Η Μαφία του λευκού κολάρου

Πώς οι μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις- η Κόζα Νόστρα, η Καμόρα και η Ντράνγκετα εξαπλώθηκαν σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της αδυναμίας ή της ανοχής του πολιτικού κόσμου, πώς διαφθείρουν συνειδήσεις και πώς ελέγχουν και ιδιοποιούνται τεράστιο τμήμα του παγκόσμιου πλούτου
Ο Φραντσέσκο Φορτζιόνε (φωτο) εξέδωσε πέρυσι ένα βιβλίο που προκάλεσε σοκ όχι τόσο στη χώρα του όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παραθέτοντας πλήθος ντοκουμέντα οδηγείται σε ανατριχιαστικά συμπεράσματα: Πρώτον, το οργανωμένο έγκλημα έχει και αυτό παγκοσμιοποιηθεί και οι κύριες οργανώσεις της Μαφίας- η Ντράνγκετα της Καλαβρίας, η Καμόρα της Νάπολι και η Κόζα Νόστρα της Σικελίας - έχουν εξαπλωθεί πλέον σε όλον τον κόσμο φθάνοντας ως την Αυστραλία. Δεύτερον, η διαφθορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το οργανωμένο έγκλημα. Και, τρίτον, έχει διεισδύσει στο πολιτικό σύστημα διαφθείροντας ένα όχι μεγάλο ακόμη, ούτε ωστόσο και ευκαταφρόνητο τμήμα του.


Το κοινωνικό κόστος της διαφθοράς που παράγει το οργανωμένο έγκλημα είναι τεράστιο, όπως αντίστοιχα και το οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα, τα ετήσια κέρδη της Ντράνγκετα, της ισχυρότερης μαφιόζικης οργάνωσης, είναι 40 δισ. ευρώ, ισούνται δηλαδή με το 3,5% του ιταλικού ΑΕΠ ή με το άθροισμα του ΑΕΠ της Εσθονίας και της Σλοβενίας. Το 10% των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας δουλεύει για τη Μαφία: το σύνολο των κερδών υπολογίζεται μεταξύ 120 και 180 δισ. ευρώ.

Η Μαφία δεν περιορίζεται πια στην Ιταλία και στις ΗΠΑ. Η παγκοσμιοποίηση του εγκλήματος οδήγησε στη δημιουργία «αποικιών» της Μαφίας σε περιοχές όπου πριν από κάμποσα χρόνια κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν αδιανόητο. Η διείσδυσή της σε χώρες οικονομικά ισχυρές, όπως η Γερμανία, είναι εντυπωσιακή. Λίγο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τα αφεντικά της Μαφίας συγκεντρώθηκαν και έδωσαν το σύνθημα: «Αγοράστε τα πάντα στις κομμουνιστικές χώρες». Σύμφωνα με τον Φορτζιόνε, στο ζήτημα αυτό ο πολιτικός κόσμος επέδειξε υποκρισία και έκανε τα στραβά μάτια, με αποτέλεσμα η Μαφία να εξαπλωθεί σε όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις, όπου παρατηρείται σήμερα και η μεγαλύτερη διείσδυσή της. Γι΄ αυτό και το Ντούισμπουργκ λ.χ. (όπου σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών δολοφονήθηκαν τον Αύγουστο του 2007 έξι Ιταλοί) δεν είναι πλέον ένα από τα πιο εύπορα βιομηχανικά κέντρα στον κόσμο.

Η σημερινή Μαφία δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε. Τώρα έχουμε μια Μαφία του λευκού κολάρου, η οποία ωστόσο, αν αναγκαστεί, δεν διστάζει να καταφύγει στις παλιές της μεθόδους. Οι δραστηριότητές της είναι κυρίως η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, η παραγωγή και διακίνηση πλαστών προϊόντων, τα τυχερά παιχνίδια, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και ποτών, καθώς και το εμπόριο λευκής σαρκός. Στην εμπορία των ναρκωτικών βασίζονται φυσικά τα μεγαλύτερα κέρδη της. Από την Κολομβία η Μαφία προμηθεύεται την κοκαΐνη, από τη Βόρεια Αφρική τη μαριχουάνα και από το Αφγανιστάν και την Τουρκία την ηρωίνη, τα οποία μέσω κυρίως μεσογειακών λιμανιών (του Πειραιά συμπεριλαμβανομένου) τα διοχετεύει στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Το 80% της κολομβιανής κοκαΐνης, για παράδειγμα, διακινείται στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας. Ο συγγραφέας παραθέτει πλήθος ντοκουμέντα και χάρτες, όπου υποδεικνύονται οι δρόμοι των ναρκωτικών σε όλον τον κόσμο. Ακόμη, έναν τεράστιο κατάλογο φυγόδικων μαφιόζων που συνελήφθησαν σε όλον τον κόσμο από το 2000 ως το 2009. Αλλά αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ο εγκληματικός πλούτος είναι τεράστιος. Σύμφωνα με τον Φορτζιόνε, «οι μαφιόζοι τώρα βρίσκονται μεταξύ των πλέον σύγχρονων και δυναμικών οργάνων της χρηματοδότησης και της παγκόσμιας οικονομίας».

Ιστορικός του οργανωμένου εγκλήματος
Ο πενηντάχρονος Φραντσέσκο Φορτζιόνε γεννήθηκε στο Καταντζάρο,στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας,και υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος- μαζί με τον Πάολο Μοντάνι εξέδωσε μερικά από τα πλέον αποκαλυπτικά βιβλία για τη Μαφία και τις διασυνδέσεις της με το πολιτικό σύστημα.Στέλεχος του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης,έδωσε επί χρόνια μάχη για την καταπολέμηση της Μαφίας στην Ιταλία και διεθνώς ως εκπρόσωπος του κόμματός του στην Περιφερειακή Συνέλευση της Σικελίας και ως μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής κατά της Μαφίας και της Επιτροπής για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση.Σήμερα διδάσκει Ιστορία και Κοινωνιολογία των εγκληματικών οργανώσεων στο Πανεπιστήμιο της Λ΄ Ακουιλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: