ΕΣΠΑ ...γρήγορο και αποδοτικό

Στόχος να πετύχει την απορρόφηση του 2012, του χρόνου
Στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με επιτάχυνση της απορρόφησης και με αντίκρισμα των έργων και δράσεων που θα υλοποιηθούν, στην πραγματική οικονομία και στην στήριξη της ανάπτυξης, στοχεύει η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στα πλαίσια του σχεδίου για έξοδο από την κρίση. Ο στόχος είναι να γίνουν το 2011 οι απορροφήσεις που θα γίνονταν το 2012, δηλαδή να κερδίσει ένα χρόνο το ΕΣΠΑ.

Το ΕΣΠΑ θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κάλεσε χθες στα Γιάννινα την αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί προωθώντας άμεσα έργα που μπορούν να συμβάλλουν, μεταξύ αυτών και έργα που προορίζονταν για το πρόγραμμα «Θησέας» και είναι επιλέξιμα για το ΕΣΠΑ.

Εξήρε την πορεία του ΠΕΠ Ηπείρου που είναι πρώτο στην απορρόφηση (ξεπερνά το 15%) σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο και υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη με πόρους χρήσιμους και επωφελείς για την βιώσιμη ανάπτυξη της.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεκίνησε από την Ήπειρο τις συναντήσεις τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες και δημάρχους και όπως τόνισε σε δήλωση, στόχος είναι «η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας με στόχο να τριπλασιάσουμε το ποσοστό απορρόφησης του χρόνου και με απλοποίηση διαδικασιών και με την ένταξη νέων ώριμων δράσεων που θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και προστιθέμενη αξία».
Τόσο η ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, όσο και οι αυτοδιοικητικοί έθεσαν στον υπουργό αιτήματα και προβλήματα και στη συζήτηση που ακολούθησε, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, υπήρξε γόνιμος διάλογος, όπως μετέφεραν αυτοδιοικητικοί.
Βασικό χρηματοδοτικό μέσο οι πόροι του ΕΣΠΑ
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης παρουσίασε στη συνάντηση, (μετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Π. Ρήγας, βουλευτές και φυσικά ο αιρετός περιφερειάρχης και σχεδόν όλοι οι νέοι δήμαρχοι τους οποίους και συνεχάρη και ευχήθηκε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους) στα γραφεία της Περιφέρειας, το τεσσάρων αξόνων σχέδιο εξόδου από την κρίση και την ανάταξη της οικονομίας.
«Για την αναθέρμανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην επιτάχυνση και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, γιατί οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτελούν το βασικό χρηματοδοτικό μας μέσο», τόνισε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε το ΕΣΠΑ με ιδιαίτερη χαμηλή απορροφητικότητα και δεσμευμένο σε έργα χαμηλής αναπτυξιακής αξίας ιδιαίτερα σε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός, ότι ενώ οι περιφέρειες ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στην απορρόφηση των πόρων, να μην μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ενδογενούς ανάπτυξης, να εκτοξεύεται η ανεργία μόλις μειώνεται η ροή των κοινοτικών πόρων, να αυξάνεται η φτώχεια.
Ικανοποίηση για το ΠΕΠ Ηπείρου
Αναφερόμενος στις επιδόσεις του ΠΕΠ Ηπείρου εξήρε την πορεία του λέγοντας: «Οι δείκτες επίδοσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ηπείρου είναι σήμερα πολύ ικανοποιητικοί, όσον αφορά κυρίως τις απορροφήσεις - υπερδιπλάσιες του μέσου εθνικού ποσοστού-, αλλά και την ενεργοποίηση του προγράμματος. Και γι αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και την Περιφερειάρχη, Δήμητρα Γεωργακοπούλου, για την εργώδη προσπάθεια, που έχει καταβάλλει σε αυτόν τον τομέα τον τελευταίο χρόνο».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι δαπάνες που αντιστοιχούν στις απορροφήσεις του προγράμματος, συμβαίνει να μην είναι απαραίτητα χρήματα που συνεισφέρουν στην τόνωση και αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, κάτι που είναι αδήριτη αναγκαιότητα σήμερα, αλλά είναι απλώς μια λογιστική αποτύπωση δαπανών που έγιναν σε προγενέστερο χρόνο.
«Γι αυτό και σήμερα, πρόσθεσε, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει η αναγκαιότητα ενός διαφορετικού συστήματος - πλαισίου διαχείρισης των πόρων. Εμείς είμαστε εδώ για να αλλάξουμε ριζικά αυτό το μοντέλο λειτουργίας».
Διττός ο στόχος της αναθεώρησης
Σε ότι αφορά την επικείμενη και απαραίτητη, όπως την χαρακτήρισε, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία, εξήγησε ότι θα έχει διττό στόχο. «Από τη μια, την ενίσχυση των περιφερειών και από την άλλη την επιτυχία ενός δύσκολου εγχειρήματος. Ενός στοιχήματος, θα έλεγα. Να φέρουμε το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά».
Αυτό το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, με το να μετατρέψουμε τις εντάξεις έργων σε υψηλό ποσοστό νομικών δεσμεύσεων, πράγμα που θα μας επιτρέψει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε ακόμα και να υπερβούμε τους στόχους που έχουμε θέσει το ΕΣΠΑ για φέτος.
Κι αυτό θα συμβεί αν αρχίσει άμεσα η υλοποίηση έργων που βρίσκονται στα χαρτιά, δίνοντας έτσι μια σημαντική ώθηση στις τοπικές οικονομίες.
Κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς να υποστηρίξουν την προσπάθεια και να καταγράψουν τα ώριμα έργα και ταυτόχρονα απαραίτητα για ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά και την κάλυψη των αναγκών κα προτεραιοτήτων της.
Και έργα που έμειναν εκτός «Θησέα»
Ο μεγάλος και ξεκάθαρος στόχος για την επιτάχυνση της απορροφητικότητα; του ΕΣΠΑ, είναι να έρθει 2012 στο 2011. «Για την επίτευξη αυτού του δύσκολου, αλλά εφικτού, στόχου, τόνισε ο υπουργός, είναι απαραίτητη η αναλυτική καταγραφή από εσάς των δαπανών από έργα μικρά αλλά σημαντικά για την τοπική κοινωνία και τους Δήμους, τα οποία πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ και μέχρι τώρα υλοποιούνταν στο πλαίσιο του ΘΗΣΕΑ».
Κάλεσε επίσης τους αυτοδιοικητικούς να συμβάλλουν δημιουργικά και ουσιαστικά στην ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση του ΕΣΠΑ κατά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων (από 1-7-2011 αναλαμβάνουν οι αιρετές περιφέρειες) του σχεδιασμού και της υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων στις νέες αποκεντρωμένες αιρετές Περιφερειακές Διοικήσεις, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία τους όχι απλά χρήσιμη, αλλά απαραίτητη.
Ακόμη ο υπουργός ζήτησε από την αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Τζέσικα» για αστικές αναπλάσεις και το πρόγραμμα «Τζέρεμι» στο οποίο μπορούν να επενδύσουν επιχειρηματίες.
Νέος αναπτυξιακός
Για το νέο αναπτυξιακό νόμο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης αναφέρθηκε επιγραμματικά λέγοντας ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του κράτους και στη θέση του ΤΕΜΠΕ θα δημιουργηθεί άλλο ταμείο μέσω του οποίου θα διοχετευθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις και γρήγορη πρόσβαση σε φθηνά δάνεια. Πάντως ο νέος αναπτυξιακός θα έχει μικρότερες επιδοτήσεις και σειρά κινήτρων προς τους επενδυτές.
Ενημέρωση για το ΠΕΠ και αιτήματα από την ΓΓΠΗ
Τα στοιχεία που φέρνουν το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου πρώτο μεταξύ όλων των προγραμμάτων (και των τομεακών) στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ παρουσίασε η ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα και σύμφωνα με αυτά (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύσαμε προχθές) η απορρόφηση έφτασε στο 15,24% και ως το τέλος του χρόνου θα ανέβει περίπου 2 μονάδες, ενώ τα ενταγμένα έργα καλύπτουν το 88% του διαθέσιμου ποσού. Η κ. Γενικός μίλησε για συλλογική δουλειά και αναφέρθηκε σε αιτήματα προς τον υπουργό.
Καταρχήν ζήτησε να διατεθούν 6 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να καλυφθούν υποχρεώσεις της Περιφέρειας, να εκχωρηθούν οι κωδικοί για την Έρευνα και Τεχνολογία και την Ψηφιακή Σύγκλιση, αφού υπάρχουν αιτήματα ένταξης δράσεων για 3 εκ. ευρώ και 2 εκ. ευρώ αντίστοιχα και επίσης ενόψει της αναθεώρησης να δοθούν πόροι που υπάρχουν στα τομεακά προγράμματα. Ειδικότερα 10 εκ. ευρώ για το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, 6 εκ. ευρώ για πρόληψη κινδύνων από φυσικές καταστροφές, όπως η πρόσφατη με τις πλημμύρες, 10 εκ. ευρώ για επιχειρηματικά προγράμματα τοπικής σημασίας. Ακόμη η κ. Γεωργακοπούλου επισήμανε και μικροπροβλήματα με τις διαδικασίες υλοποίησης έργων, αναφέροντας κυρίως την ΔΕΠΑΝΟΜ (έργα στην Υγεία).

Ικανοποίηση και σειρά αιτημάτων από τον αιρετό περιφερειάρχη
Αλ. Καχριμάνης: Με παραχώρηση η Ιόνια μέχρι Κακαβιά
Ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με δηλώσεις του
ευχαρίστησε τον υπουργό για την επιλογή του να ξεκινήσει από την Ήπειρο τις συσκέψεις για το ΕΣΠΑ και πρόσθεσε ότι ο κ. Χρυσοχοίδης θέλει να λύσει προβλήματα
Ο κ. Καχριμάνης έθεσε σειρά αιτημάτων και προβλημάτων στη συνάντηση και από αυτά ξεχώρισε την ολοκλήρωση της Ιόνιας, μέχρι την Κακαβιά. «Ο δρόμος Κακαβιά-Τίρανα-Τεργέστη σχεδόν ολοκληρώνεται αν γίνει το κομμάτι Τεπελένι-Φίερι. Καταλαβαίνεται ότι το κομμάτι της Ιόνιας οδού Γιάννινα-Κακαβιά πρέπει να γίνει άμεσα, λόγω της σπουδαιότητας που αποκτά. Εγώ πιστεύω, τόνισε, ότι μπορεί να δοθεί με ΣΔΙΤ άμεσα και επειδή υπάρχει προχωρημένη μελέτη, πάνω από προμελέτη και κοντά στην οριστική και η περιβαλλοντική αδειοδότηση, να προωθηθεί ο δρόμος, μέσω παραχώρησης».
Ο κ. Καχριμάνης απαντώντας στην πρόσκληση του υπουργού για ώριμα έργα που πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΠΑ ανέφερε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Ειδική αναφορά έκανε στον τουρισμό ζητώντας να αντιμετωπιστεί ενιαία ο παράλιος και ο ορεινός, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την τουριστική προβολή που έγινε με τα προηγούμενα ΠΕΠ και όπως σημείωσε δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διαφωνία του με την επιχειρούμενη συνέχιση της ίδιας τακτικής και με το ΕΣΠΑ και ως περιφερειάρχης μίλησε για αλλαγή πλεύσης στον τομέα της προβολής, σε συνδυασμένο με τον πρωτογενή τομέα.


Για χρηματοδότηση μελετών και έργων
Σειρά αιτημάτων από τον Φίλιππα Φίλιο
Την συνδρομή του υπουργείου και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την προώθηση πολύ σημαντικών θεμάτων του Καλλικρατικού δήμου Ιωαννιτών, ζήτησε ο νέος δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, στην διάρκεια της σύσκεψης.
Στόχος της νέας δημοτικής αρχής, τόνισε ο κ. Φίλιος είναι να αναδειχθούν τα Γιάννινα σε διαπεριφερειακό και υπερεθνικό πόλο ανάπτυξης, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν.
Τα θέματα στα οποία επικέντρωσε ο κ. Φίλιος, ζητώντας την αρωγή του Υπουργείου για την προώθησή τους είναι τα ακόλουθα:
- Χρηματοδότηση μελέτης οργάνωσης υπηρεσιών του νέου δήμου.
- Χρηματοδότηση μελετών για την ωρίμανση έργων του ΕΣΠΑ, όπως είναι αυτή για την ανάπλαση του Κάστρου, που απεντάχθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ, λόγω της ολιγωρίας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
- Μελέτη για την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.
- Οριστική τεχνική μελέτη για την γραμμή του τραμ, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας που εκπονείται από την Περιφέρεια Ηπείρου.
- Συνέχιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών και άμεση επίλυση των εργασιακών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι στις δομές αυτές.
- Χρηματοδοτική ενίσχυση των ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης και αναγέννησης της υπαίθρου στην επόμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και πρόβλεψη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στις περιοχές παρέμβασης.
- Άμεση ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας Jessica με παράλληλη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης των φορέων που επιδιώκουν την δημιουργία ταμείων αστικής ανάπτυξης. Ο κ. Φίλιος έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Ιωαννιτών ενδιαφέρεται να προχωρήσει άμεσα στην σύσταση σχετικού ταμείου σε συνεργασία με φορείς της περιοχής.
- Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μικρών αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τις τελευταίες πλημμύρες.
- Χρηματοδότηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τετραετούς διάρκειας, το οποίο θα αφορά στην λειτουργική σύγκλιση των τεσσάρων περιφερειακών δήμων και της κοινότητας που συνενώνονται στο νέο Δήμο Ιωαννιτών.
Ρεπορτάζ Χρήστος Καζάκος
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/16947-2010-11-27-09-54-02.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: