Al Gore> Eυκαιρίες για την Ελλάδα από περιβαντολλογικές ενέργειες

«Βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιους κινδύνους, καθώς ο ανθρωπινός πολιτισμός βρίσκεται σε πρωτοφανή σύγκρουση με το οικοσύστημα. Οι κίνδυνοι αυτοί παρουσιάζουν όμως και εξαιρετικές ευκαιρίες ακόμα και για την οικονομία», ανέφερε ο Al Gkor, 45ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, πρόεδρος της Alliance For Climate Protection (Συμμαχία για την Κλιματική Αλλαγή) και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2007.
Ο κ. Al Gore, ήταν επίτιμος προσκεκλημένος στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά η Marfin Popular Bank με θέμα «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον και Αλλαγή Κλίματος».

Το συνέδριο παρακολούθησαν ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Smith, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων όπως οι κ.κ. Μελισσανίδης, Θεοχαράκης, κ. Φράγκου κ.α., εκπρόσωποι οργανισμών από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η MPB (Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Αγγλία), ο αδερφός του πρωθυπουργού καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου και λοιποί.
Στο συνέδριο μίλησαν, επίσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Center For Global Energy Studies, Λεωνίδας Δρόλλας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CAMCO, Scott McGregor και ο ανταποκριτής της Thomson Reuters σε θέματα αγορών περιβάλλοντος Jerard Wynn.
Ο Al Gore αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του ανθρώπινου είδους στην αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας με την αλόγιστη καύση ορυκτών καυσίμων (πχ άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), στην αποψίλωση των δασών, στην άτακτη οικοδομική δραστηριότητα καθώς και σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες για τις οποίες δεν λάμβανε υπόψη το περιβαλλοντολογικό τους αποτύπωμα.
Μίλησε πολύ παραστατικά για τις συνέπειες της αλλαγής αυτής, όπως το λιώσιμο των παγετώνων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απειλή στη χλωρίδα και την πανίδα, την αποδυνάμωση του εδάφους και την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Όπως είπε, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, η οποία εκτιμάται στα 9 με 9,2 δισ. ανθρώπους μέχρι το 2050, από 6,8 δισ. σήμερα, τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα και με συνεργασία όλων των χωρών. Σημείωσε, παράλληλα, πως οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν και τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών δημιουργώντας κλιματικούς πρόσφυγες.
Για την Ελλάδα, είπε ότι κλιματικά απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης στη Σαχάρα που «ανεβαίνει» στις χώρες της νότιας Ευρώπης κι της Τουρκίας, απειλώντας με υψηλότερες θερμοκρασίες και έντονη ξηρασία τις επόμενε δεκαετίες.
«Οι αλλαγές αυτές παρουσιάζουν καταπληκτική ευκαιρία για την Ελλάδα η οποία έχει τις σπουδαιότερες πηγές ηλιακής ενέργειας, αλλά και αιολικής ενέργειας. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να αργεί να βγει τόσο μια άδεια για ανεμογεννήτρια ή γιατί να μην είναι χαμηλότερες οι τιμές των φωτοβολταϊκών. Πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα τη γραφειοκρατία και να βάλουμε στην άκρη τα συμφέροντα των μονοπωλίων όταν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι κ τέτοιες ευκαιρίες», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος και στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα.
Ο Al Gore είπε επίσης ότι πρέπει οπωσδήποτε οι αγορές σαν βάλουν τιμές και στον άνθρακα και θεώρησε παρωχημένη και λανθασμένη την κοντόφθαλμη επενδυτική στρατηγική και την εστίαση στις τιμές των προϊόντων, όπως το πετρέλαιο, σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμους ορίζοντες.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Ε. Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της MPB, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του ομίλου Marfin στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και στην ενεργή συμμετοχή σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης ισχύος, αιολικά και φωτοβολταϊκά αλλά και μικρών εγκαταστάσεων με αντίστοιχα δανειακά προγράμματα που εξυπηρετούν τον έλληνα καταναλωτή.
Από το 2008 η MPB έχει χρηματοδοτήσει τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,6 MW, από το 2009 χρηματοδοτεί την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 11 MW και 6 ακόμη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 7,2 MW, ενώ για την επόμενη τριετία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και αξιολογεί επιπλέον επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 470 MW και συνολικού προϋπολογισμού 620 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η MPB είναι η μοναδική έως σήμερα τράπεζα σε Ελλάδα και Κύπρο που προσφέρει υπηρεσίες αγοραπωλησίας πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα.


http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1091248

Δεν υπάρχουν σχόλια: