Καταγγελίες για καρτέλ στα ακτινίδια της Άρτας

Στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δημήτριο Κυριτσάκη, παρέπεμψε την Παρασκευή ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας, ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας, στο οποίο περιέχονται καταγγελίες για τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ακτινιδίων, που ενεργεί σε βάρος των παραγωγών. Η καταγγελία των παραγωγών έγινε τα μέσα Οκτωβρίου. Οι παραγωγοί κατήγγειλαν κινήσεις καρτέλ από μέρους των εμπόρων για την διαμόρφωση χαμηλής τιμής στα ακτινίδια. Για το λόγο αυτό κατέθεσαν υπόμνημα προς τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή, ενώ είχαν ζητήσει και την παρέμβαση όλων των βουλευτών και των θεσμικών φορέων του νομού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να αποφευχτεί η δημιουργία καρτέλ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας Χρήστος Κολιός είχε τονίσει: «Πέρυσι είχαμε μια πάρα πολύ άσχημη χρονιά σχετικά με τις τιμές. Η φετινή είναι πάλι άσχημη σε ότι αφορά την ποσότητα της παραγωγής. Έχουμε μεγάλη ακαρπία, όχι μόνο στην περιοχή της Άρτας όπου η παραγωγή υπολογίζεται σε 15.000 τόνους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν 30.000 τόνοι, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ακαρπία υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Κατερίνη που είναι η κυρίως ακτινιδοπαραγωγική περιοχή στον Ελλαδικό χώρο, όπου φτάνει το 50%.
Την ίδια στιγμή, μεγάλη ακαρπία έχει και η Ιταλία. Από πληροφορίες που έχουμε η ακαρπία φτάνει στο 40%. Έτσι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα παραγωγής περίπου 250.000 τόνων, συνολικά. Οπότε, με απλά λόγια, η φετινή παραγωγή ακτινιδίων του δυτικού ημισφαιρίου όπου ανήκουμε εμείς και η Ιταλία όχι μόνο δεν φτάνει για την παγκόσμια αγορά αλλά ούτε για την κάλυψη των καταναλωτών της Ευρώπης. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία όχι να πλουτίσουν οι παραγωγοί αλλά να καλύψουν την περυσινή απώλεια εισοδήματος που είχαν».
Γ.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4229:2010-11-27-15-51-14&catid=35:news

Δεν υπάρχουν σχόλια: