Εγκαίνια εκλογικού κέντρου συνδυασμού Βαγγέλη Αργύρη στην Ηγουμενίτσα

Αποσπάσματα από την ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» με επικεφαλής τον κ. Βαγγέλη Αργύρη στην Ηγουμενίτσα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του συνδυασμού στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσπρωτίας και απεύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Κατά την έναρξη της ομιλία του ο κ. Αργύρης τόνισε τα εξής:

«Ηπειρώτισσες , Ηπειρώτες,
Φίλες και Φίλοι,
Η σημερινή σας παρουσία στην αποψινή μας συγκέντρωση είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Θεσπρωτία είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια να σηκώσουμε την Ήπειρο ψηλότερα.
Σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα νίκης και προοπτικής για την Ήπειρο.
Η Ηγουμενίτσα, η Θεσπρωτία, η πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον Κόσμο ολόκληρο, είναι δυναμικά μπροστά στο δρόμο της Ανάπτυξης, της Καινοτομίας, της Ισότητας, της Διαφάνειας και της Ευημερίας των πολιτών.
Λέμε ένα δυνατό όχι στις συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας που σιγά – σιγά συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να γίνουν ανάχωμα στην εξέλιξη και την πρόοδο της περιοχής.
Αξίζουμε και μπορούμε το καλύτερο.
Η Ήπειρος αξίζει και μπορεί το καλύτερο. Οι Ηπειρώτισσες και οι Ηπειρώτες , πάνω από όλα, αξίζουν και μπορούν το καλύτερο και το έχουμε αποδείξει στην ιστορική μας διαδρομή».
Κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο κ. Αργύρης, αναφερόμενος στην πρόταση του συνδυασμού για την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσπρωτίας, τόνισε τα εξής:
Κεντρικό μήνυμα του συνδυασμού μας, φίλες και φίλοι, είναι Ποιότητα και Ταυτότητα Παντού. Αυτό ισχύει και για τους πλούσιους υδάτινους πόρους με τους οποίους προίκισε η φύση τη Θεσπρωτία.
Από τούτο το βήμα θέλω να υπογραμμίσω ότι όλοι εμείς που θέλουμε την Ήπειρο Τόπο να Ζούμε αισθανόμαστε ιερό καθήκον και υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας, τις παραλίες και τα ποτάμια μας -τον Καλαμά και τον Αχέροντα- όπως τα παρέδωσαν σε μας οι γονείς μας.
Ειδικά για τον πολύπαθο Καλαμά πρώτη προτεραιότητα της νέας αιρετής Περιφέρειας είναι να καταρτίσει ένα ειδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα αυτό θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με πιστοποιημένα ερευνητικά ινστιτούτα που θα μελετήσουν τα προβλήματα ρύπανσης του ποταμού .
Θα ληφθούν επίσης υπόψη όλες οι προτάσεις των φορέων της περιοχής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι ευαισθητοποιημένες από χρόνια με το ζήτημα του Καλαμά.
Στόχος μας είναι να ξαναγίνει το ποτάμι πηγή ζωής για την περιοχή.
Να μπορούν οι κάτοικοι των παρακαλάμιων χωριών να κολυμπούν και να ψαρεύουν και πάλι στο ποτάμι.
Να ποτίζουν άφοβα τα ζώα τους και να αρδεύουν τις εκτάσεις τους.
Αλλά και να προσελκύσουμε επισκέπτες με ήπιες δράσεις στον τομέα του αγροτουρισμού.
Ανάλογα ειδικά προγράμματα σχεδιάζουμε για την αξιοποίηση των ορεινών όγκων του Σουλίου και της Μουργκάνας.
Στόχος μας σε πρώτη φάση να φρενάρουμε την ερήμωση των χωριών μας και σιγά-σιγά να ξαναγίνουν τόποι παλιννόστησης. Τόποι να ζεις.
Η Θεσπρωτία δικαιολογημένα θεωρεί τον εαυτό της σε μεγάλο βαθμό αδικημένο.
Από τα μεγάλα έργα που έγιναν στην περιοχή, με σχεδιασμό της δημοκρατικής παράταξης, όπως η Εγνατία και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το όφελος
ήταν δυσανάλογα μικρό.
Επίσης η περιοχή εισπράττει και το κόστος της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης.
Είναι επιτακτική ανάγκη η παράκαμψη της Ηγουμενίτσας να προχωρήσει άμεσα.
Ένα έργο που οι δυνάμεις της αδράνειας που «κυβερνούσαν» το νομό τα τελευταία χρόνια παρέπεμψαν στις καλένδες.
Ταυτόχρονα το υπό δημοπράτηση έργο της βελτίωσης του δρόμου Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, όπως και του άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι, θα δώσουν νέα πνοή στην αγορά της πρωτεύουσας του νομού και των γύρω χωριών.
Επιπλέον θα τονώσουν το διασυνοριακό εμπόριο με τη γειτονική Αλβανία που θα ευνοήσει ολόκληρο το νομό Θεσπρωτίας.
Γνωρίζουμε καλά το ζήτημα που ανέκυψε με την χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας και τον ΟΛΗΓ.
Έχουμε άποψη και θέση που υπακούει στην αρχή ότι οι παραλίες ανήκουν πρώτα απ’ όλα στους πολίτες.
Επιτρέψτε μου, όμως, να πω και τούτο: «πάει πολύ να φωνάζουν τώρα προεκλογικά όλοι εκείνοι που άφησαν την Ηγουμενίτσα να γίνει παραλιακή πόλη που δεν βλέπει παραλία»!
Η νέα Αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή της πόλης θα είναι στην πρώτη γραμμή για να ανοίξει η παραλία στους Ηγουμενιτσιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.
Επισκέπτες που θα γίνονται όλο και περισσότεροι όταν γίνει πράξη η από χρόνια σχεδιαζόμενη μαρίνα και πολλαπλασιαστούν τα κρουαζιερόπλοια που ξεκίνησαν να πιάνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Πρόσφατα όπως γνωρίζετε έστειλα μια αυστηρή επιστολή στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν το μεγάλο έργο του αγωγού φυσικού αερίου να μετατραπεί σε προεκλογικό κλοτσοσκούφι .
Ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας που θα περάσει από την περιοχή μας είναι για μας έργο μεγάλης εθνικής σημασίας.
Έργο ζωής και ανάπτυξης για την περιοχή μας.
Διέβλεψα -και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα- ότι οι συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας δεν θα δίσταζαν να επιχειρήσουν να θυσιάσουν αυτό το έργο στο βωμό της εξυπηρέτησης ψηφοθηρικών συμφερόντων.
Επιχειρούν διαστρέβλωση της αλήθειας, παραπλανούν και εκφοβίζουν.
Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν.
Γι’ αυτό έστειλα την επιστολή στην υπουργό μόλις ανακοινώθηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Γιατί έβλεπα πόσο αδίστακτη εκμετάλλευση ήταν έτοιμοι να κάνουν στις ευαισθησίες των ανθρώπων.
Και νομίζω ότι τους προλάβαμε πριν κάνουν μεγαλύτερη ζημιά.
Αποκαλύφθηκε ολοφάνερα η γύμνια των επιχειρημάτων τους.
Πήγα προχθές στη Πέρδικα και μίλησα με τους κατοίκους αυτού του πανέμορφου χωριού που πρέπει να σας πω ότι αποτελεί πρότυπο ίσως για όλους μας για το πως η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να συμπορευθεί με τη διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα μιας περιοχής.
Άκουσα τις απόψεις τους, αφουγκράστηκα τις ανησυχίες τους.
Και τους είπα με σαφήνεια όσα είπα και στην κυρία Μπιρμπίλη.
Η οριστική απόφαση για τη χωροθέτηση πρέπει να ληφθεί, χωρίς την παραμικρή χρονική καθυστέρηση, μόλις εκλεγεί η νέα αιρετή Περιφέρεια, η οποία θα είναι εκεί παρούσα μαζί με τους κατοίκους της Πέρδικας για να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Λύση για την οποία έχω διαβεβαίωση του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη ότι η ΔΕΠΑ είναι διατεθειμένη να καταβάλει επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ για να βρεθεί η καλύτερη διαδρομή, που θα μειώνει στο ελάχιστο τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.
Η προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής είναι για εμάς όρος αδιαπραγμάτευτος.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω για την παρουσία του στη σημερινή μας εκδήλωση το φίλο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας , το Μιχάλη το Χρυσοχοϊδη.
Η παρουσία του σήμερα εδώ υποδηλώνει το βασικό μας στόχο που είναι η ανάπτυξη της Ηπείρου και η ευημερία των πολιτών.
Δεν είναι ένδειξη «κυβερνητισμού».
Είναι απόδειξη ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλούμε να συνεργαζόμαστε και να διαπραγματευόμαστε στο φως με όλους όσους μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε:
«Αγαπητοί συμπατριώτες,
Φίλες και Φίλοι,
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία. Και εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μας συνολικά, έχουμε σταθερή αξία την ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας με τους πολίτες.
Έτσι θα γράψουμε τη νέα σελίδα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Μαζί, συλλογικά και δυναμικά.
Νέα σελίδα που καθιστά τη Θεσπρωτία όχι μόνο πύλη προς την Ευρώπη και τον Κόσμο, αλλά και πρότυπο κέντρο μεταφορών και επικοινωνιών.
Νέα σελίδα-απάντηση στις δυνάμεις της συντήρησης που αντιμετωπίζουν τη Θεσπρωτία ως έσχατο σημείο του χάρτη και θεωρούν ότι μπορούν να τη χειραγωγήσουν με λογικές φόβου, παραπλάνησης και συνειδητής υποβάθμισης..
Τις ημέρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή των εκλογών σας καλώ σε μία δυναμική και συλλογική προσπάθεια να συζητήσουμε με όλους τους συμπολίτες μας για το αύριο του τόπου μας.
Η νέα εκλεγμένη Περιφερειακή Διοίκηση μπορεί και πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης και προόδου.
Όλοι μαζί μπορούμε και θα πετύχουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: