοχής μας επιζητούν και όταν έρθει η ώρα να γίνει ταμείο ας έρθουν να συνεισφέρουν και αυτοί, όσα εμείς από το βαλάντιό μας θα χρειαστεί να προσθέσουμε.
Συμπατριώτες, εμείς εδώ στα Γιάννινα γιορτάζουμε, εσείς μην κλαίτε. Χαρείτε μαζί μας!
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/7710-2011-02-17-21-39-09.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: