Σημείο αναφοράς για την Άρτα η Πινακοθήκη "Γιάννης Μόραλης"

Στις 13 Δεκεμβρίου παραδίδεται στην τοπική κοινωνία της Άρτας και όχι μόνο το νέο σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, η Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης», που ολοκληρώθηκε και θα φιλοξενήσει ως πρώτη εκδήλωση την έκθεση ζωγραφικής του Αρτινού ζωγράφου Απόστολου Τσιρογιάννη.
Με στόχο η Δημοτική Πινακοθήκη να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού κυρίως για τους νέους και τα μικρά παιδιά ο δήμαρχος Αρταίων Πάνος Οικονομίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου παρά τις δυσκολίες αλλά και για τις προοπτικές που αυτό ανοίγει για τον πολιτισμό.

«Ευελπιστούμε να είναι ένας ζωντανός χώρος, και όχι αποθηκευτικός, αφού θα πραγματοποιούνται στη δημοτική πινακοθήκη διάφορες διαλέξεις και εκδηλώσεις ενώ θα πραγματοποιούνται και μαθήματα χαρακτικής, γλυπτικής και ζωγραφικής για τα παιδιά, κάτι που σημαίνει πως θα μπορεί να αναδείξει και νέα ταλέντα. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό το έργο», σημείωσε ο κ. Οικονομίδης ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του έργου και ιδιαίτερα στα μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φίλοι της Πινακοθήκης» και της Εικαστικής Πρωτοβουλίας Άρτας.
Η έκθεση του Απόστολου Τσιρογιάννη με θέμα «Αιγαίο – Λαύριο – Μοναστηράκι», που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στα Γιάννινα, θα διαρκέσει στην Άρτα από την ημέρα των εγκαινίων μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά για το κοινό, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Παράλληλα με την έκθεση του Απ. Τσιρογιάννη η Δημοτική Πινακοθήκη στα εγκαίνιά της θα φιλοξενεί και τα μόνιμα εκθέματα τα οποία όπως ανέφερε ο Δήμαρχος είναι αρκετά σε πρώτη φάση και τα οποία προέρχονται από δωρεές ή χρησιδανεισμό τόσο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Φίλοι της Πινακοθήκης» του Δήμου Άρτας που εδρεύει στην Αθήνα όσο και της "Εικαστικής Πρωτοβουλίας" Άρτας.
Στόχος μια αναδρομική έκθεση για τον Μόραλη
Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν κυρίως τα οργανωτικά ζητήματα των εγκαινίων και της έκθεσης, ενώ τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της περαιτέρω λειτουργίας της Πινακοθήκης.
Ο κ. Οικονομίδης επανέλαβε ότι «στόχευσή μας κάποια στιγμή είναι να προκαλέσουμε μια αναδρομική έκθεση Γιάννη Μόραλη που θ’ αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνο» τιμώντας έτσι το μεγάλο «δάσκαλο» γεννημένο στην Άρτα Γιάννη Μόραλη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ο οποίος δάνεισε το όνομά του στη Δημοτική Πινακοθήκη. Ο κ. Οικονομίδης ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της Πινακοθήκης ενώ δήλωσε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση «έτσι ώστε αυτά τα εγκαίνια να έχουν την κατάλληλη συμμετοχή του κοινού- πέραν των επισήμων που θα προσκληθούν- για να αποτελέσει σαν πρώτο βήμα ένα γεγονός που θα το χαρακτήριζα ιστορικό για το Δήμο της Άρτας». Ο κ. Οικονομίδης είπε ακόμη ότι «η επόμενη έκθεση που θα ετοιμαστεί με την ευθύνη του επόμενου Δ.Σ. και της νέας Δημοτικής Αρχής η πρότασή μας θα είναι να είναι μία έκθεση ζωγραφικής του συνόλου των Αρτινών ζωγράφων αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών που είναι αρκετοί και δυστυχώς η Άρτα δεν τους γνωρίζει».Η είσοδος στην Πινακοθήκη θα είναι δωρεάν για όλους ενώ θα υπάρχουν αίθουσες όπου θα εκπαιδεύονται οι μαθητές και θα γίνονται ειδικά μαθήματα διδασκαλίας τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική και τη χαρακτική.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: