
Σε πρώτη φάση το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των 10.000 εθνικών κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών, ώστε σε επόμενο στάδιο να μπορεί να επιβάλει στις διοικήσεις τους την υποβολή αναλυτικών οικονομικών στοιχείων διαχείρισης. Στο τραπέζι, όμως, έχουν πέσει και προτάσεις για την επιβολή φόρου στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτημάτων, αλλά και δέσμευσης από το Δημόσιο κληρονομιών που παραμένουν χρόνια και χρόνια στα αζήτητα.
Φόρος
Το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα εθνικά κληροδοτήματα έχει αφήσει ανοιχτό, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όταν απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή είχε πει πως «η κινητή και ακίνητη περιουσία που ανήκει στα κληροδοτήματα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο άμεσης αξιοποίησης από το κράτος, μπορεί όμως από την άλλη να φορολογηθεί με συντελεστή 3 τοις χιλίοις, ακριβώς όπως κάνουμε και για την Εκκλησία».
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη δέσμευση από το Δημόσιο, καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές και παραμένουν στα αζήτητα ακόμα και για διάστημα 20 ή 30 ετών.
Επιτροπή
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συστήνεται στο υπουργείο ειδική επιτροπή για τη μελέτη και σύνταξη σχεδίου νόμου του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και αναμόρφωσης των διατάξεων των σχολαζουσών κληρονομιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου