Παπανδρέου και Γκιουλ είχαν σύντομο διάλογο για το Κυπριακό κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Διάλογο σχετικά με το Κυπριακό και τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ. Σύντομες συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα και την Άνγκελα Μέρκελ...
Ο διάλογος Παπανδρέου-Γκιουλ –σε ήπιους τόνους σύμφωνα με τις πληροφορίες– άρχισε όταν ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε στους ίδιους τόνους, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ζήτησε, επίσης, να αφεθούν οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ακόμη σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

Κοντά βρέθηκε και ο κ.Γκιουλ και ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

Με Μέρκελ για το μηχανισμό

Τέλος κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συζητήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.

Επί τάπητος το δόγμα του ΝΑΤΟ

Μιλώντας γενικότερα για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, ο κ.Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε με το καβαφικό «και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση». Η απάντηση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου ήταν ότι το νέο δόγμα έρχεται να δώσει νέα κατεύθυνση για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία θα επιλύονται μέσω συνεργειών περισσότερων κρατών.

Οι συνεργασίες, τόνισε πρέπει να περιλάβουν και τις χώρες που μετείχαν στην Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με στόχο την κοινή ασφάλεια. Ανέφερε επίσης ότι τα σημερινά προβλήματα δεν δημιουργούνται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, από τις μεγάλες χώρες, αλλά από χώρες με ανίσχυρες δομές και για αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατία και οι πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: