Τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα αποκαλύπτει το Wikileaks

Τα έγγραφα και τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσιγκτον για την περίοδο 2006-9 θα δώσει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα wikileaks, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs. Αργά χθες βράδυ, οι αμερικανικές αρχές ειδοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση για τη επερχόμενη διαρροή.
Νωρίτερα χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ενημερώσει τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Νορβηγίας και του Ισραήλ για την δημοσιοποίηση, τις επόμενες ημέρες, απόρρητων αμερικανικών εγγράφων που βάζουν φωτιά στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.


Τα ντοκουμέντα από την πρεσβεία της Αθήνας αφορούν στο Κυπριακό, το ΝΑΤΟ, την ΠΓΔΜ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν αναφορές των αμερικανών διπλωματών για τις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις, πιθανότητα που θα δώσει στις αποκαλύψεις εκρηκτικές διαστάσεις.
Η WikiLeaks ανακοίνωσε ότι τα έγγραφα θα είναι επτά φορές περισσότερα από εκείνα του Οκτωβρίου, όταν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα 400.000 για τον πόλεμο στο Ιράκ. Η ειδικευμένη στις διαρροές απόρρητων εγγράφων ιστοσελίδα δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, πιθανολογείται όμως ότι η δημοσιοποίηση θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο.
Στο μεταξύ έκκληση απηύθυνε προς το WikiLeaks ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν, να μην δημοσιοποιήσει και νέα απόρρητα έγγραφα. Όπως υποστήριξε, με τις διαρροές τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ανθρώπων που εργάζονται στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και των ανθρώπων που υποστηρίζουν τις ΗΠΑ στον κόσμο.
Η Αγκυρα βοηθάει Αλ- Κάιντα και η Ουάσιγκτον το ΡΚΚ.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει, επικαλούμενη ανώτατο ισραηλινό αξιωματούχο, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προειδοποίησε το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών ότι τα τηλεγραφήματα ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.
Η καθημερινή εφημερίδα του Λονδίνου al-Hayat αναφέρει ότι στα υπό δημοσιοποίηση έγγραφα περιλαμβάνονται ορισμένα που δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την αλ- Κάιντα στο Ιράκ και η εφημερίδα Washington Post γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει το PKK, την κουρδική επαναστατική οργάνωση που έχει ξεκινήσει πόλεμο για την απόσχιση από την Τουρκία το 1984.
Όπως είπαν πηγές που γνωρίζουν για τα τηλεγραφήματα του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που έχει η Wikileaks, στη δημοσιοποίηση αναμένεται να περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεγραφήματα με πληροφορίες περί διαφθοράς πολιτικών στη Ρωσία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Και η Αυστραλία ανησυχεί για την επικείμενη αποκάλυψη από το Wikileaks

Εκτός από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και αυτή της Αυστραλίας «ανησυχεί» για το ενδεχόμενο η επερχόμενη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks να περιλαμβάνει «ευαίσθητα» τηλεγραφήματα μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών.
Για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αλλά και τον τρόπο αντίδρασης συμμάχων χωρών συζήτησαν τηλεφωνικά ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον. «Εξετάζουμε ποιες μπορεί να είναι επιπτώσεις στην ασφάλεια της χώρας» δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι τη προηγούμενη εβδομάδα η σουηδική δικαιοσύνη είχε εκδόσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Julian Assange. Ο ιδρυτής της σελίδας, που κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: