Πολεμικό κλίμα στην κορεατική χερσόνησο

Η Κίνα προτείνει συνομιλίες και η Σεούλ απαντά ότι δεν είναι ώρα για διάλογο

Κοινή στρατιωτική άσκηση στην Κίτρινη Θάλασσα ξεκίνησαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα την Κυριακή, μία μέρα μετά την προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ ότι οι συνέπειες αυτής της κίνησης θα είναι απρόβλεπτες.
Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το νησί Γιονπιόνγκ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Βόρεια Κορέα την περασμένη Τρίτη. «Όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί Γιονπιόνγκ», αναφέρεται σε μήνυμα που εστάλη μέσω κινητού.


Ανταποκριτές ανέφεραν, εξάλλου, ότι δόθηκε διαταγή να σπεύσουν στα καταφύγια όσοι βρίσκονται στο νησί Γιονπιόνγκ, καθώς ακούστηκαν εκρήξεις από πυρά πυροβολικού.
Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα τοποθέτησε πυραύλους εδάφους-εδάφους σε θέσεις στην Κίτρινη Θάλασσα και μετακίνησε πυραύλους εδάφους-αέρος κοντά στην «πρώτη γραμμή».
Το πρακτορείο KCNA ανέφερε από την πλευρά του πως η Βόρεια Κορέα θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις σε περίπτωση που γίνουν παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων.
Το Πεκίνο πρότεινε σήμερα να πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου επείγουσες συνομιλίες των χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των Εξι για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Ύστερα από ώριμη σκέψη η Κίνα προτείνει να διεξαχθούν επείγουσες διαβουλεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στις διαπραγματεύσεις των Εξι, στις αρχές Δεκεμβρίου στο Πεκίνο, για να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα που σήμερα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο Γου Νταγουέι, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες αυτές.
«Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι εταίροι των διαπραγματεύσεων των Εξι, ανησυχεί βαθειά για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο», τόνισε ο Γου και υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή δε σημαίνει ότι επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες αυτές που άρχισαν το 2003 την πόρτα στις οποίες έκλεισε η Πιονγκγιάνγκ τον Απρίλιο του 2009.
Στη Σεούλ, η νοτιοκορεατική προεδρία αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν είναι ο κατάλληλος καιρός να συζητηθεί το θέμα της επανάληψης των εξαμερών πυρηνικών συνομιλιών, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.



Δεν υπάρχουν σχόλια: