Η εσωστρέφεια υποσκάπτει τα θεμέλια της Πανηπειρωτικής

Το διχαστικό ενδοπαραταξιακό κλίμα που επικρατεί στην πλειοψηφούσα παράταξη Πανηπειρώτικη Ενωτική Ανεξάρτητη Κίνηση (Π.Ε.Α.Κ.) από την εκλογή των νέων μελών της διοίκησης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), εδώ και επτά μήνες, θέτει σε κίνδυνο την πορεία, ακόμη και την ύπαρξη της κορυφαίας οργάνωσης της ηπειρώτικης αποδημίας.
Η εσωστρέφεια, οι αντιπαραθέσεις, οι αντεγκλήσεις και η διαμάχη που εκπορεύονται από τη διεκδίκηση της προεδρίας και άλλων θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία της Συνομοσπονδίας και στην προσπάθεια ορισμένων μελών να παραγάγουν έργο. Γεγονός που επισημάνθηκε με ανακοίνωση-καταγγελία της Ηπειρώτικης Συσπείρωσης, στην προσπάθειά της να ενημερώσει τις αδελφότητες και τους απανταχού απόδημους για το αρνητικό κλίμα που σοβεί στην ΠΣΕ.

Εξαιτίας αυτών των φαινομένων που παρατηρούνται μεταξύ των 16 συμβούλων που εξέλεξε η Π.Ε.Α.Κ., μέλη της που κατέχουν θέσεις στη διοίκηση δεν εμφανίζονται ούτε στις συγκλήσεις του προεδρείου, ούτε στην ολομέλεια του σώματος, προκαλώντας τοιουτοτρόπως δυσχέρειες στην απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της Συνομοσπονδίας. Αλλά και όσοι εμφανίζονται το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν προσκόμματα στην παραγωγή έργου και τη συμμετοχή τους σ΄αυτό και βεβαίως ν΄αναδεικνύουν την εσωστρέφεια που τρώει σαν σαράκι την παράταξη της Π.Ε.Α.Κ. και υποσκάπτει τα θεμέλια της Πανηπειρωτικής.
Σαράκι που μεταφράζεται σε πλήρη αδιαφορία για την κατιούσα που έχει πάρει η Συνομοσπονδία, με την εσαεί απουσία τους, με τη μη συμμετοχή στον προγραμματισμό και την ανυπαρξία τους στα οικονομικά.
Αγιάτρευτο τραύμα τα οικονομικά, αφού το ταμείο είναι μείον, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και η διοίκηση αδυνατεί ν΄ανταπεξέλθει σ΄αυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον της ΠΣΕ. Και οι τρέχουσες υποχρεώσεις είναι πολλές: κοινόχρηστα, εφορία, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, καθαρίστρια, υπαλληλικό προσωπικό, λειτουργικά έξοδα γραφείου, έντυπα, στεφάνια, τηλεγραφήματα, κ.λπ. Και φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται.
Αναρωτήθηκαν άραγε οι υπεύθυνοι, και υπόλογοι, αυτής της κατάστασης που οδηγούν το καράβι που λέγεται Πανηπειρωτική; Δεν βλέπουν πως η Ομοσπονδία μας, ένα ιστορικό σωματείο που αριθμεί 75 και πλέον έτη ζωής, κινδυνεύει να υποπέσει στην ανυποληψία και την απαξίωση, απειλούμενη με λουκέτο εξαιτίας της στάσης τους; Ή να σκεφτούμε πως ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτούλη τους και όχι για τους χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες που διαβιούν ανά την Ελλάδα και την αλλοδαπή και στους οποίους η Πανηπειρωτική πρόσφερε και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες τόσο στον πολιτισμικό όσο και στον κοινωνικό τομέα; Ή να υποθέσουμε πως στην περίπτωσή τους ισχύει το… μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσει;
Κι επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει, καλό είναι να συνευρεθούν και τα 16 μέλη που συγκροτούν την παράταξη της Π.Ε.Α.Κ., ν΄αναλάβει έκαστο τις ευθύνες που του αναλογούν και να δώσουν άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας της Πανηπειρωτικής που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και ας έχουν κατά νου πως το «μαζί και χώρια» ή το «από δω πάμε εμείς, απ΄εκεί πάνε οι άλλοι» δεν έχει θετικό αποτέλεσμα. Όσο για τη λύση που θα δώσουν, αυτή θα πρέπει να σηματοδοτεί την πορεία της Συνομοσπονδίας από δω και πέρα.
Στο χέρι τους είναι να μην αμαυρώσουν το όνομά τους, αλλά ούτε και να ζημιώσουν την Πανηπειρωτική και την αποδημία. Γιατί η Πανηπειρωτική είναι ιδέα, πάνω από κόμματα, παρατάξεις και ιδιοτελείς επιδιώξεις. Και βέβαια πρέπει να ζήσει, για το κοινό συμφέρον όλων των Ηπειρωτών, και θα ζήσει κόντρα στις αντίθετες βλέψεις ή βλακείες ορισμένων. Και θα ζήσει είτε με τους ίδιους είτε με κάποιους άλλους.
Και κάτι τελευταίο: κάνω έκκληση στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, αδελφοτήτων και ηπειρώτικων συλλόγων, απ΄όπου εκπορεύονται τα μέλη τα οποία διοικούν την Ομοσπονδία μας, να επέμβουν δυναμικά και ν΄απαιτήσουν από τους εμπλεκόμενους να άρουν άμεσα το πρόβλημα που τους ταλανίζει και που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διοίκηση της Πανηπειρωτικής. Αφού βέβαια πρώτα συνειδητοποιήσουν πως το δικό τους πρόβλημα δεν μπορεί να γίνεται και πρόβλημα της Συνομοσπονδίας.
Και στο κάτω-κατω , αν δεν μπορούν να το λύσουν ας πάνε στα σπίτια τους, αν και στην υπόθεση της πανηπειρώτικης αποδημίας δεν περισσεύει κανένας. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουν πότε πληρώνεται ο χρόνος της αποχώρησης, που πρέπει να γίνεται με το κεφάλι ψηλά. Κι ας πάψουν να πιστεύουν πως μετά απ΄αυτούς θα υπάρξει… χάος. Ουδείς αναντικατάστατος.

Χαράλαμπος Γαλιάνδρας Αρτινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: